Νοε 21

¨Μέριμνα της ψυχικής υγείας των γονέων με παιδιά με ειδικές ικανότητες¨

poster

Μία πρωτότυπη ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2017 στη Σκιάθο, με θέμα ¨Μέριμνα της ψυχικής υγείας των γονέων με παιδιά με ειδικές ικανότητες¨. Η κοινωνικός επιστήμονας – ερευνήτρια, Στεφανία Βενιέρη είχε την ιδέα του θέματος της ημερίδας και συντόνισε μία πολύπλευρη συζήτηση με ομιλητές, την ειδική παιδαγωγό του Ειδικού Σχολείου του νησιού Φένια Φίλιου, την κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Υγείας Σκιάθου και οικογενειακή θεραπεύτρια-MSc ψυχικής υγείας,  Άρια Σεβλιανού, τον υπεύθυνο φυσικής αγωγής Νίκο Τασιόπουλο  και τον σκηνοθέτη και δημιουργό μεταξύ άλλων και ντοκιμαντέρ για ΑμεΑ, Χάρη Ξυδιά. Για πρώτη φορά, συνεργάστηκαν για τη διοργάνωσή της, όλοι οι εμλεκόμενοι φορείς, δηλαδή το Κέντρο Υγείας Σκιάθου, το Ειδικό Σχολείο ‘Αλ. Παπαδιαμάντης’ της Σκιάθου, ο Δήμος Σκιάθου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’ και ειδικοί επιστήμονες.

Η Στεφανία Βενιέρη τόνισε πως η εφαρμογή προσέγγισης των γονέων με την μορφή ομάδων εστίασης είναι αποτελεσματικότερη από την απλή μέθοδο ανοιχτής συνέντευξης διότι βοηθάει τους γονείς να γίνονται πιο επικοινωνιακοί, να μην έχουν αναστολές στην κοινοποίηση της οικογενειακής τους κατάστασης λες και είναι κάτι που πρέπει να μένει κρυφό, να μοιράζονται ιδέες και λύσεις κι τελικά να εντάσσονται πιο ενεργά στην κοινωνία ενισχύοντας την βελτίωση της ψυχικής τους υγείας. Αυτό σημαίνει πως η σωστή εφαρμογή της προτεινόμενης μεθόδου από τους ειδικούς επιστήμονες ( ειδ.παιδαγωγοί, κοιν. λειτουργοί, οικ. σύμβουλοι κ.λ.π.…) με βασική προϋπόθεση την θέληση και συνεργασία των γονέων θα προσέφερε θετικά αποτελέσματα στην ψυχική ισορροπία των γονέων και της οικογένειας τους αλλά και στην συναναστροφή τους με τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας συνολικά. Επίσης η παιδαγωγός Φένια Φίλιου ανέδειξε την ανάγκη κοινωνικοποίησης των παιδιών ΑμεΑ, ειδικά σε μικρές κοινωνίες όπως η Σκιάθος, η κοινωνική λειτουργός Άρια Σεβλιανού παρότρυνε του γονείς των παιδιών ΑμεΑ, να συνεργαστούν μαζί της, δημιουργώντας ακόμη και ομάδες αλληλοϋποστήριξης, ο γυμναστής Νίκος Τασιόπουλος ανέδειξε την ευεργετική επίδραση στα παιδιά ΑμεΑ, που έχει ο αθλητισμός, μέσα από την εμπειρία του ως προπονητής της Χριστίνας Γκούσω, παιδί ΑμεΑ, που κέρδισε δύο χρυσά μετάλια στους αγώνες Special Olympics Athens 2011,  και τέλος ο σκηνοθέτης Χάρης Ξυδιάς ανέπτυξε τους τρόπους προσέγγισης των ΑμεΑ και την σχέση εμπιστοσύνης, ειλικρίνεια και σεβασμού που πρέπει να δημιουργηθεί πριν από την χρήση οπτικοακουστικού υλικού μέσου. Επίσης ανέλυσε την σχέση τέχνης και κοινωνίας και την αλληλεξάρτηση και σύνδεση μεταξύ των δύο εννοιών. Την ημερίδα που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Σκιάθου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, χαιρέτισαν εκ μέρους του Δήμου ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεοδόσης Τρακόσας, ο οποίος τόνισε πως ο Δήμος θα είναι ένθερμος υποστηρικτής τέτοιων χρήσιμων πρωτοβουλιών, και εκ μέρους του Συλλόγου ο Θοδωρής Τζούμας, όπου στο σύντομο χαιρετισμό του έδωσε έμφαση στην ανάγκη της συνεργασίας για την αποτελεσματική υποστήριξη των ατόμων ΑμεΑ και των οικογενειών τους.

