Ιουν 07

ALEXANDER LAMONT HENDERSON Ταξιδιωτικές φωτογραφίες του 1904

Poster 70x100 - Henderson PROSKLISI-PROGRAMA_T

Την Κυριακή 9 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Alexander Lamont Henderson Ταξιδιωτικές φωτογραφίες του 1904», στον εκθεσιακό χώρο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου. Η έκθεση διοργανώθηκε από το Μουσείο Μπενάκη και τον Πολιτιστικό Σύλλογος «Η Σκιάθος», με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας/Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων και την ευγενική χορηγία της Aegean Airlines και Skiathos Palace Hotel.

Η έκθεση μεταφέρθηκε στη Σκιάθο, μετά από αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος΄, προς το Μουσείου Μπενάκη, για το διάστημα 9 Ιουνίου με 29 Σεπτεμβρίου, και θα είναι επισκέψιμη  καθημερινά 9:30-20:00.

DSC_1098DSC_1109

 

 

Την έκθεση παρουσίασε, εκ μέρους του Μουσείου Μπενάκη, η  Αλίκη Τσίργιαλου, υπεύθυνη του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου, η οποία αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του αρχείου, το οποίο για πρώτη φορά παρουσιάζεται, όπως και στο μεγάλο έργο της συντήρησης και τεκμηρίωσης του αρχείο, για το οποίο χρειάστηκε να συναργαστούν επιστήμονες και ειδικοί της χώρας μας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

“Το αρχείο είναι πολύ σημαντικό γιατί πέρα της καλλιτεχνικής του αξίας, λειτούργησε και ως σημείο αναφοράς και τεκμηριώσης μιας εποχής αλλά και μνημείων, την φωτογραφική αποτύπωση των οποίων βλέπουμε για πρώτη φορά. Η Αθήνα του 1904 που αποτυπώνεται στην έκθεση είναι η ίδια εικόνα που είχε ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο οποίος την εγκατέλειψε λίγα χρόνια αργότερα για να ζήσει στην αγαπημένη Σκιάθο μέχρι  το τέλος της ζωής του”, τόνισε ο διακεκριμένος δημοσιογράφος της εφημερίδας Νίκος Βατόπουλος. 

Ο δωρητής του αρχείου Πέτρος Τσεμπελής αναφέρθηκε στο ιστορικό της απόκτησης του αρχείου, όταν πριν από 25 χρόνια, οι Άγγλοι φίλοι του και γείτονές του στην εξοχική του κατοικία στη Σκιάθο, γνωρίζοντας την αγάπη του για την ιστορία και την τέχνη τον έφεραν σε επαφή με τον απόγονο του φωτογράφου, από τον οποίο αγόρασε το αρχείο. Το αρχείο δώρισε στο Μουσείο Μπενάκη το 2015, με όρο να γίνει η έκθεση στη Σκιάθο.

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ και νεοεκλεγείς δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, ανέφερε πόσο σημαντικές είναι για τη Σκιάθο, οι συνεργασίες με εμβληματικούς φορείς του πολιτισμού της χώρας μας όπως το Μουσείο Μπενάκη, μέσα από τις οποίες δημιουργούνται σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος με θετική δημοσιότητα για τη Σκιάθο.

Ο Alexander Lamont Henderson γεννήθηκε στο Εδιμβούργο το 1838 και υπήρξε ιδιαίτερα ενεργός στα φωτογραφικά δρώμενα της Βρετανίας. Από το 1860 έως το 1887 διατηρούσε φωτογραφείο στην οδό King William στο κέντρο του Λονδίνου και ένα ακόμη στην πόλη Amersham. Ήταν μέλος της Royal Photographic Society καθώς και ιδρυτικό μέλος του φωτογραφικού σωματείου London & Provincial Association. Επιπλέον, αρθρογραφούσε συχνά στο έντυπο British Journal of Photography σχετικά με την τεχνική της φωτογραφίας. Το 1884, η βασίλισσα Βικτωρία του απένειμε τον τίτλο του βασιλικού φωτογράφου. Στο πλαίσιο αυτό, αποτύπωνε στιγμές από την καθημερινή ζωή της βασιλικής οικογένειας, ενώ είχε αναλάβει και την εκτύπωση φωτογραφικών πορτραίτων μελών της βρετανικής αυλής σε πορσελάνη που προορίζονταν για κοσμήματα. 

