Ιουν 24

ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΝΤΡΑΚΙ

ΣΚΙΑΘΟΣ_1

Σαν μέτρο πρωτοβάθμιας αντιμετώπισης πυρκαγιάς, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» τοποθέτησαν για έκτη συνεχή χρονιά στη δασική περιοχή Μαντράκι 37 «καλλοπισμένα»  βαρέλια με νερό. Αξίζει να σημειωθεί πως τα βαρέλια συνέλλεξαν  οι εθελοντές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εθελοντισμού για το περιβάλλον, «Όλοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή» από το 2012 έως και το 2017, και τα οποία είχαν ξεβράσει τα χειμωνιάτικα κύματα στις βόρειες παραλίες.

Τα μπλε βαρέλια έκαναν και φέτος απόβαση σε όλα τα νησιά του Αιγαίου ρυπαίνοντας τις ακτές. Δυστυχώς προέρχονται από μυδοκαλλιέργειες από όπου δραπετεύουν μαζί με χιλιάδες πλαστικά άσπρα διχτάκια που είναι καταστροφικά για το θαλάσσιο περιβάλλον. Έτσι, πέρα από την αντιπυρική προστασία, αφού συνολικά πάνω από 6 τόνοι νερού είναι διαθέσιμοι, δίνεται και το μήνυμα της επαναχρησιμοποίησης των υλικών.

Η παραπάνω δράση, είναι μέρος  των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος, στο πλαίσιο του προγράμματος υιοθεσίας που εισήγαγε τον Μάρτιο του 2011, υιοθετώντας τη δασική περιοχή Μαντράκι.

Το δάσος στο Μανδράκι της Σκιάθου είναι ένα από τα σπανιότατα φυσικά δάση κουκουναριάς µε υπόροφο αείφυλλα πλατύφυλλα, ένα οικοσύστηµα που αναπτύσσεται σε καθαρά αµµώδες έδαφος. Σηµειωτέον ότι τα δάση κουκουναριάς είναι σπανιότατα, υπάρχουν µόλις τρία στην Ελλάδα που καταλαµβάνουν σχετικά µικρή έκταση.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Κωστή Γιαννίτση,  τον Διοικητή του πυροσβεστικού κλιμακίου Γιώργο Γαρυφάλλου, και τον Δασοφύλακα του Δασαρχείου Σκοπέλου Κώστα Βασιλείου, για την πολύτιμη συνεργασία, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίηση της δράσης. Τέλος ο Σύλλογος ευχαριστεί το μέλος του κυρία Αλεξία Ροδίτη για τη διάθεση του μεταφορικού μέσου.

IMG_9497      ΣΚΙΑΘΟΣ_2

Ιουν 20

Untitled

19059864_136652353553920_6284666205277902091_n

Η Σκιάθος «μπήκε σε τροχιά» μείωσης της πλαστικής σακούλας.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι εναρκτήριες δράσεις του προγράμματος ASAP (Active Skiathos Against Plastic bag) στη Σκιάθο, το τριήμερο 16-18 Ιουνίου. Το πρόγραμμα ASAP που χρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία BeMed – Beyond Plastic Med, το Ίδρυμα Thalassa, τον Δήμο Σκιάθου, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «H Σκιάθος» έχει σαν στόχο τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο νησί, μέσα από την υλοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων, και θα διαρκέσει 14 μήνες.

Η «καλή αρχή» έγινε την Παρασκευή 16 Ιουνίου στην παραλία Ξανέμου όπου και υλοποιήθηκε συμβολικός καθαρισμός από μαθητές και εκπαιδευτικούς του 2ου δημοτικού σχολείου Σκιάθου, εκπροσώπους της τοπικής δημοτικής αρχής, του Ιδρύματος Thalassa, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Το Σάββατο, 17 Ιουνίου η τοπική κοινωνία της Σκιάθου, έδωσε το «παρών» σε συνάντηση ενημέρωσης για τους στόχους, τις δράσεις και τα επόμενα βήματα του προγράμματος A.S.A.P. Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι του Ιδρύματος Thalassa, του Δήμου Σκιάθου, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», των super market του νησιού, των ιδιοκτητών ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, του τοπικού σώματος Οδηγισμού, του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κ.ά. αποδεικνύοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο το ενδιαφέρον τους και ο τη δέσμευσή τους για τη βέλτιστη υλοποίηση του προγράμματος και τη μετατροπή της Σκιάθου σε νησί χωρίς πλαστικές σακούλες.