IMG_0119

Αφού ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες, ακολούθησε ανοιχτός διάλογος με τους γονείς των παιδιών του Ειδικού Σχολείου καθώς και με εκπαιδευτικούς. Έπειτα πραγματοποιήθηκε η προβολή εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ με θέμα ΑμεΑ και αθλητισμός. Μέσα σε ένα κλίμα συγκίνησης και χαράς οι γονείς επικοινώνησαν μεταξύ τους και με την ομάδα των ομιλητών με θετική ενέργεια και πνεύμα ομαδικότητας και κοινωνικοποίησης. Αυτός ήταν ο στόχος του Χάρη Ξυδιά και της Στεφανίας Βενιέρη που πήραν  την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση αυτής της ημερίδας  και πέτυχε. Στο νησί του Παπαδιαμάντη έγινε η έναρξη αυτής της μοντέρνας και διαδραστικής ημερίδας βασιζόμενη σε ευρωπαϊκά πρότυπα,  με επόμενο προορισμό την Αθήνα και τα υπόλοιπο νησιά της Ελλάδας. Η υποδοχή του δημιουργού του ντοκιμαντέρ και της ερευνήτριας από τους συνδιοργανωτές την ημερίδας,  τον Δήμο Σκιάθου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’ ήταν πολύ θερμή. Η ημερίδα πέτυχε τον κοινωνικό της σκοπός δηλαδή, την κοινωνικοποίηση των γονέων παιδιών ΑμεΑ καθώς και την ενημέρωση τους για τον ρόλο του ειδικού παιδαγωγού και κοινωνικού λειτουργού σε έναν τόπο και την αξιοποίηση τους προς όφελος της ψυχικής τους υγείας και όχι μόνο. Η Σκιάθος πάντα ήταν πρωτοπόρα σε θέματα πολιτισμού και κοινωνικού περιεχομένου. Πραγματικό παράδειγμα προς μίμηση!

 

Οκτ 19

“Τεκμήρια” της οθωμανικής περιόδου στη Σκιάθο

ΣΚΙΑΘΟΣ_ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΣΠΑΡΑΓΜΑΤΑ 1  ΣΚΙΑΘΟΣ_ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΣΠΑΡΑΓΜΑΤΑ 3

Σύμφωνα με την Ιστορικό-Αρχαιολόγο κα Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου, η Σκιάθος πέρασε μια περιόδο Τουρκοκρατίας από το 1538 έως το 1821, και σε αυτή προστίθεται και η περίοδος 1475 έως 1486.  Το  διάστημα αυτό το νησί διοικούσε ο βεοβόδας, Τούρκος διοικητής που υπαγόταν απευθείας το ναύαρχο του τουρικού στόλου. Στα μέσα του 17ου αιώνα, ο Ενετός Μοροζίνι κατέλαβε το Κάστρο, όπου κατοικούσαν οι Σκιαθίτες από το 1453, και άρχισε μια μικρή περίοδος Ενετοκρατίας, σύντομα όμως οι Τούρκοι το κατέλαβαν εκ νέου και διατήρησαν την κυριαρχία τους μέχρι το 1821. Το μόνο μνημείο που έμεινε να θυμίζει την επικράτηση των Τούρκων αυτή την οδυνηρή περίοδο της Σκιαθίτικης ιστορίας είναι το τζαμί που βρίσκεται στο Κάστρο, αυτό όμως μέχρι πρότινος, αφού πρόσφατα χάρη στην ευαισθησία του Σκιαθίτη κ. Αιγιαλέα Κανταράκια, διασώθηκαν τρία μαρμάρινα σπαράγματα της οθωμανικής περιόδου, πρόκειται για δύο κιονόκρανα και μια επιτύμβια στήλη με αραβουργήματα, τα οποία εντόπισε κατά τη διάρκεια εργασιών στο μαντρότοιχο της οικίας του. Στη συνέχεια ανέθεσε στον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’, να ενημερώσει την αρμόδια υπηρεσία, εν προκειμένω την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, ώστε να δρομολογηθούν οι ανάλογες ενέργειες. Ο Σύλλογος ενημέρωσε εγγράφως την Εφορεία, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα. Πιθανότατα πρόκειται για τμήματα ταφικού μνημείου ανδρός συγκεκριμένης τυπολογίας, ίσως από τάφο ιερωμένου, τα οποία σίγουρα θα δώσουν το έναυσμα να ερευνηθεί επισταμένως, η περίοδος της τουρκοκρατία στη Σκιάθο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον κ. Αιγιαλέα Κανταράκια για την παραδειγματική ευαισθησία που επέδειξε, ενεργώντας στην κατεύθυνση διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, αφού κάθε στοιχείο που την ορίζει είναι πολύτιμο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας για την άψογη συνεργασία, και τον κ. Γιώργο Χρήστου για την πολύτιμη βοήθειά του.