Μετά το θάνατο της βασίλισσας Βικτωρίας το 1901, ο Henderson συνταξιοδοτήθηκε. Τότε ήταν που πραγματοποίησε μια σειρά από φωτογραφικές περιοδείες σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Αλγερία, η Αίγυπτος, η Τουρκία, η Αυστραλία κ.ά. Με την επιστροφή του στο Λονδίνο, μετέτρεψε τα αρνητικά που συγκέντρωσε στα πολλαπλά του ταξίδια σε γυάλινες διαφάνειες προβολής, τις γνωστές ως lantern slides, και τις παρουσίαζε σε ειδικές προβολές κατά τη διάρκεια των ετησίων εκθέσεων της Royal Photographic Society στη βρετανική πρωτεύουσα.  

Στην Ελλάδα έφτασε τους πρώτους μήνες του 1904. Ο φακός του στράφηκε μακριά από τα εικονογραφικά στερεότυπα της εποχής, παραλείποντας τη συστηματική αποτύπωση των αρχαίων μνημείων. Πέρα από τις πανοραμικές απόψεις της Αθήνας με τα πρώτα νεοκλασικά κτήρια να προβάλουν ολοκαίνουργια, ο Henderson εστίασε στην καταγραφή της κοινωνικής ζωής της πόλης και της καθημερινότητά της με τους πλανόδιους πωλητές να πρωταγωνιστούν. Ειδικό ενδιαφέρον έχουν οι λήψεις που πραγματοποίησε στα βασιλικά ανάκτορα της Αθήνας και του Τατοΐου, καθώς παρουσιάζουν για πρώτη φορά την αρχική εσωτερική τους διαμόρφωση. Επίσης, οι φωτογραφίες από τις αίθουσες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και της πρώτης μόνιμης έκθεσης του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου στο κεντρικό κτήριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τη μουσειακή μέριμνα της εποχής. Αφήνοντας τα στενά όρια της πόλης, ο Henderson περιηγήθηκε το Φάληρο και το λιμάνι του Πειραιά όπου φωτογράφησε μοναδικά στιγμιότυπα από τη ζωή στην περιοχή. Η περιοδεία του στη χώρα μας ολοκληρώθηκε μετά από μια σύντομη επίσκεψη στα Χανιά και την Πάτρα. 

Παρά τον περιορισμένο τους αριθμό, οι φωτογραφίες του διακρίνονται για τη θεματική τους ποικιλία, την συνθετική ακρίβεια και την άψογη χημική επεξεργασία και σαφώς καταδεικνύουν το έργο ενός εξαίρετου επαγγελματία φωτογράφου των αρχών του 20ου αιώνα. Στο σύνολό τους αποτελούν ένα πολύτιμο θησαυρό από όπου αντλούνται μοναδικές πληροφορίες για την ιστορία και τη φυσιογνωμία του τόπου μας.

O Henderson πέθανε το 1907 και το αρχείο του παραδόθηκε στη βιβλιοθήκη του Guildhall Museum. Δυστυχώς όμως, καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του B’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν η γερμανική πολεμική αεροπορία βομβάρδισε το Λονδίνο προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Ένα μικρό τμήμα του έργου του που βρέθηκε στο οικογενειακό σπίτι με την ένδειξη “Holiday snaps”, διαφύλαξε ο γαμπρός του δημιουργού William Henderson Grey.  Το σύνολο αυτό, πιθανόν και το μοναδικό δείγμα δουλειάς του φωτογράφου που σώθηκε, περιλάμβανε περίπου 4.000 θέματα κυρίως από τα ταξίδια που πραγματοποίησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Ανάμεσα σε αυτά βρέθηκαν οι 86 γυάλινες διαφάνειες από την Ελλάδα που σήμερα αποτελούν μέρος της φωτογραφικής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη. Για τις ανάγκες της έκθεσης, το υλικό επεξεργάστηκε και ένα μέρος του εκτυπώθηκε ψηφιακά. 