Ακολούθησε Συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Σκιάθου, κ. Κωστής Γιαννίτσης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», κ. Θοδωρής Τζούμας, η ειδική συνεργάτης του Δήμου Σκιάθου κα. Αγγελική Μύθη και η εκπρόσωπος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και επικεφαλής του προγράμματος Α.S.A.P. κα. Χριστίνα Γαρουφαλλιά. Ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει «μοχλό ανάπτυξης» για τη Σκιάθο, αναδεικνύοντάς την ως «πράσινο» προορισμό που θα προσελκύσει περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους επισκέπτες και θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν του νησιού. Ο κ. Τζούμας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ευοίωνες προοπτικές του προγράμματος, χάρη στην ήδη αναπτυγμένη περιβαλλοντική ευαισθησία των κατοίκων της Σκιάθου. Τέλος, η κα. Γαρουφαλλιά υπογράμμισε ότι «θεμέλιος λίθος» για την επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί η αλλαγή νοοτροπίας και καθημερινών πρακτικών, στόχος για την επίτευξη του οποίου, απαιτείται χρόνος και συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης.

Το τριήμερο ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην Αλόννησο, όπου συνεχίζεται το πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες», προκειμένου να υπάρξει δικτύωση και ανταλλαγή καλών πρακτικών ανάμεσα στα δύο γειτνιάζοντα νησιά.

Επόμενα βήματα, μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψη στη Σκιάθο, θα είναι η αποτύπωση των απόψεων κατοίκων, επιχειρηματιών κι επισκεπτών μέσα από τη συμπλήρωση σχετικών ερωτηματολογίων και η συνέχιση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τους, μέσα από τη διάχυση του προγράμματος.

DSC_0567 IMG_6685 DSC_0548

Ιουν 03

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΤΣΙΟΣ: Ένα πορτρέτο του Βόλου ταξιδεύει στη Σκιάθο

18881893_10156841029118644_2579829084689029033_n

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΤΣΙΟΣ: Ένα πορτρέτο του Βόλου ταξιδεύει στη Σκιάθο»

Την Κυριακή 11 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΤΣΙΟΣ: Ένα πορτρέτο του Βόλου ταξιδεύει στη Σκιάθο», στο Μουσείο Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου, με τη συνεργασία του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του Μουσείου της Πόλης του Βόλου και του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’.

Η έκθεση μεταφέρθηκε στη Σκιάθο, μετά από αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος΄, προς τα δύο  Μουσεία, για το διάστημα 12 Ιουνίου με 30 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου, καθημερινά 9:30-20:00.

Στο καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ Θοδωρής Τζούμας, επεσήμανε πως είναι πολύ σημαντική η συνεργασία αυτή για το Σύλλογο και τη Σκιάθο, μέσα από την οποία δημιουργήθηκε ένα σημείο πολιτιστικού ενδιαφέροντος για το φετινό καλοκαίρι, δίνοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες της έκθεσης, αυτόν τον εμβληματικό φωτογράφο του μεσοπολέμου ο οποίος μέσα από το έργο του, διέσωσε μια ολόκληρη εποχή, της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας.

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων & Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, Αίγλη Δημόγλου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της έκθεσης, η διοργάνωση της οποίας ήταν στόχος του Μουσείου της Πόλης, επισημαίνοντας πως είναι η πρώτη έκθεση του Μουσείου της Πόλης του Βόλου που ταξιδεύει.