Οκτ 14

Με αποφασιστικά βήματα η Σκιάθος απομακρύνεται από την πλαστική σακούλα

 

image001

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι δράσεις που υλοποίησε το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στη Σκιάθο, το διάστημα 9-13 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος A.S.A.P. (Active Skiathos Against Plastic bag). Βασική επιδίωξή τους υπήρξε, όχι μόνο η ολιστική ενημέρωση των κατοίκων του νησιού για τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον και τους στόχους του προγράμματος A.S.A.P., αλλά και η εκκίνηση ενός ουσιαστικού και γόνιμου διαλόγου για τη μετάβαση της Σκιάθου σε μια νέα εποχή με λιγότερες πλαστικές σακούλες. To πρόγραμμα A.S.A.P. χρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία BeMed – Beyond Plastic Med, το Ίδρυμα του πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό, το Ίδρυμα Thalassa, τον Δήμο Σκιάθου και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος» και υλοποιείται από τον Μάιο 2017 έως τον Ιούνιο 2018.

Πιστό στην πεποίθησή του ότι η ευαισθητοποίηση των νεαρών πολιτών αποτελεί «θεμέλιο λίθο» κάθε προσπάθειας για βιωσιμότητα, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επισκέφθηκε όλα τα σχολεία της Σκιάθου και ενημέρωσε 500 περίπου μαθητές πάνω στη θεματική της θαλάσσιας ρύπανσης που προκαλείται από την παρουσία πλαστικών σακουλών στο θαλάσσιο περιβάλλον. Τα παιδιά συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις παρουσιάσεις και κατέγραψαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους στα ειδικά διαμορφωμένα Φύλλα Εργασίας που τους διανεμήθηκαν, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το Υπουργείο προγράμματος «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η πλαστική σακούλα…».

Στην εκδήλωση με τίτλο «Ανοιχτή συζήτηση για μια Σκιάθο χωρίς πλαστικές σακούλες» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11/10 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου Μπούρτζι του Δήμου Σκιάθου, συμμετείχαν δεκάδες πολίτες, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι συλλογικοτήτων της Σκιάθου, εισφέροντας πολύτιμες προτάσεις και ιδέες για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο νησί. Η εκδήλωση ξεκίνησε με ολιγόλεπτες τοποθετήσεις του Αντιδημάρχου κ. Κώστα Γιαννίτση, του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» κ. Θοδωρή Τζούμα και της Υπεύθυνης Προγραμμάτων του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κ. Χριστίνας Γαρουφαλιά. Κοινός τόπος των παραπάνω τοποθετήσεων ήταν η σημασία της αλλαγής νοοτροπίας μέσω του προγράμματος Α.S.A.P. και ο στόχος της περιβαλλοντικής αναβάθμισης του νησιού σε συνδυασμό με την περαιτέρω αξιοποίησή της για την προσέλκυση περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων επισκεπτών. Σημαντική, επίσης, υπήρξε η ομιλία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλοννήσου κ. Παναγιώτη Τσουκανά, ο οποίος εισέφερε στη συζήτηση χρήσιμα στοιχεία από την υλοποίηση του προγράμματος «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες». Οι τοποθετήσεις ολοκληρώθηκαν με αυτές της Προέδρου του Τοπικού Τμήματος Σκιάθου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού κ. Γιαννούλας Κοκολιού και εκπροσώπων άλλων φορέων, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε συναφείς πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Σκιάθο.

Στον βασικό πυρήνα της εκδήλωσης, που είχε μορφή συμμετοχικού εργαστηρίου, οι παραβρισκόμενοι εισέφεραν τις προτάσεις και τις ιδέες τους για την απεξάρτηση του νησιού από την πλαστική σακούλα. Ενδεικτικά, οι βασικές ιδέες που αναδείχθηκαν ήταν η εντατικοποίηση της ενημέρωσης των πολιτών και της εκπαίδευσης των παιδιών, η ανάπτυξη εφαρμογής στο διαδίκτυο για την υποστήριξη της προσπάθειας περιορισμού της πλαστικής σακούλας, η ανάληψη πρωτοβουλιών από τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού (καταστηματάρχες, ξενοδόχους κ.λ.), η εύρεση χορηγιών και η δημιουργία συντονιστικού οργάνου που θα παρακολουθεί την πρόοδο των δράσεων. Οι συμμετέχοντες επεξεργάστηκαν και ανέπτυξαν περαιτέρω τις παραπάνω προτάσεις με στόχο τη βέλτιστη εφαρμογή τους. Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας θα συνδιαμορφώσουν ένα τελικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο θα κατατεθεί στη Δημοτική Αρχή.

Τέλος, στο πλαίσιο των 4ήμερων δράσεων στη Σκιάθο, υλοποιήθηκε συμβολικός καθαρισμός στην παραλία Σίφερι το πρωί της Τρίτης 10/10, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε ενημερωτική δράση δρόμου (street event) που προσέλκυσε το ενδιαφέρον δεκάδων περαστικών.

street event schools

???????????????????????????????

 

Οκτ 14

Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Διαδρομής των Κοιμητηρίων

 

Print

Tα κοιμητήρια αποτελούν μία πολύ σημαντική όψη της πολιτισμικής κληρονομιάς και  προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον επιστημόνων, καλλιτεχνών και επισκεπτών, καθώς κοσμούνται με αξιόλογα μνημεία- έργα τέχνης και  προσφέρουν πλήθος ιστορικών μαρτυριών. Για το λόγο αυτό έχουν χαρακτηριστεί ως «ανοικτά μουσεία» και εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή των Κοιμητηρίων, που εκφράζεται από τον Οργανισμό των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης -Association of Significant Cemeteries of Europe (ASCE). Ο ASCE πραγματοποιεί εδώ και 17 χρόνια, διοργανώνει σε μια πόλη της Ευρώπης,  το Ετήσιο Συνέδριό του. Για το 2017 επελέγη η Ελλάδα, μετά από πρόταση που κατέθεσε η κα Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη, καθηγήτρια στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο και ανέλαβε τη διοργάνωση του Συνεδρίου.  Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε 5-7 Οκτωβρίου με θέμα, «Ancient Greek Art and European Funerary Art (Αρχαία Ελληνική Τέχνη και Ευρωπαϊκή Κοιμητηριακή Τέχνη)».

Παρουσιάστηκαν29 ανακοινώσεις από 36 επιστήμονες που προέρχονται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών έγκριτοι ακαδημαϊκοί, ερευνητές, αρχαιολόγοι, μελετητές, Διευθυντές των σπουδαιότερων κοιμητηρίων της Ευρώπης, όπως Cimitero Monumentale (Μιλάνο), Highgate Cemetery (Λονδίνο), Père Lachaise (Παρίσι), Wiener Zentralfriedhof (Βιέννη). Στο πλαίσιο του Συνεδρίου  πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις, όπως παρουσίαση ντοκιμαντέρ για το κοιμητηριο Sisli της Κωνσταντινούπολης, επίσκεψη στο Αρχαίο Κοιμητήριο του Κεραμεικού, στο Α΄ Κοιμητήριο της Αθήνας, στο Μουσείο της Ακρόπολης, καθώς και στο Κοιμητήριο της Κηφισιάς. Το Συνέδριο  τελούσε υπό  την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Δήμου Αθηναίων και  τη στήριξη των Δήμων  Κηφισιάς, Τρίπολης,  Βόλου,  Σύρου- Ερμούπολης και Ν. Κυνουρίας, καθώς και της Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ και των χορηγών Aegean Airlines και Εκδόσεις Πόλις.

Έντονη ήταν η συμμετοχή από ελληνικής πλευράς, με την ένταξη των νέων μελών του κοιμητηρίου της Νότιας Κυνουρίας και της Κηφισσιάς, και την ανακοίνωση των υπό ένταξη κοιμητηρίων του Βόλου και της Ερμούπολης-Σύρου,  αλλά και με τη συμμετοχή Ελλήνων Συνέδρων, όπως των καθηγητών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Ευαγγελίας Γεωργιτσογιάννη και Γιώργου Κρητικού, του Γιώργου Σπυρόπουλου αρχαιολόγου του ΥΠΠΟΑ, μελετών και αρχαιλόγων όπως Σοφία Μπονάνου, Μαρία Γαβριήλ, Γιάννης Πολυμενίδης (κοιμητήριο Βόλου), Πέπη Γαβαλά (κοιμητήριο Ερμούπολης-Σύρου), Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Αμαλία Παπαϊωάννου, Μαρία Σάλτα (κοιμητήριο Νότιας Κυνουρίας), Άννα Καραπαναγιώτη (κοιμητήριο Τρίπολης), Κατερίνα Τσατούχα (Α’ κοιμητήριο Αθηνών), Γιώργος Δερμιτζόγλου (κοιμητήριο Πειραία), Μαρία Δανιήλ, Λεωνίδας Αργυρού, Μαρία Αθανασέκου, και Ειρήνη Πολίτη (κοιμητήριο Κηφισιάς).

Του Συνεδρίου προηγήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, όπου μέρος του ετήσιου απολογισμού παρουσίασε ο Θοδωρής Τζούμας, ως μέλος του Διοκητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, και εκπρόσωπός του Οργανισμού για τη χώρα μας.

Το Ιστορικό

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της δράσης του για την προστασία και ανάδειξη της πολτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου, μεταξύ αυτών, ο χαρακτηρισμός του νοτίου τμήματος του κοιμητηρίου ως ‘Ιστορικός Τόπος’ από το Υπουργείο Πολιτισμού, με το ΦΕΚ 357/9-10-2013 και η ένταξή στο Δίκτυο των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης. Ο Σύλλογος έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη και προστασία του κοιμητηρίου, μιας και εκεί βρίσκονται τα σημαντικότερα γλυπτά της Σκιάθου. Αρχικά με το αίτημα του προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, υποβάλοντας την άρτια και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη της Ιστορικού-Αρχαιολόγου και Επίτιμου Μέλους του Συλλόγου, κας Συραϊνώς Κορωνιού-Διονυσίου, όπου στη συνέχεια ακολούθησε ο χαρακτηρισμός του νοτίου τμήματος ως ‘Ιστορικός Τόπος’ από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου λήφθηκε η απόφαση του χαρακηρισμού του Νεκροταφείου της Σκιάθου, η κυρία Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου Επίτιμη Δ/ντρια της Εθνικής Πινακοθήκης ανέφερε εκτός των άλλων τα εξής, “Όλο το σύνολο είναι μια μικρογραφία της αστικής ταφικής  αρχιτεκτονικής από τα  τέλη του 19 ου αιώνα έως τις αρχές του 20ου. Μου κάνει πραγματικά τρομερή εντύπωση πως σε ένα χωριό, χωριό του τέλους του 19ου αιώνα, υπάρχει όλο αυτό.”

Μετά την ένταξη ακολούθησε η παρουσίαση του κοιμητηρίου στο Ετήσιο Συνέδριο του Οργανισμού, τον Σεπτέμβριο του 2015 στο Βουκουρέστι. Στο πρώτο μέρος του Συνεδρίου, η κα Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου, παρουσιάσε το Κοιμητήριο της Σκιάθου, κάνοντας αναφορές στα σημαντικά του μνημεία, δίνοντας μια συνολική εικόνα μέσα από  μια ιστορική αναδρομή από την ίδρυση του Κοιμητηρίου, (1829), έως σήμερα. Στο δεύτερο μέρος, η κα Κορωνιού-Διονυσίου, συμμετείχε, με ανακοίνωση στη  θεματική του Συνεδρίου «Foreigners in Significant Cemeteries». Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Κορωνιού-Διονυσίου επιλέχθηκε να είναι στους 11 εισηγητές του Συνεδρίου, από τις αιτήσεις που δέχθηκαν οι διοργανωτές από τα 179 μέλη του Δικτύου.Η ανακοίνωσή της είχε θέμα την ανθεμωτή στήλη του Κοιμητηρίου της Σκιάθου, το μνημείο του Γεώργιου Ιωάννου, το οποίο, σύμφωνα με τη μελέτη της Κας Κορωνιού-Διονυσίου:“Χαρακτηρίζεται από την ωραία επεξεργασία, τη χάρη των αναλογιών, τη ραδινότητα ( κοψότητα, λεπτότητα) και την εκπληκτική ζωντάνια του ανθεμίου, που, στην περίπτωση των στηλών αυτών, συμβολίζει τη νέα ζωή. Στο σχολιασμό της, αναφορικά με την παρουσίαση της Κας Κορωνιού-Διονυσίου, η Πρόεδρος του Δικτύου, Κα Lidija Pliberšek, αναφέρθηκε με ιδιαίτερα θερμά και κολακευτικά λόγια, λέγοντας πως: “Η παρουσίαση είναι υποδειγματική και χαρακτηρίζεται από επιστημονική πληρότητα” καταλήγοντας με το σχόλιο : “nonverbal presentation”.

Η συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, στο Συνέδριο, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού. Σε σχετική επιστολή προς το Σύλλογο, η Διεύθυνση, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κρίνει ως ιδιαίτερα σημαντική την ένταξη. Στη συνέχεια ο Σύλλογος ανέπτυξε μια στενή συνεργασία με τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού, δια του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού και προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ή Σκιάθος’, με στόχο τη συμμετοχή στο Δίκτυο Δήμων με κηρυγμένα ως ιστορικά κοιμητήρια, μεταξύ αυτών του Βόλου, Κεφαλλονιάς, Τρίπολης, Ερμούπολης-Σύρου, Ναυπλιέων, Νότιας Κυνουρίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννιτών, Χαλκιδέων και Λέσβου. Στο ίδιο Συνέδριο πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του Διοικητικού Συμβουλίου, όπου εξελέγει ο Θοδωρής Τζούμας μέλος του, και εκπρόσωπος του για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της εκπροσώπησης του Οργανισμού σε εθνικό επίπεδο, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Η Σκιάθος” , στις 11 και 12 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκαν στη Σκιάθο, οι Συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης_Association Significant Cemeteries Europe (ASCE) http://www.significantcemeteries.org με τη συμμετοχή του Τμήματος Διεθνών  Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Skiathos Palace στη Σκιάθο,  και την υποστήριξη των Skiathos Palace Hotel, Olympic Air/Aegean, Dolphin of Skiathos, Islea Hospitality Group και Hellenic Seaways.

Η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκλήθηκε από τον Οργανισμό των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, να παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες και τη δράση της στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης και ειδικότερα της Διαδρομής των Κοιμητηρίων. Ο Οργανισμός επαίνεσε την Διεύθυνση για τις ενέργειές της χάριν στις οποίες δέκα Δήμοι της χώρας με κηρυγμένα ως ιστορικούς τόπους κοιμητήρια πρόκειται να συμμετέχουν στη Διαδρομή. Ο Οργανισμός παρουσίασε το παράδειγμα στους Υπουργούς Πολιτισμού των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενθαρρύνοντάς  τους να ενεργήσουν αντίστοιχα, με πρότυπο τη μεθοδευμένη και αποτελεσματική δράση της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων & Ε.Ε. του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Στις Συνεδριάσεις πήραν μέρος μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από  τις εξής χώρες: Νορβηγία, Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρουμανία και  Ελλάδα.

Από πλευράς Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού συμμετείχε η κα Μαριάνθη Αναστασιάδου Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παρουσίασε την ενεργή δράση και συμμετοχή  της Διεύθυνσης στο Πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών δίνοντας έμφαση στην Διαδρομή των Κοιμητηρίων, την οποία έμπρακτα και αδιάλειπτα έχει στηρίξει στην προσπάθειά της να αναδειχθούν τα κοιμητήρια ως σημαντικοί χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς. Σημαντική άλλωστε είναι η υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Ετήσιο Συνέδριο του Οργανισμού, με θέμα: Ancient Greek Art and European Funerary Art»  το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου, με την Απόφαση Ω5ΛΝ4653Π4-ΓΨ2/13-2-2017.Στις συνεδριάσεις συμμετείχε και η κα Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη,  καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, που με πρωτοβουλία της προτάθηκε η διοργάνωση του Συνεδρίου στην Αθήνα, η οποία παρουσίασε το πρόγραμμα του Συνεδρίου όπως και τις παράλληλες δράσεις που  για πρώτη φορά  συμπεριριλαμβάνονται σε πρόγραμμα  αντίστοιχου Συνεδρίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού συνεχάρη στο πρόσωπο της κυρίας Αναστασιάδου το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού για την εξαιρετική και υποδειγματική συνεργασία, και επαίνεσε την κα Γεωργιτσογιάννη για την πρόοδο στις εργασίες οργάνωσης του Συνεδρίου.

Το πρόγραμμα των Συνεδριάσεων περιελάμβανε ξενάγηση στο Κοιμητήριο της Σκιάθου, η οποία έγινε από την Ιστορικό-Αρχαιολόγο και Επίτιμο Μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος»,κα Συραϊνώ Κορωνιού-Διονυσίου η οποία καθήλωσε και εντυπωσίασε με την επιστημονική και αναλυτική παρουσίαση των μνημείων, στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στο ναό της Παναγίας Λιμνιάς, στο Σπίτι-Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και στο Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου.

Με αφορμή τις Συνεδριάσεις ο Σύλλογος εξέδωσε μια ειδική έκδοση, μέρος της μελέτης της κας Κορωνιού για το Κοιμητήριο της Σκιάθου.

Η Πολιτιστική Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων πιστοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2010 και εκτός της Ελλάδας μετέχουν οι εξής χώρες: Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Σουηδία. O Οργανισμός Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE), είναι ο φορέας διαχείρισης της Διαδρομής. Ο Οργανισμός που ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρώπης, αποτελεί μία ευρωπαϊκή προσπάθεια να αναδειχθούν τα κοιμητήρια ως σημαντικοί χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς, περιλαμβάνει 179 κοιμητήρια σε 22 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Η χώρα μας εντάχθηκε στην παραπάνω Πολιτιστική Διαδρομή το 2011 μέσω του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών. Το 2014 εντάχθηκε στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (ASCE), κατόπιν πρωτοβουλίας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και συγκεκριμένα  του Προέδρου κ. Θεόδωρου Τζούμα, ο οποίος  στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνάντησης της ASCE (Βουκουρέστι, 24-25 Σεπτεμβρίου 2015), εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού και του ανατέθηκε η εκπροσώπηση  του Οργανισμού  στη χώρα μας. Το 2017 εντάχθηκαν στον ως άνω Οργανισμό και στη Διαδρομή το κοιμητήριο Δραπάνου του Δήμου  Κεφαλλονιάς, καθώς και το Κοιμητήριο του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως  του Σωτήρος  Δήμου Τρίπολης.

Το Κοιμητήριο της Σκιάθου

Το Κοιμητήριο της Σκιάθου, τα “Μνημούρια”  όπως αναφέρεται στα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη βρίσκεται στο νοτιοδυτικό όριο της Χώρας, «… μετά δέκα λεπτών της ώρας δρόμον έφθανεν εις τα Μνημούρια. Ωραία εξοχή, παντοτινή άνοιξις, θάλουσα βλάστη, αγριολούλουδα, εμύριζε κήπος. Ιδού ο περίβολος των νεκρών!”  Αλ. Παπαδιαμάντης “Φόνισσα”.

Η ίδρυσή του ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας του 1830, όταν, με την αποχώρηση των Τούρκων, οι Σκιαθίτες εγκατέλειψαν το Κάστρο και επανεγκαταστάθηκαν στο λιμάνι του νησιού.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ή Σκιάθος’, έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάδειξη και προστασία του κοιμητηρίου, μιας και εκεί βρίσκονται τα σημαντικότερα γλυπτά της Σκιάθου. Με  αίτημά του προς την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας, υπέβαλλε άρτια και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη της Ιστορικού-Αρχαιολόγου και Επίτιμου Μέλους του Συλλόγου, κας Συραϊνώς Κορωνιού-Διονυσίου και ακολούθησε ο χαρακτηρισμός του νοτίου τμήματος ως ‘Ιστορικός Τόπος’ με το ΦΕΚ 357/9-10-2013  από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

IMG_2252 Untitled 12

Σεπ 29

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ & ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ_Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

   ΣΚΙΑΘΟΣ_ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ 1   IMG_0060
Περισσότεροι από 200 μαθητές των δύο Δημοτικών Σχολείων της Σκιάθου “ακολούθησαν” την πορεία των προσκυνητών για τους Αγίους Τόπους. Μετά από πρόσκληση του πολιτιστικού συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, οργανώθηκε και παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης «Ταξίδι στους Αγίους Τόπους, μέσα από τα προσκυνητάρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου» στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου το διάστημα 27-29 Σεπτεμβρίου 2017. Το διάστημα 18-20 Οκτωβρίου 2017, ολοκληρώθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της έκθεσης με τη συμμετοχή των μαθητών του Γυμνασίου, συνολικά περισσότεροι από 400 μαθητές επισκέφθηκαν την έκθεση. Το πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την έκθεση και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Σκιάθο, υλοποιήθηκε από την αρχαιολόγο και υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Ράνια Φατώλα με την ευγενική χορηγία της Aegean/Olympic Air, του τουριστικού γραφείου Dolphin of Skiathos του Αλέξανδρου Ευσταθίου, και του τουριστικού γραφείου Trust me Touring των Γιάννη Τσιφλίδη και Καλλιόπης Φερετζέλη. Ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά για τη συνεργασία την Διευθύντρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αικατερίνη Δελλαπόρτα, τη Διευθύντρια του Γυμνασίου Σκιάθου, Μαρία Καραγιαννοπούλου , τη Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Δήμητρα Συκιώτου και τον Διευθυντή του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παρασκευά Τελίδη. Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στην κατεύθυνση ενίσχυσης του μορφωτικού του ρόλου, ξεκίνησε το 1989 τη δραστηριοποίησή του στον τομέα του σχεδιασμού και της υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων και για πρώτη φορά οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρουσιάζεται εκτός του Μουσείου.
IMG_0132
Το πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση στην έκθεση, η οποία θα παραμείνει μέχρι 31 Οκτωβρίου. Η έκθεση «Ταξίδι στους Αγίους Τόπους, μέσα από τα προσκυνητάρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου», εγκαινιάσθηκε την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017, στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου, διοργανώθηκε από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’, μετά από πρόταση του Συλλόγου προς το Μουσείο και τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, η συνολική επισκεψιμότητα της έκθεσης, σύμφωνα με το αρχείο που τηρείται στην Ιερά Μονή υπολογίζεται σε περισσότερους από 6.500 επισκέπτες.
IMG_0181
Είναι ιδιαίτερη τιμή για το Σύλλογό και για τη Σκιάθο, η συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ένα εμβληματικό Μουσείο της χώρας, αναγνωρισμένο διεθνώς, ως ένα σημαντικό μουσείο, για την τέχνη και τον πολιτισμού των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Η συνεργασία με το ΒΧΜ εγκαινιάστηκε το 2015 όταν με πρωτοβουλία του Συλλόγου το ΒΧΜ ανέλαβε τη συντήρηση του Μολυβδόβουλου Γράμματος του Οικουμενικού Πατριάρχη Καλλίνικου Δ΄, το οποίο ανήκει στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου της Μονής.
Στην έκθεση παρουσιάζεται το προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους μέσα από έντυπα και εικονογραφημένα προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων του 18ου και 19ου αιώνα, τους ταξιδιωτικούς δηλαδή οδηγούς της εποχής, οι οποίοι απευθύνονται στους Ορθόδοξους χριστιανούς και παρέχουν πληροφορίες για τους σταθμούς του επίγειου βίου και του πάθους του Χριστού, διαμoρφώνοντας τον χάρτη των ιερών προσκυνημάτων, την ιερά γεωγραφία της Αγίας Γης. Στόχος του συλλόγου, μέσα από συνεργασίες με σημαντικά μουσεία της χώρας, είναι να δημιουργούνται σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες, αλλά και η προβολή της Σκιάθου, αξίζει να αναφερθεί πως με πρωτοβουλία του συλλόγου, αφιερώματα για τις εκθέσεις έγιναν σε εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών ΕΡΤ1, ΕΡΤ3, ΣΚΑΪ, σε έντυπα μέσα όπως εφημερίδα ‘Η Καθημερινή’, εφημερίδα ‘Ελευθερία του Τύπου’, περιοδικά: Αρχαιολογία, blue των αεροπορικών εταιρειών Aegean/Olympic Air, Thalassea της ακτοπλοϊκης εταιρείας Hellenic Seaways,Πλεύση, Boats&Yachts, και ιστοσελίδες όπως ΕΡΤ, popaganda, gazzeta, κα.
 
Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον πανοσολογιότατο Αρχιμανδρίτη Ιωσήφ, για την φιλοξενία των εκθέσεων στο Μουσείο της Ιεράς Μονής και τους χορηγούς των εκθέσεων για την πολύτιμη υποστήριξή τους. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Θεσσαλίας/Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων, της κας Όλγας Μάνου/Μουσείο Λούλη, της Aegean/Olympic Air, του Esperides Hotel/Απόστολος Ξενάκης, του τουριστικού γραφείου Dolphin of Skiathos/Αλέξανδρος Ευσταθίου, της ακτοπλοϊκής εταιρείας Hellenic Seaways/Βασίλης Νικολάου, της ακτοπλοϊκής εταιρείας Aqua Ferries/Mathinos travel, της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕΣ/ΠΡΩΤΕΣ, του Hospitality Group islea/Δημήτρης Κολιάκος, και των εστιατορίων ERGON και ELIAS/Ντένη Μαρκάκη.
IMG_0234