Ώρες λειτουργίας: 9:00-20:00 καθημερινά

Πληροφορίες: 2427022012, 6938246755

 

Απρ 08

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΚΙΑΘΟΣ ΚΑΘΑΡΗ 2019

 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΚΙΑΘΟΣ ΚΑΘΑΡΗ 2019_1ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΚΙΑΘΟΣ ΚΑΘΑΡΗ 2019_2

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΚΙΑΘΟΣ ΚΑΘΑΡΗ 2019_3 ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΚΙΑΘΟΣ ΚΑΘΑΡΗ 2019_4

 

 

Σκιάθος, 8 Απριλίου 2019

Για δέκατη τέταρτη συνεχή χρονιά  πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα εθελοντισμού για το περιβάλλον “Όλοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή”. Στη δράση συμμετείχαν 555 μαθητές, 24 εκπαιδευτικοί και 73 εθελοντές, για τον καθαρισμό παραλιών και περιοχών.

Η δράση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, την εβδομάδα  30 Μαρτίου-7 Απριλίου 2019, με την υποστήριξη του Δήμου Σκιάθου και τη συμμετοχή της Λιμενικής Αρχής, των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Συλλόγων, Εθελοντών και επιχειρηματιών. Για πρώτη φορά φέτος η δράση υποστήριζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας/Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας. Στο διάστημα της δράσης πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός 17 παραλιών και περιοχών. Τα σχολεία που συμμετείχαν στη δράση ήταν:  μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 1ο Νηπιαγωγείο, το 1ο Δημοτικό Σχολείο, το  2ο Δημοτικό Σχολείο και το Λύκειο Σκιάθου, όπως κάθε χρόνο με ενθουσιασμό συμμετείχαν, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης/Βάση Ετοιμότητας Σκιάθου,   ο Σύλλογος Γυναικών Σκιάθου, οι Φυσιολάτρες Οδοιπόρους Σκιάθου, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Θαλασσίων Σπορ Σκιάθου, το Skiathos Diving Center και ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’. 

Έτσι με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού στις παραλίες, Λεχούνι, Κάστρο, Άγιος Παντελεήμονας, Λυγαριές, Άγκιστρος, Ελίας, Μαντράκι, Κρυφή Άμμος, Σίφερι, Ταρσανάς. Επίσης καθαρισμοί πραγματοποιήθηκαν στο ρέμα Λεχούνι, στις περιοχές, περιμετρικά στη λίμνη του Αγίου Γεωργίου, Πλάκες και πάρκο Ηρώου έως Πούντα, στην περίμετρο των Σχολείων 1ο και 2ο Δημοτικό, τέλος πραγματοποιήθηκε και υποβρύχιος καθαρισμός στο λιμάνι της Σκιάθου. Η δράση κορυφώθηκε με τη συμμετοχή στο Let’s do it Greece, τη μεγαλύτερη ταυτόχρονη δράση εθελοντισμού για τον καθαρισμό περιοχών της χώρας, στην οποία η Σκιάθος συμμετέχει από την καθιέρωσή της. Αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη ποσότητα βαρελιών, τα οποία προέρχονται από μυδοκαλλιέργειες. και με πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, τα τελευταία επτά χρόνια, συλλέγονται και τοποθετούνται στη δασική περιοχή Μαντράκι, ως αποθήκη νερού για την περίπτωση πυρκαγιάς.

Παραμένουν σε εκκρεμότητα πέντε περιοχές, που λόγω των καιρικών συνθηκών αναβλήθηκε η καθαριότητά τους για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο από, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού/Τοπικό Τμήμα Σκιάθου στην παραλία Ασέληνος, τους μαθητές Λυκείου στην παραλία Μέγας Γιαλός, τον Οικολογικό Σύλλογο ΣκιάθουEcoΖην στην παραλία Αγία Ελένη, τον Ναυτικό Όμιλο Σκιάθου στις παραλίες του νησιού Άρκος, τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος και την ομάδα εθελοντών του SkiathosLife στις παραλίες του νησιου Τσουγκριάς.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά όλους τους Εθελοντές, Συλλόγους, Φορείς, για τη συμμετοχή τους, ειδικότερα τους Διευθυντές των Σχολείων, Δήμητρα Συκιώτη Διευθύντρια 1ου Δημοτικού, Παρασκευά Τελίδη Διευθυντή 2ου Δημοτικού Σχολείου, Λεωνίδα Τζαβαλία Διευθυντή Λυκείου, χάρη στις ενέργειες των οποίων στη δράση συμμετείχε μεγάλος αριθμός μαθητών.

Ακόμη ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά  τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Κωστή Γιαννίτση, για την αποτελεσματική συνεργασία και την άμεση ανταπόκριση. Για τη σημαντική βοήθειά τους ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά, τον κ. Χούμα Λάμπρο  που για ακόμα μία φορά διαθέτει το καΐκι του ‘Καλυψώ”, για τον καθαρισμό των παραλιών, την ομάδα Άγγλων εθελοντών, οι οποίοι συμμετείχαν συστηματικά τη δράση,  τον κύριο Ηλία Αντωνίτσα που για ακόμα μια φορά συμμετείχε ενεργά στους καθαρισμούς διαθέτοντας ειδικό όχημα μεταφοράς των απορριμμάτων. Για τη διάθεση εργατικού δυναμικού ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά την  Μύριαμ Τσαρούχη (Thymis Home), την Ηλέκτρα Χατζημιχάλη (Atrium Hotel), και Ανδρέα Ποταμιάνο. 

Για ακόμη μια φορά η συμμετοχή όσο και το αποτέλεσμα της δράσης, δεν μπορεί παρά να κάνει υπερήφανη την τοπική κοινωνία της Σκιάθου, ως μια  ευαισθητοποιημένη κοινωνία που ανταποκρίνεται σε οργανωμένες περιβαλλοντικές δράσεις, συμπράττοντας μ” αυτό τον τρόπο σε μία κοινή προσπάθεια προστασίας της μοναδικής φύσης της Σκιάθου. Για την πολύχρονη δράση ‘Ολοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή’, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, έλαβε το βραβείο, στα “Bravo 2018”, σε εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, από τον οργανισμό QualityNet Foundation. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, των υπουργείων Οικονομίας & Ανάπτυξης και Ενέργειας & Περιβάλλοντος. Το βραβείο παρέλαβε ο Θοδωρής Τζούμας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, από τον Κώστα Αγοραστό Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Tο βραβείο ανήκει στους εκατοντάδες εθελοντές, μαθητές, εκπαιδευτικούς, μέλη συλλόγων και φορέων, εκπροσώπους τοπικών αρχών, επιχειρηματίες, που με την ενεργό συμμετοχή τους, καθιέρωσαν τη δράση και έγιναν το παράδειγμα της χώρας, για την οργάνωση και υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων, όπως το Let’s do it Greece.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΚΙΑΘΟΣ ΚΑΘΑΡΗ_2019 α ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΚΙΑΘΟΣ ΚΑΘΑΡΗ_2019 β

 

Μαρ 03

Καρδιοτοκογράφος για το Κέντρο Υγείας Σκιάθου, δωρεά των Γέωργιου και Πάρη Αλεξανδρίδη.

ΣΚΙΑΘΟΣ_ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

Με καρδιοτοκογράφο εξοπλίστηκε το Κέντρο Υγείας Σκιάθου, με δωρεά των Γέωργιου και Πάρη Αλεξανδρίδη. Οι δωρητές ανταποκρίθηκαν σε σχετικό αίτημα του πολιτιστικού συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, ο οποίος είχε ενημερωθεί για την ανάγκη του Κέντρου Υγείας από την μαία του, Μαρία Στρούγγη.