Ο Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Παπαϊωάννου,  χαρακτήρισε το έργο του Λέτσιου, προσηλωμένο στην καθαρή φωτογραφία, το οποίο συνδυάζει την τεκμηρίωση με την καλλιέργεια ενός προσωπικού ύφους, απέριττου, οπως η ίδια η ζωή του, με την απλότητα εκείνη, που απεχθάνεται συνειδητά την εκζήτηση.

Ο Γενικός Γραμματέας του Φορέα Πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος “ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, Νίκος Τσούκας, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος”, συγκίνησε παρουσιάζοντας την ανθρώπινη πλευρά του μεγάλου φωτογράφου,  “Ο Λέτσιος, ποιητή της φωτογραφίας” όπως είπε, “ήταν μια ύπαρξη με κατανόηση, πρόθυμος πάντα να συντρέξει τον πλησίον του, να αγνοήσει τις εχθρότητες και τις κακίες, με μια λέξη: ήταν μεγαλόψυχος. Μια ύπαρξη αγνή, που στωικά όμως ζητούσε από τους άλλους να κάνουν ότι θα έκανε ο ίδιος αν βρισκόταν στη θέση τους. Και οπωσδήποτε ήταν δίκαιος και εκτιμούσε τους άλλους όσο πραγματικά άξιζαν. Όποιος τον γνώριζε, δεν τον ξεχνούσε”.

Ο Σκιαθίτης εικαστικός Νίκος Ακρίβος, περιέγραψε τη γνωριμία του με το μεγάλο φωτογράφο, όταν αναζητώντας το φωτογραφείο του διαπίστωσε πως βρέθηκε σε ένα αρτοποιείο, και στην ερώτησή του “που είναι οι φωτογραφίες, εδώ βλέπω ψωμιά”, πήρε την απάντηση από τον Λέτσιο “κι αυτές θέλουν το ψωμί τους”. Επεσήμανε ακόμη την ιδιαίτερη αγάπη του Λέτσιου για τη Σκιάθου, ο οποίος ταξίδευε συχνά σε αυτήν για πετύχει τις κατάλληλες συνθήκες για τις λήψεις του.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’, η συνεργασία με δύο εμβληματικούς φορείς του πολιτισμού για τη χώρα μας, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το μόνο μουσείο της χώρας αφιερωμένο στην τέχνη της φωτογραφίας, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού με δράση εθνικής και διεθνής εμβέλειας, και το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, το μοναδικό σύγχρονης αντίληψης Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’ Ευχαριστεί θερμά, τις Διευθύνσεις των δύο Μουσείων, για την ανταπόκρισή τους, στο αίτημα του Συλλόγου, την κυρία Αίγλη Δημόγλου και τον κ. Ηρακλή Παπαϊωάννου, τον Γιάννη Κουτή και τον Γιώργο Σουλακούδη για την άψογη συνεργασία, τον πανοσολογιότατο πατέρα Ιωσήφ, για την φιλοξενία της έκθεσης στην Ιερά Μονή,  τους χορηγούς της εκδήλωσης, τον Αλέξανδρο Ευσταθίου του τουριστικού γραφείου Dolphin of Skiathos, την εταιρεία Hellenic Seaways και ειδικότερα τον Βασίλη Νικολάου,  τον Δημήτρη Κολιάκο του τουριστικού ομίλου Islea, και τηνΝτένη Μαρκάκη, των εστιατορίων Ergon και Ελιάς.

18920597_10156841029138644_939565658377658922_n

18813483_10156841030278644_3936600184976785500_n

18814239_10156841030423644_2778379867969925053_n

SKIATHOS 1

SKIATHOS 2

SKIATHOS 3

SKIATHOS 4

Μάι 24

Η αρχαία κεραμική στα Δημοτικά Σχολεία της Σκιάθου

18582325_10156806247003644_1821253505427401796_n

Στην τέχνη της αρχαίας κεραμικής μυήθηκαν οι μαθητές του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου, μέσα από τη Μουσειοσκευή του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης. Η Μουσειοσκευή ‘ταξίδεψε΄στη Σκιάθο το διάστημα 8-19 Μαΐου 2017, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, μετά από σχετικό αίτημα προς το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Η Μουσειοσκευή της Αρχαίας Ελληνικής Κεραμικής περιλαμβάνει αντίγραφα αγγείων του μελανόμορφου και ερυθρόμορφου ρυθμού, έντυπο υλικό, διαφάνειες, εκπαιδευτικά παιχνίδια, τα οποία με την πολύτιμη καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, βοηθούν το μαθητή να μάθει πώς κατασκευάζονταν τα αγγεία, τις διάφορες τεχνικές διακόσμησης, αλλά και τα σχήματα και τις ονομασίες τους, που σχεδιάστηκαν με σκοπό να προτρέψει την ενεργή συμμετοχή στην παρουσίαση. Οι Μουσειοσκευές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι βαλίτσες που ταξιδεύουν από σχολείο σε σχολείο. Σχεδιάστηκαν για να φέρουν πιο κοντά τον κόσμο του Μουσείου στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς, και απευθύνονται στα σχολεία της επαρχίας και του εξωτερικού. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως σιωπηλοί πρέσβεις εκπαίδευσης και πολιτισμού.Τα παιδιά δεν είναι απλοί θεατές εκθεμάτων. Δεν είναι επισκέπτες, ούτε ακροατές. Με τις μουσειοσκευές τα παιδιά συμμετέχουν σε δράσεις και αποκομίζουν ουσία και ευχάριστα ερεθίσματα. Σε αυτή τη περιήγηση, δεν έχει σημασία το «πόσα» θα δουν, αλλά ο τρόπος που θα τα δουν και το «αποτύπωμα» που θα αφήσει το κάθε έκθεμα στην ψυχή και το μυαλό τους. Κάθε χρόνο περισσότερα από 150 σχολεία από όλη την Ελλάδα δανείζονται και χρησιμοποιούν τις Μουσειοσκευές, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε 15.000 περίπου μαθητές να γνωρίσουν διάφορες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, ευχαριστεί θερμά για τη συνεργασία το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, και τους Διευθυντές των Σχολείων, Δήμητρα Συκιώτου Διευθύντρια 1ου Δημοτικού και Παρασκευά Τελλίδη Διευθυντή του 2ου Δημοτικού.

18622353_10156806246993644_4766235922271069141_n

18622398_10156806247718644_8907338285712321440_n

Μάι 24

Skiathos ASCE_Steering Committee Meeting

18275164_10156759986478644_5668260990575891234_n

Στις 11 και 12 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκαν, οι Συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης_Association Significant Cemeteries Europe (ASCE) http://www.significantcemeteries.org με τη συμμετοχή του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Skiathos Palace στη Σκιάθο, και την υποστήριξη των Skiathos Palace Hotel, Olympic Air/Aegean, Dolphin of Skiathos, Islea Hospitality Group και Hellenic Seaways.

18485591_10156787267273644_7076535375852375030_nΗ Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκλήθηκε από τον Οργανισμό των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης,Πολιτισμού και Αθλητισμού συμμετείχε η κα Μαριάνθη Αναστασιάδου Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παρουσίασε την ενεργή δράση και συμμετοχή της Διεύθυνσης στο Πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών δίνοντας έμφαση στην Διαδρομή των Κοιμητηρίων, την οποία έμπρακτα και αδιάλειπτα έχει στηρίξει στην προσπάθειά της να αναδειχθούν τα κοιμητήρια ως σημαντικοί χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς. Σημαντική άλλωστε είναι η υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Ετήσιο Συνέδριο του Οργανισμού, με θέμα: Ancient Greek Art and European Funerary Art» το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου, με την Απόφαση Ω5ΛΝ4653Π4-ΓΨ2/13-2-2017 και πρόκειται πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 5-7 Οκτωβρίου 2017, με διοργανωτή το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.Στις συνεδριάσεις συμμετείχε και η κα Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, που με πρωτοβουλία της προτάθηκε η διοργάνωση του Συνεδρίου στην Αθήνα, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα του Συνεδρίου όπως και τις παράλληλες δράσεις που για πρώτη φορά συμπεριριλαμβάνονται σε πρόγραμμα αντίστοιχου Συνεδρίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού συνεχάρη στο πρόσωπο της κυρίας Αναστασιάδου το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την εξαιρετική και υποδειγματική συνεργασία, και επαίνεσε την κα Γεωργιτσογιάννη για την πρόοδο στις εργασίες οργάνωσης του Συνεδρίου.

18519468_10156787269183644_3349499609602631972_n

Το πρόγραμμα των Συνεδριάσεων περιελάμβανε ξενάγηση στο Κοιμητήριο της Σκιάθου, η οποία έγινε από την Ιστορικό-Αρχαιολόγο και Επίτιμο Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος»,κα Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου η οποία καθήλωσε και εντυπωσίασε με την επιστημονική και αναλυτική παρουσίαση των μνημείων, στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στο ναό της Παναγίας Λιμνιάς, στο Σπίτι-Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και στο Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου. Με αφορμή τις Συνεδριάσεις ο Σύλλογος εξέδωσε μια ειδική έκδοση, μέρος της μελέτης της κας Κορωνιού για το Κοιμητήριο της Σκιάθου. Η Πολιτιστική Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων πιστοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2010 και εκτός της Ελλάδας μετέχουν οι εξής χώρες: Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Σουηδία. O Οργανισμός Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE), είναι ο φορέας διαχείρισης της Διαδρομής. Ο Οργανισμός που ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αποτελεί μία ευρωπαϊκή προσπάθεια να αναδειχθούν τα κοιμητήρια ως σημαντικοί χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς, περιλαμβάνει 179 κοιμητήρια σε 22 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η χώρα μας εντάχθηκε στην παραπάνω Πολιτιστική Διαδρομή το 2011 μέσω του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών. Το 2014 εντάχθηκε στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE), κατόπιν πρωτοβουλίας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και συγκεκριμένα του Προέδρου κ. Θεόδωρου Τζούμα, ο οποίος στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνάντησης της ASCE (Βουκουρέστι, 24-25 Σεπτεμβρίου 2015), εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού και του ανατέθηκε η εκπροσώπηση του Οργανισμού στη χώρα μας. Το 2017 εντάχθηκαν στον ως άνω Οργανισμό και στη Διαδρομή το κοιμητήριο Δραπάνου του Δήμου Κεφαλλονιάς, καθώς και το Κοιμητήριο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δήμου Τρίπολης. Το Κοιμητήριο της Σκιάθου Το Κοιμητήριο της Σκιάθου, τα “Μνημούρια” όπως αναφέρεται στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό όριο της Χώρας, «… μετά δέκα λεπτών της ώρας δρόμον έφθανεν εις τα Μνημούρια. Ωραία εξοχή, παντοτινή άνοιξις, θάλουσα βλάστη, αγριολούλουδα, εμύριζε κήπος. Ιδού ο περίβολος των νεκρών!” Αλ. Παπαδιαμάντης “Φόνισσα”. Η ίδρυσή του ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1830, όταν, με την αποχώρηση των Τούρκων, οι Σκιαθίτες εγκατέλειψαν το Κάστρο και επανεγκαταστάθηκαν στο λιμάνι του νησιού. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ή Σκιάθος’, έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη και προστασία του κοιμητηρίου, μιας και εκεί βρίσκονται τα σημαντικότερα γλυπτά της Σκιάθου. Με αίτημά του προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, υπέβαλλε άρτια και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη της Ιστορικού-Αρχαιολόγου και Επίτιμου Μέλους του Συλλόγου, κας Συραϊνώς Κορωνιού-Διονυσίου και ακολούθησε ο χαρακτηρισμός του νοτίου τμήματος ως ‘Ιστορικός Τόπος’ με το ΦΕΚ 357/9-10-2013 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

18447419_10156787267023644_7078386288586736067_n 18446665_10156787266918644_925472461477278204_n 18485766_10156787267563644_7093875188742919331_n