Μαρ 10

‘Η Ιστορία της Σκιάθου και ο Τρύφων Ευαγγελίδης’

tryfon evagelidis_PROSKLISI

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, σας προσκαλεί στην εκδήλωση ‘Η Ιστορία της Σκιάθου και ο Τρύφων Ευαγγελίδης’,  το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018, 18:30 στο Πνευματικό Κέντρο Ιερών Ναών Σκιάθου.

Για τον σπουδαίο ιστορικό Τρύφωνα Ευαγγελίδη και πόσο σημαντικό είναι για τη Σκιάθο, το έργο του ‘Η νήσος Σκιάθος και αι περί αυτήν νησίδες’ που εξέδωσε το 1913, θα μιλήσουν η Δρ Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, Επί Τιμή Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και ο Τρύφων Γ. Ευαγγελίδης, εγγονός του ιστορικού/επίτιμος δικηγόρος Αθηνών.

Στην εκδήλωση θα παρουσιασθεί το πολιτιστικό πρόγραμμα του Γυμνασίου Σκιάθου “Περιδιάβαση από το παρελθόν … στο παρόν: από την προϊστορία στη σύγχρονη Σκιάθο”, από τις υπεύθυνες καθηγήτριες: Σουλτάνη Ασημίνα και Μαρία Καραγιαννοπούλου/ Διευθύντρια Γυμνασίου Σκιάθου και από τους μαθητές που πήραν μέρος στο πρόγραμμα.

Ο Τρύφων Ευαγγελίδης γεννήθηκε στην Τρίγλεια της Βιθυνίας την 1η Φεβρουαρίου 1863. Φοίτησε στην Μεγάλη του Γένους Σχολή της Κωνσταντινουπόλεως (1878-1884) και στη συνέχεια ήλθε στην Αθήνα όπου παρακολούθησε φιλολογικά μαθήματα. Αργότερα έφυγε στην Γερμανία όπου ανακηρύχθηκε διδάκτωρ το 1892. Από το 1892 ασχολήθηκε με τη συγγραφή ιστορικών βιβλίων. Διορίσθηκε καθηγητής το 1901 και υπηρέτησε επί 37 έτη, από τα οποία τα 11 ως γυμνασιάρχης. Νυμφεύθηκε την Παρθενόπη Ζολώτα, από την οποία απέκτησε 4 υιούς επιστήμονες και μία θυγατέρα. Πέθανε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1941. Συνέγραψε περισσότερα από 50 έργα ιστορικού αλλά και θρησκευτικού περιεχομένου τα κυριότερα από τα οποία είναι: «Η Παιδεία επί Τουρκοκρατίας» (1936, 2 τόμοι», «Ιστορία του ΄Οθωνος» (1893), «Ιστορία του Καποδιστρίου» (1894), «Ιστορία της Τραπεζούντος» (1898), «Τα Μετά τον ΄Οθωνα» (1898), ιστορία της Μυκόνου (1912), της Σκιάθου (1913), «Ροδιακά» (1917), «Ιστορία του εποικισμού της ΄Υδρας» (1934), «Βρύλλειον-Τρίγλεια» (1934), πολλά από τα οποία έχουν επανεκδοθεί τα τελευταία χρόνια. Για τα έργα του ‘Ιστορία του Εποικισμού της Ύδρας’ Αθήναι 1935, και ‘Η παιδεία επί Τουρκοκρατίας εις δύο τόμους’ Αθήναι 1936, βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Στη Σκιάθο βρέθηκε το καλοκαίρι του 1912, αφού όπως αναφέρει στο έργο του, ‘επί δίμηνον διαθερίσας οικογενειακώς εν Σκιάθω, και την νήσον επισκεψάμενος και μελετήσας πληθύς εγγράφων, ως εν τω οικείω τόπω, αναγράφεται, συνέγραψα την ιστορίαν της νήσου Σκιάθου”. Σε μια εποχή όπου “ουδεμία συστηματική εργασία μέχρι τούδε εγένετο” για τη Σκιάθο, όπως επισημαίνει και ο ΄ίδιος, χρησιμοποιώντας επιστημονικούς και προχωρημένους για την εποχή μεθόδους, όπως η κλασική επαγωγική και η συγκριτική, παρέδωσε ένα έργο που υπήρξε σημείο αναφοράς των μετέπειτα ερευνητών.