Από την ίδρυσή του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, για τη δράση του έχει στηριχθεί από τις χορηγίες των μελών και των φίλων του, είναι φορές που η υποστήριξη αυτή έρχεται συστηματικά από τους ίδιους ευαισθητοποιημένους, είτε αυθόρμητα είτε μετά από αίτημα του Συλλόγου, αναμέσα σε αυτούς ξεχωρίζει για τη σπουδαία προσφορά του ο Γεώργιος Π. Αλεξανδρίδης, Επίτιμο Μέλος του Συλλόγου. Ο κ. Αλεξανδρίδης επανειλημμένα έχει στηρίξει σημαντικές δράσεις του Συλλόγου, όπως η δωρεά πυροσβεστικού οχήματος (2014), η διοργάνωση Συμποσίου με την Εθνική Λυρική Σκηνή (2014), η επένδυση της σκηνής του ανοιχτού θέατρου του Δήμου (2015), η δωρεά γεννήτριας στη Μονή Εικονίστριας (2016), και πρόσφατα η επικαιροποίηση των μελετών του έργου αναστήλωσης του Κάστρου. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αδιάλειπτη και γενναιόδωρη προσφορά του, για την υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων, εξασφαλίζοντας κάθε χρόνο το γιορτινό τραπέζι, Χριστούγεννα και Πάσχα, την προσφορά αυτή έχει εμπιστευθεί από το 2013 στον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’, ο οποίος στηρίζει από την ίδρυσή του περισσότερες από 80 οικογένειες. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος, για την ανακούφιση των απόρων έχει μεριμνήσει για την υγεία τους, με ποιο πρόσφατη την κάλυψη έξι απαιτητικών χειρουργικών επεμβάσεων σε διάστημα τριών ετών, ανήλικου μέλους άπορης οικογένειες που η ζωή του ήταν σε κίνδυνο. Συστηματικά τα τελευταία χρόνια δωρίζει μεγάλη ποσότητα καυσίμων, με πιο πρόσφατη αυτή του τρέχοντος μηνός, 6.450 λίτρων, για τις ανάγκες, εκκλησιών, δημόσιων υπηρεσιών, δημοτικών και σχολικών κτηρίων, η ποσότητα διανεμήθηκε από το πρατήριο Shell της Σκιάθου. Μια χορηγία που έχει εμπιστεθεί για την εκτέλεσή της από το 2014, τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’. 

Σε ότι αφορά το Κέντρο Υγείας ο πολιτστικός σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, έχει αναπτύξει μια πολύχρονη συνεργασία, για  διάφορα προγράμματα υποστήριξης των οικονομικά αδύναμων όπως

  • η διάθεση δωρεάν εισιτηρίων από το 2013, από την  HELLENIC SEAWAYS Α.Ν.Ε. και την ΑΝΕΣ/Πρωτέας, για τους οικονομικά αδύναμους που θα  χρειαστεί να μετακινηθούν για λόγους υγείας
  • η συνεργασία με την κοινωφελή μη-κερδοσκοπική οργάνωση Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ, με θέμα την ένταξη της Σκιάθου, στις περιοχές δράσεις της, και συγκεκριμένα για τα προγράμματα «Εμβολιά-ζουμε: Παιδιά ανασφάλιστα, όχι απροστάτευτα» και «Στηρί-ζουμε: Ιατροφαρμακευτική φροντίδα για όλους» 
  • η δωρεά σκευασμάτων, που καλύπτουν μεγάλο εύρος ασθενειών, η οποία εξασφαλίστηκε τμηματικά, στις 9 Οκτωβρίου 2015 και 9 Αυγούστου 2016,  από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού
  • το πρόγραμμα τηλεϊατρικής της εταιρείας VODAFONE, η οποία επετεύχθει με πρωτοβουλία και ενέργειες του Συλλόγου το 2016, αφού πρώτα ο Σύλλογος εξασφάλισε την άδεια της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.Το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα σε δωρεάν πρόσβαση, υψηλού επιπέδου ειδικευμένες υπηρεσίες υγείας
  • η διοργάνωση ημερίδας με θέμα ¨Μέριμνα της ψυχικής υγείας των γονέων με παιδιά με ειδικές ικανότητες¨, στις 18 Νοεμβρίου 2017, η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Υγείας Σκιάθου και οικογενειακή θεραπεύτρια-MSc ψυχικής υγείας,  Άρια Σεβλιανού.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, συγχαίρει για την αδιάλειπτη και γενναιόδωρη προσφορά του, τον  κ. Γεώργιο Π. Αλεξανδρίδη και τον Παράσχο Γεωργ. Αλεξανδρίδη, οι  οποίοι για ακόμη μια φορά γίνονται αρωγοί για την κάλυψη αναγκών του νησιού.

 

Φεβ 18

“Αντώνης Μιτζέλος_φύλακας άγγελος της Φλόγας”

ΣΚΙΑΘΟΣ_ΜΙΤΖΕΛΟΣIMG_8566

IMG_8584IMG_8583

 

 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση υποστήριξης του συλλόγου ‘Φλόγα’, που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, με τη συμμετοχή του Σκιαθίτη μουσικοσυνθέτη Αντώνη Μιτζέλου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, στην αίθουσα Γυμνασίου-Λυκείου.

Η ‘Φλόγα’, είναι ο δυναμικός σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, που αγωνίζονται για την υγεία και τη ζωή τους, με παραρτήματα σε μεγάλες πόλεις. Κύριος σκοπός του Συλλόγου είναι η συνεχής βελτίωση της παρεχόμενης ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας των παιδιών σε χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, από την ίδρυσή της το 1982. Η ‘Φλόγα’, πρόσφατα άρχισε να δραστηριοποιείται στη Σκιάθο με συντονίστριες την Γεωργία Κόκκια φοιτήτρια η οποία αντιμετώπισε τον καρκίνο πριν μερικά χρόνια νικώντας τον, και την Κυριακή Δαμάσκου τραπεζικό ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν στα παιδιά.

Την εκδήλωση συμετείχε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό το Τοπικό Τμήμα Σκιάθου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου. 

Ο Αντώνης Μιτζέλος καθήλωσε τους παρευρισκομένους αποσπάσματα από το νέο cd «ΣΚΙΑΘΟΣ / SKIATHOS». Πρόκειται για το νέο γοητευτικό, ιδιόρυθμο κιθαρωδικό project του Αντώνη Μιτζέλου, φόρος τιμής στο νησί καταγωγής, με μουσικές συνθέσεις και κιθαροπαιξίες που προεκύψαν αυθόρμητα και ανυποψίαστα, τον χρόνο που περνούσε στο πατρικό του σπίτι, στο νησί, τις οποίες ηχογράφησε με απλά μέσα.

Την εκδήλωσε άνοιξε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ Θοδωρής Τζούμας, ο οποίος αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο της ‘Φλόγας’, επισημαίνοντας πως “Στο πρόσωπο των γονιών αυτών, πραγματικοί ήρωες που αξίζει ο μεγαλύτερος σεβασμός και αναγνώριση που υπάρχει!”, η υπεύθυνη του τμήματος Βόλου της ‘Φλόγας’, Ντίνα Τριανταφύλλου με ιδιαίτερη συγκίνηση ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης. Στη συνέχεια η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου Δήμητρα Συκιώτου, εξήρε το έργο της ‘Φλόγας’ και  παρουσίασε τη χορωδία του σχολείου η οποία τραγούδησε παιδικά τραγούδια. Τη ‘φλόγα της αγάπης’ άναψε η Γιαννούλα Κοκολιού, με μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, ευχαριστεί θερμά τον Αντώνη Μιτζέλο, το ΤΤ ΣΕΟ την κα Δήμητρα Συκιώτου, για την πολύτιμη υποστήριξη, τον κ. Γιώργο Αντωνίου καπετάνιο του πλοίου Πρωτέας/ΑΝΕΣ, την κα Κατερίνα Κ. Κεφαλά ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Μελτέμι, τον κ. Κωνσταντίνο Κουμιώτη ιδιοκτήτη του εστιατορίου ‘Εν πλω’,  κύριο Αντώνη Κισσουρά για την τεχνική υποστήριξητον κ. Δημήτρη Μίχα για τη διάθεση του πιάνου, και τον Δήμο Σκιάθου για την παραχώρηση της αίθουσας. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι το περιοδικό ΠΛΕΥΣΗ που τα φετινά Χριστούγεννα πρόβαλε τη δράση της ‘Φλόγας’ και θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες των μελών της. Ο Αντώνης Μιτζέλος είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, με 16 πλατινένιους και 10 χρυσούς δίσκους, με περισσότερες από 2.500 ζωντανές εμφανίσεις. Τραγούδια του έχουν τραγουδήσει οι Αλεξίου, Νταντωνάκη, Νταλάρας, Πάριος, Αρβανιτάκη, Βιτάλη, Πρωτοψάλτη, Παπακωνσταντίνου, Κότσιρας, Τσακνής, Γαλάνη, Μαχαιρίτσας.  Συνολικά έχει εκδώσει 12 cd με τους Τερμίτες, 6 προσωπικά και έχει συμμετάσχει σαν συνθέτης σε άλλα 50 περίπου άλμπουμ. Έχει παρει μέρος σε Ethnic-Jazz Festivals όπως το WOMAD (Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Κανάρια νησιά, Βέλγιο, Ζηλανδία), το SFINGS FESTIVAL, το MONTREUX JAZZ FESTIVAL. Ταξιδεύει και ηχογραφεί στην Νέα Υόρκη με τους SPYRO GYRA το άλμπουμ BEYOND THE LIGHT( Universal) που έχει παγκόσμια κυκλοφορία, τα τελευταία χρόνια γράφει σύγχρονη κλασσική μουσική για μικρά και μεγάλα σύνολα. Μουσικοσυνθέτης, κιθαρίστας, τραγουδιστής, ένας σπουδαίος Σκιαθίτης! Η πρώτη παρουσίαση δεν θα μπορούσε να είχε γίνει αλλού, και πιο συγκεκριμένα δεν θα μπορούσε να γίνει παρά μόνον εδώ, που έζησε ο μεγάλος διηγηματογράφος, μιας και εκτός της κοινής καταγωγής τους συνδέει η ίδια πηγή έμπνευσης, ο τόπος τους, η Σκιάθος’.  Ο Σύλλογος έχει την χαρά και την τιμή να συνεργάζεται με τον καταξιωμένο Σκιαθίτη συνθέτη και μουσικό Αντώνη Μιτζέλο. Η συνεργασία εγκαινιάστηκε το 2013, με τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Σύλλογος, όπως αυτή στη μνήμη του Δημήτρη Τσάτσου, με ομιλητή μεταξύ άλλων, τον τότε Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, όπου καθήλωσε ερμηνεύοντας με κλασσική κιθάρα τα κατά Ιωάννη Πάθη του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, και το 2017 αφιερωμένη στον Καζαντζάκη και τον Παπαδιαμάντη, όπου παρουσιάσε για πρώτη φορά το έργο του ‘Ο Πρωτομάστορας και η στοιχειωμένη καμάρα’.Τέλος ο σύλλογος είχε αναλάβει την πρώτη παρουσίαση, του νέου του διπλού cd , που έχει τον τίτλο ‘Skiathos’ τον Σεπτέμβριο του 2017 στην πλατεία Παπαδιαμάντη, μια ιδαίτερη παρουσίαση που συγκίνησε τους παρευρισκομένους που ειχαν την ευκιαρία να γνωρίσουν το νέο γοητευτικό, ιδιόρυθμο κιθαρωδικό project του Αντώνη Μιτζέλου, με μουσικές συνθέσεις και κιθαροπαιξίες που προεκύψαν αυθόρμητα και ανυποψίαστα, τον χρόνο που περνούσε στο πατρικό του σπίτι.

Φεβ 07

Έντυπο του Υπουργείου Πολιτισμού για την Ελληνική Πολιτιστική Διαδρομή των Κοιμητηρίων.

ΕΝΤΥΠΟ 2

ΕΝΤΥΠΟ 1

Στο πλαίσιο της  συνεργασίας του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ με τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων & ΕΕ / Τμήματος Διεθνών Σχέσεων ως σημείου επαφής για το Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης,  πρόσφατα στάλθηκαν στο Σύλλογο 1.000 αντίτυπα του ενημερωτικού εντύπου του ΥΠΠΟΑ για την Ελληνική Πολιτιστική Διαδρομή των Κοιμητηρίων. Το έντυπο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά  στην Ετήσια Συνάντηση της Ένωσης των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (Association of Significant Cemeteries of Europe – ASCE), που πραγματοποιήθηκε στις 20-22 Σεπτεμβρίου 2018 στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. Η ASCE είναι ο φορέας διαχείρισης της Πολιτιστικής Διαδρομής των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων (European Cemeteries Route) των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Cultural Routes of the Council of Europe). Στο έντυπο υπάρχει αναφορά στα 20 Ιστορικά Κοιμητήρια της χώρας που έχουν ενταχθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στο δίκτυο της Ένωσης των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης. Το έντυπο υπογράφουν με δηλώσεις τους ο κος Stefano Dominioni Γενικός Γραμματέας των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κα Lidija Plibersek Πρόεδρος της Ένωσης των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, η κα Μαριάνθη Αναστασιάδου Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΠΟΑ, η κα Ανδρομάχη Κατσελάκη Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ και ο κ. Θοδωρής Τζούμας Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’. Η συνολική παραγωγή του εντύπου αριθμεί 10.000 αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα, τα οποία στάλθηκαν στους Δήμους που συμμετέχουν στη Διαδρομή, ενώ έχει προγραμματιστεί αντίστοιχη έκδοση στα ελληνικά.

Το Πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης περιλαμβάνει πάνω από 33 πιστοποιημένες Πολιτιστικές Διαδρομές, ξεκίνησε το 1987 και έχει ως στόχο την προώθηση, διαφύλαξη, αξιοποίηση και μεταβίβαση στις επόμενες γενιές της κοινής ευρωπαϊκής υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι Πολιτιστικές Διαδρομές αναπτύσσουν το διαπολιτισμικό διάλογο, προωθούν τις ανταλλαγές προσώπων και ιδεών και γενικότερα συμβάλλουν στην κατανόηση της Ευρωπαϊκής ιστορίας και των πολλαπλών πολιτιστικών εκφάνσεών της. Επιπλέον, οι Πολιτιστικές Διαδρομές προωθούν τον πολιτιστικό τουρισμό και σε περιοχές λιγότερο γνωστές, με αξιοσημείωτα οικονομικά αποτελέσματα. Η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεκριμένα το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, αποτελεί το  σημείο επαφής για το πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την ένταξη της Σκιάθου,  στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή “Οι Δρόμοι της Ελιάς” όπως και στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή της “Ενετικής Κληρονομιάς”

Η Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων (http://cemeteriesroute.eu/) πιστοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2010 και σε αυτή μετέχουν 21 ευρωπαϊκές χώρες. Φορέας διαχείρισης της εν λόγω Διαδρομής είναι η Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης / ASCE http://www.significantcemeteries.org  Η χώρα μας εντάχθηκε στη Διαδρομή μέσω του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών, ενώ το 2014 εντάχθηκε στην Ένωση το Κοιμητήριο Σκιάθου, κατόπιν πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος». Ο Πρόεδρος του ως άνω Συλλόγου, κ. Θεόδωρος Τζούμας, είναι εκλεγμένο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης και εκπρόσωπός της στη χώρα μας. Έκτοτε και σε συνέχεια συντονισμένων ενεργειών, ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών κοιμητηρίων, μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, είτε έχουν ενταχθεί στην Ένωση είτε βρίσκονται σε πορεία ένταξης. Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια έχουν ενταχθεί επιπλέον οι Δήμοι: Κηφισιάς (Κοιμητήριο Κηφισιάς), Κεφαλονιάς (Κοιμητήριο Αργοστολίου), Τρίπολης (Κοιμητήριο του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος), Σύρου (Κοιμητήριο Ερμούπολης), Βόλου (Κοιμητήριο Ταξιαρχών) και Νότιας Κυνουρίας (Κοιμητήριο των Αγίων Πάντων), ενώ πολλοί άλλοι Δήμοι έχουν εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον.Επισημαίνεται ότι η αναγνώριση ενός κοιμητηρίου ως Σημαντικού Κοιμητηρίου της Ευρώπης έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς αναδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ως μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, η ASCE προσφέρει στα μέλη της αξιόλογες δυνατότητες, όπως τη xρήση του επίσημου εμβλήματος και του σχετικού υλικού προβολής, τη συμπερίληψη στην σχετική ιστοσελίδα και στο έντυπο προωθητικό υλικό, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με την πολιτιστική και τουριστική αξιοποίηση των κοιμητηρίων, τη συμπερίληψη σε μελλοντικά κοινά και Ευρωπαϊκά προγράμματα, την πραγματοποίηση δράσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.ά.