Με την ευκαιρία της εκδήλωσης την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018, η κα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, θα ξεναγήσει τους μαθητές του Γυμνασίου στην αρχαιολογική θέση ‘Κεφάλα’, τη μοναδική έως τώρα γνωστή θέση των πρώιμων ιστορικών χρόνων στις Σποράδες, περιοχή ιδιαίτερης σπουδαιότητας. Τα έως τώρα ευρήματα υποδεικνύουν έναν κομβικό πρώιμο οικισμό του κεντρικού Αιγαίου, σε άμεση γειτνίαση και επαφή κυρίως με τη Θεσσαλία και την Εύβοια, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος που πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, ευχαριστεί θερμά για την ευγενική χορηγία τον κ. Γεώργιο Αντωνίου Πλοίαρχο του ΠΡΩΤΕΥΣ/ΑΝΕΣ, την κα Κατερίνα Κεφαλά του ξενοδοχείου Meltemi/ Manthos hotels και τους κ. Γιάννη Τσιφλίδη και κα Καλλιόπη Φερετζέλη  της εταιρείας trust me touring, η συμβολή των οποίων ήταν πολύ σημαντική για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

kazantzakis afisa A3-1

Μαρ 06

Δωρεά χαράς στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Σκιάθου

IMG_1813

Σκιάθος, 6 Μαρτίου 2018

Σε μια δωρεά …χαράς προχώρησε η οργάνωση Δεσμός, στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Σκιάθου ανταποκρινόμενη σε σχετικό αίτημα του πολιτιστικού συλλόγου ‘Η Σκιάθος’.

Η δωρεά  περιλαμβάνει πολλών ειδών παιχνίδια σε μεγάλη ποσότητα για τους μικρούς μαθητές, τα οποία παρέλαβαν η Ελένη, Δημοπούλου Διευθύντρια του 1ου Νηπιαγωγείου και η Ναταλία Φουκαλά, Διευθύντρια του 2ου Νηπιαγωγείου.

Ο πολιτιστικός σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, ευχαριστεί θερμά  την οργάνωση “Δεσμός”, για την πολύτιμη προσφορά, συμβάλλοντας στην προσπάθεια του συλλόγου, να ανταποκριθεί σε αυτή την ανάγκη των Νηπιαγωγείων, για την οποία ενημέρωθηκε από τους γονείς των μαθητών.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην κυρία Άννι Σκουρλέτη, υπεύθυνη εκπαίδευσης και διαχείρισης περιεχομένου της Διαδικτυακής Πλατφόρμας «Desmos Direct» και στον κύριο Αλκιβιάδη Γκαβόπουλο, ο οποίος ανέλαβε τη δωρεάν μεταφορά των προϊόντων από την Αθήνα στη Σκιάθο, μέσω της εταιρείας ‘Μεταφορική Σκιάθου-Γκαβόπουλος’.

Ο Δεσμός είναι ένα Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που δημιουργήθηκε από μία ομάδα νέων, δυναμικών ανθρώπων και τους οποίους συνδέει το ειλικρινές όραμα για την ανάγκη να αξιοποιηθεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά η ιδιωτική πρωτοβουλία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, καθώς και η κοινή αντίληψη επαγγελματισμού. Απώτερος κοινός στόχος είναι ο Δεσμός να συνδράμει στη δημιουργία βιώσιμων δικτύων αλληλεγγύης και στην καλλιέργεια της κοινωνικής και ανθρωπιστικής υπευθυνότητας.

Το Desmos Direct είναι το νέο ψηφιακό εργαλείο του Δεσμού (www.desmos.org) που αποσκοπεί στη διαδικτυακή σύνδεση των αναγκών των φορέων κοινωνικής ωφέλειας με τα αγαθά εταιρειών-ιδιωτών που είναι σε πλεόνασμα.

Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία ο πολιτιστικός σύλλογος ‘Η Σκιάθος΄, συγχαίρει, την πολύχρονη, εξαιρετικά χρήσιμη και παραδειγματική δράση του Δεσμού, που δεν μπορεί παρά να  είναι δείκτης ευαισθησίας και πολιτισμού.

Φεβ 15

Untitled

 

??????????

Ανήμερα της ημέρας του Αγ. Βαλεντίνου, επέλεξαν οι κάτοικοι της Σκιάθου να εκφράσουν την αγάπη τους για το περιβάλλον με μια δράση συμβολική αλλά και με σημαντική πρακτική σημασία. Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, μαθητές, εθελοντές και θεσμικοί φορείς του νησιού διένειμαν περισσότερες από 1.000 πάνινες τσάντες, σε όλο τον οικιστικό ιστό της Σκιάθου, στο πλαίσιο του προγράμματος A.S.A.P. (Active Skiathos Against Plastic bag). Υπενθυμίζεται ότι, το πρόγραμμα A.S.A.P. χρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία BeMed – Beyond Plastic Med, το Ίδρυμα του πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό, το Ίδρυμα Thalassa, τον Δήμο Σκιάθου και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Σκιάθος».

??????????

Η διανομή των πάνινων τσαντών πραγματοποιήθηκε με τεράστιο ενθουσιασμό από έξι ομάδες εθελοντών. Σε κάθε ομάδα συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Σκιάθου, μέλη του Συντονιστικού Οργάνου του A.S.A.P., μέλη της Βάσης Ετοιμότητας Σκιάθου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, του Πολιτιστικού Συλλόγου “Η Σκιάθος” και εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Δήμου Σκιάθου. Η δράση είχε πολύ θετική απήχηση στους κατοίκους, οι οποίοι, έχοντας ενδελεχώς ενημερωθεί τους τελευταίους μήνες για τις συνέπειες της πλαστικής σακούλας και τις πρωτοβουλίες μείωσής της μέσα από το πρόγραμμα A.S.A.P., φαίνονται αποφασισμένοι να αλλάξουν τις αγοραστικές τους συνήθειες και να ενσωματώσουν την πάνινη τσάντα στην καθημερινότητά τους. Στο πλαίσιο της χθεσινής πρωτοβουλίας οι μαθητές, μοίρασαν, παράλληλα, τον «δεκάλογο της καθαριότητας», μια πρωτοβουλία του Γυμνασίου, με στόχο μια πιο καθαρή Σκιάθο. Τέλος, για όσους απουσίαζαν από το σπίτι τους, οι ομάδες άφησαν σχετικό σημείωμα, με οδηγία να παραλάβουν την πάνινη τσάντα από το Δημαρχείο. Το σχέδιο της δράσης σχεδιάστηκε από το Συντονιστικό Όργανο του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν οι: Κωστής Γιαννίτσης, Αντιδήμαρχος, Γιάννης Σταματάς, πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου, Άννα Αρμαμέντου, Καθηγήτρια Γυμνασίου, Ερουλία Διολέττα, Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Γιαννούλα Κοκολιού, Έφορος Τοπικού Τμήματος-Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Θάνος Τζούμας, Πρόεδρος Βάσης Ετοιμότητας/Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και Θοδωρής Τζούμας, Πρόεδρος, Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’. Το πρόγραμμα A.S.A.P., που ξεκίνησε τον Μάιο του 2017, συνεχίζει δυναμικά την πορεία του. Τον προσεχή Απρίλιο, μέλη του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα βρίσκονται στη Σκιάθο για την υλοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων σε σχολεία, διευρυμένων δράσεων διαβούλευσης και ενημέρωσης, όπως επίσης και συνέργειας με το αντίστοιχο πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες».

Φεβ 08

Διάθεση δωρεάν εισιτηρίων στους οικονομικά αδύναμους από την Hellenic Seaways Α.Ν.Ε.

16-1-2018-skiathos

 

Για έκτη συνεχή χρονιά, η εταιρεία Hellenic Seaways Α.Ν.Ε., ανταποκρίθηκε στο αίτημα του πολιτιστικού συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, για τη διάθεση δωρεάν εισιτηρίων στους οικονομικά αδύναμους.

Έχοντας υπόψη την πολύχρονη εταιρική κοινωνική  δράση της Hellenic Seaways Α.Ν.Ε.,   ο Σύλλογός, όπως κάθε χρόνο, τον περασμένο Δεκέμβριο, απέστειλε  αίτημα στην εταιρεία, για την ανανέωση της δωρεάν διάθεσης εισιτηρίων για τη μετακίνηση των επιβατών, που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, και θα  χρειαστεί να μετακινηθούν για λόγους υγείας.

Η Hellenic Seaways A.N.E., ενέκρινε εκ νέου  το αίτημα, συμβάλλοντας, σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια του συλλόγου για την υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων. Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότερα από 300 άτομα, έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τα δωρεάν εισιτήρια.

Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία, ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά και συγχαίρει την εταιρεία Hellenic Seaways A.N.E., για την αδιάλεπτη από το 2013, εξαιρετικά χρήσιμη και παραδειγματική ενέργειά της, που δεν μπορεί παρά να  είναι δείκτης ευαισθησίας και πολιτισμού.

Νοε 21

¨Μέριμνα της ψυχικής υγείας των γονέων με παιδιά με ειδικές ικανότητες¨

poster

Μία πρωτότυπη ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2017 στη Σκιάθο, με θέμα ¨Μέριμνα της ψυχικής υγείας των γονέων με παιδιά με ειδικές ικανότητες¨. Η κοινωνικός επιστήμονας – ερευνήτρια, Στεφανία Βενιέρη είχε την ιδέα του θέματος της ημερίδας και συντόνισε μία πολύπλευρη συζήτηση με ομιλητές, την ειδική παιδαγωγό του Ειδικού Σχολείου του νησιού Φένια Φίλιου, την κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Υγείας Σκιάθου και οικογενειακή θεραπεύτρια-MSc ψυχικής υγείας,  Άρια Σεβλιανού, τον υπεύθυνο φυσικής αγωγής Νίκο Τασιόπουλο  και τον σκηνοθέτη και δημιουργό μεταξύ άλλων και ντοκιμαντέρ για ΑμεΑ, Χάρη Ξυδιά. Για πρώτη φορά, συνεργάστηκαν για τη διοργάνωσή της, όλοι οι εμλεκόμενοι φορείς, δηλαδή το Κέντρο Υγείας Σκιάθου, το Ειδικό Σχολείο ‘Αλ. Παπαδιαμάντης’ της Σκιάθου, ο Δήμος Σκιάθου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’ και ειδικοί επιστήμονες.

Η Στεφανία Βενιέρη τόνισε πως η εφαρμογή προσέγγισης των γονέων με την μορφή ομάδων εστίασης είναι αποτελεσματικότερη από την απλή μέθοδο ανοιχτής συνέντευξης διότι βοηθάει τους γονείς να γίνονται πιο επικοινωνιακοί, να μην έχουν αναστολές στην κοινοποίηση της οικογενειακής τους κατάστασης λες και είναι κάτι που πρέπει να μένει κρυφό, να μοιράζονται ιδέες και λύσεις κι τελικά να εντάσσονται πιο ενεργά στην κοινωνία ενισχύοντας την βελτίωση της ψυχικής τους υγείας. Αυτό σημαίνει πως η σωστή εφαρμογή της προτεινόμενης μεθόδου από τους ειδικούς επιστήμονες ( ειδ.παιδαγωγοί, κοιν. λειτουργοί, οικ. σύμβουλοι κ.λ.π.…) με βασική προϋπόθεση την θέληση και συνεργασία των γονέων θα προσέφερε θετικά αποτελέσματα στην ψυχική ισορροπία των γονέων και της οικογένειας τους αλλά και στην συναναστροφή τους με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας συνολικά. Επίσης η παιδαγωγός Φένια Φίλιου ανέδειξε την ανάγκη κοινωνικοποίησης των παιδιών ΑμεΑ, ειδικά σε μικρές κοινωνίες όπως η Σκιάθος, η κοινωνική λειτουργός Άρια Σεβλιανού παρότρυνε του γονείς των παιδιών ΑμεΑ, να συνεργαστούν μαζί της, δημιουργώντας ακόμη και ομάδες αλληλοϋποστήριξης, ο γυμναστής Νίκος Τασιόπουλος ανέδειξε την ευεργετική επίδραση στα παιδιά ΑμεΑ, που έχει ο αθλητισμός, μέσα από την εμπειρία του ως προπονητής της Χριστίνας Γκούσω, παιδί ΑμεΑ, που κέρδισε δύο χρυσά μετάλια στους αγώνες Special Olympics Athens 2011,  και τέλος ο σκηνοθέτης Χάρης Ξυδιάς ανέπτυξε τους τρόπους προσέγγισης των ΑμεΑ και την σχέση εμπιστοσύνης, ειλικρίνεια και σεβασμού που πρέπει να δημιουργηθεί πριν από την χρήση οπτικοακουστικού υλικού μέσου. Επίσης ανέλυσε την σχέση τέχνης και κοινωνίας και την αλληλεξάρτηση και σύνδεση μεταξύ των δύο εννοιών. Την ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Σκιάθου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, χαιρέτισαν εκ μέρους του Δήμου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τρακόσας, ο οποίος τόνισε πως ο Δήμος θα είναι ένθερμος υποστηρικτής τέτοιων χρήσιμων πρωτοβουλιών, και εκ μέρους του Συλλόγου ο Θοδωρής Τζούμας, όπου στο σύντομο χαιρετισμό του έδωσε έμφαση στην ανάγκη της συνεργασίας για την αποτελεσματική υποστήριξη των ατόμων ΑμεΑ και των οικογενειών τους.

IMG_0119

Αφού ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες, ακολούθησε ανοιχτός διάλογος με τους γονείς των παιδιών του Ειδικού Σχολείου καθώς και με εκπαιδευτικούς. Έπειτα πραγματοποιήθηκε η προβολή εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ με θέμα ΑμεΑ και αθλητισμός. Μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης και χαράς οι γονείς επικοινώνησαν μεταξύ τους και με την ομάδα των ομιλητών με θετική ενέργεια και πνεύμα ομαδικότητας και κοινωνικοποίησης. Αυτός ήταν ο στόχος του Χάρη Ξυδιά και της Στεφανίας Βενιέρη που πήραν  την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση αυτής της ημερίδας  και πέτυχε. Στο νησί του Παπαδιαμάντη έγινε η έναρξη αυτής της μοντέρνας και διαδραστικής ημερίδας βασιζόμενη σε ευρωπαϊκά πρότυπα,  με επόμενο προορισμό την Αθήνα και τα υπόλοιπο νησιά της Ελλάδας. Η υποδοχή του δημιουργού του ντοκιμαντέρ και της ερευνήτριας από τους συνδιοργανωτές την ημερίδας,  τον Δήμο Σκιάθου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’ ήταν πολύ θερμή. Η ημερίδα πέτυχε τον κοινωνικό της σκοπός δηλαδή, την κοινωνικοποίηση των γονέων παιδιών ΑμεΑ καθώς και την ενημέρωση τους για τον ρόλο του ειδικού παιδαγωγού και κοινωνικού λειτουργού σε έναν τόπο και την αξιοποίηση τους προς όφελος της ψυχικής τους υγείας και όχι μόνο. Η Σκιάθος πάντα ήταν πρωτοπόρα σε θέματα πολιτισμού και κοινωνικού περιεχομένου. Πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση!