Μαρ 03

Καρδιοτοκογράφος για το Κέντρο Υγείας Σκιάθου, δωρεά των Γέωργιου και Πάρη Αλεξανδρίδη.

ΣΚΙΑΘΟΣ_ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

Με καρδιοτοκογράφο εξοπλίστηκε το Κέντρο Υγείας Σκιάθου, με δωρεά των Γέωργιου και Πάρη Αλεξανδρίδη. Οι δωρητές ανταποκρίθηκαν σε σχετικό αίτημα του πολιτιστικού συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, ο οποίος είχε ενημερωθεί για την ανάγκη του Κέντρου Υγείας από την μαία του, Μαρία Στρούγγη.

Από την ίδρυσή του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, για τη δράση του έχει στηριχθεί από τις χορηγίες των μελών και των φίλων του, είναι φορές που η υποστήριξη αυτή έρχεται συστηματικά από τους ίδιους ευαισθητοποιημένους, είτε αυθόρμητα είτε μετά από αίτημα του Συλλόγου, αναμέσα σε αυτούς ξεχωρίζει για τη σπουδαία προσφορά του ο Γεώργιος Π. Αλεξανδρίδης, Επίτιμο Μέλος του Συλλόγου. Ο κ. Αλεξανδρίδης επανειλημμένα έχει στηρίξει σημαντικές δράσεις του Συλλόγου, όπως η δωρεά πυροσβεστικού οχήματος (2014), η διοργάνωση Συμποσίου με την Εθνική Λυρική Σκηνή (2014), η επένδυση της σκηνής του ανοιχτού θέατρου του Δήμου (2015), η δωρεά γεννήτριας στη Μονή Εικονίστριας (2016), και πρόσφατα η επικαιροποίηση των μελετών του έργου αναστήλωσης του Κάστρου. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η αδιάλειπτη και γενναιόδωρη προσφορά του, για την υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων, εξασφαλίζοντας κάθε χρόνο το γιορτινό τραπέζι, Χριστούγεννα και Πάσχα, την προσφορά αυτή έχει εμπιστευθεί από το 2013 στον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’, ο οποίος στηρίζει από την ίδρυσή του περισσότερες από 80 οικογένειες. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος, για την ανακούφιση των απόρων έχει μεριμνήσει για την υγεία τους, με ποιο πρόσφατη την κάλυψη έξι απαιτητικών χειρουργικών επεμβάσεων σε διάστημα τριών ετών, ανήλικου μέλους άπορης οικογένειες που η ζωή του ήταν σε κίνδυνο. Συστηματικά τα τελευταία χρόνια δωρίζει μεγάλη ποσότητα καυσίμων, με πιο πρόσφατη αυτή του τρέχοντος μηνός, 6.450 λίτρων, για τις ανάγκες, εκκλησιών, δημόσιων υπηρεσιών, δημοτικών και σχολικών κτηρίων, η ποσότητα διανεμήθηκε από το πρατήριο Shell της Σκιάθου. Μια χορηγία που έχει εμπιστεθεί για την εκτέλεσή της από το 2014, τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’. 

Σε ότι αφορά το Κέντρο Υγείας ο πολιτστικός σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, έχει αναπτύξει μια πολύχρονη συνεργασία, για  διάφορα προγράμματα υποστήριξης των οικονομικά αδύναμων όπως

  • η διάθεση δωρεάν εισιτηρίων από το 2013, από την  HELLENIC SEAWAYS Α.Ν.Ε. και την ΑΝΕΣ/Πρωτέας, για τους οικονομικά αδύναμους που θα  χρειαστεί να μετακινηθούν για λόγους υγείας
  • η συνεργασία με την κοινωφελή μη-κερδοσκοπική οργάνωση Αποστολή ΑΝΘΡΩΠΟΣ, με θέμα την ένταξη της Σκιάθου, στις περιοχές δράσεις της, και συγκεκριμένα για τα προγράμματα «Εμβολιά-ζουμε: Παιδιά ανασφάλιστα, όχι απροστάτευτα» και «Στηρί-ζουμε: Ιατροφαρμακευτική φροντίδα για όλους» 
  • η δωρεά σκευασμάτων, που καλύπτουν μεγάλο εύρος ασθενειών, η οποία εξασφαλίστηκε τμηματικά, στις 9 Οκτωβρίου 2015 και 9 Αυγούστου 2016,  από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού
  • το πρόγραμμα τηλεϊατρικής της εταιρείας VODAFONE, η οποία επετεύχθει με πρωτοβουλία και ενέργειες του Συλλόγου το 2016, αφού πρώτα ο Σύλλογος εξασφάλισε την άδεια της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.Το πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα σε δωρεάν πρόσβαση, υψηλού επιπέδου ειδικευμένες υπηρεσίες υγείας
  • η διοργάνωση ημερίδας με θέμα ¨Μέριμνα της ψυχικής υγείας των γονέων με παιδιά με ειδικές ικανότητες¨, στις 18 Νοεμβρίου 2017, η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Υγείας Σκιάθου και οικογενειακή θεραπεύτρια-MSc ψυχικής υγείας,  Άρια Σεβλιανού.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, συγχαίρει για την αδιάλειπτη και γενναιόδωρη προσφορά του, τον  κ. Γεώργιο Π. Αλεξανδρίδη και τον Παράσχο Γεωργ. Αλεξανδρίδη, οι  οποίοι για ακόμη μια φορά γίνονται αρωγοί για την κάλυψη αναγκών του νησιού.

 

Φεβ 18

“Αντώνης Μιτζέλος_φύλακας άγγελος της Φλόγας”

ΣΚΙΑΘΟΣ_ΜΙΤΖΕΛΟΣIMG_8566

IMG_8584IMG_8583

 

 

 

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση υποστήριξης του συλλόγου ‘Φλόγα’, που διοργάνωσε ο πολιτιστικός σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, με τη συμμετοχή του Σκιαθίτη μουσικοσυνθέτη Αντώνη Μιτζέλου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019, στην αίθουσα Γυμνασίου-Λυκείου.

Η ‘Φλόγα’, είναι ο δυναμικός σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια, που αγωνίζονται για την υγεία και τη ζωή τους, με παραρτήματα σε μεγάλες πόλεις. Κύριος σκοπός του Συλλόγου είναι η συνεχής βελτίωση της παρεχόμενης ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας των παιδιών σε χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα, από την ίδρυσή της το 1982. Η ‘Φλόγα’, πρόσφατα άρχισε να δραστηριοποιείται στη Σκιάθο με συντονίστριες την Γεωργία Κόκκια φοιτήτρια η οποία αντιμετώπισε τον καρκίνο πριν μερικά χρόνια νικώντας τον, και την Κυριακή Δαμάσκου τραπεζικό ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν στα παιδιά.

Την εκδήλωση συμετείχε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό το Τοπικό Τμήμα Σκιάθου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου. 

Ο Αντώνης Μιτζέλος καθήλωσε τους παρευρισκομένους αποσπάσματα από το νέο cd «ΣΚΙΑΘΟΣ / SKIATHOS». Πρόκειται για το νέο γοητευτικό, ιδιόρυθμο κιθαρωδικό project του Αντώνη Μιτζέλου, φόρος τιμής στο νησί καταγωγής, με μουσικές συνθέσεις και κιθαροπαιξίες που προεκύψαν αυθόρμητα και ανυποψίαστα, τον χρόνο που περνούσε στο πατρικό του σπίτι, στο νησί, τις οποίες ηχογράφησε με απλά μέσα.

Την εκδήλωσε άνοιξε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ Θοδωρής Τζούμας, ο οποίος αναφέρθηκε στο σπουδαίο έργο της ‘Φλόγας’, επισημαίνοντας πως “Στο πρόσωπο των γονιών αυτών, πραγματικοί ήρωες που αξίζει ο μεγαλύτερος σεβασμός και αναγνώριση που υπάρχει!”, η υπεύθυνη του τμήματος Βόλου της ‘Φλόγας’, Ντίνα Τριανταφύλλου με ιδιαίτερη συγκίνηση ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία της εκδήλωσης. Στη συνέχεια η Διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου Δήμητρα Συκιώτου, εξήρε το έργο της ‘Φλόγας’ και  παρουσίασε τη χορωδία του σχολείου η οποία τραγούδησε παιδικά τραγούδια. Τη ‘φλόγα της αγάπης’ άναψε η Γιαννούλα Κοκολιού, με μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, ευχαριστεί θερμά τον Αντώνη Μιτζέλο, το ΤΤ ΣΕΟ την κα Δήμητρα Συκιώτου, για την πολύτιμη υποστήριξη, τον κ. Γιώργο Αντωνίου καπετάνιο του πλοίου Πρωτέας/ΑΝΕΣ, την κα Κατερίνα Κ. Κεφαλά ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Μελτέμι, τον κ. Κωνσταντίνο Κουμιώτη ιδιοκτήτη του εστιατορίου ‘Εν πλω’,  κύριο Αντώνη Κισσουρά για την τεχνική υποστήριξητον κ. Δημήτρη Μίχα για τη διάθεση του πιάνου, και τον Δήμο Σκιάθου για την παραχώρηση της αίθουσας. Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι το περιοδικό ΠΛΕΥΣΗ που τα φετινά Χριστούγεννα πρόβαλε τη δράση της ‘Φλόγας’ και θα συνεχίσει να είναι αρωγός στις προσπάθειες των μελών της. Ο Αντώνης Μιτζέλος είναι ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, με 16 πλατινένιους και 10 χρυσούς δίσκους, με περισσότερες από 2.500 ζωντανές εμφανίσεις. Τραγούδια του έχουν τραγουδήσει οι Αλεξίου, Νταντωνάκη, Νταλάρας, Πάριος, Αρβανιτάκη, Βιτάλη, Πρωτοψάλτη, Παπακωνσταντίνου, Κότσιρας, Τσακνής, Γαλάνη, Μαχαιρίτσας.  Συνολικά έχει εκδώσει 12 cd με τους Τερμίτες, 6 προσωπικά και έχει συμμετάσχει σαν συνθέτης σε άλλα 50 περίπου άλμπουμ. Έχει παρει μέρος σε Ethnic-Jazz Festivals όπως το WOMAD (Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, Κανάρια νησιά, Βέλγιο, Ζηλανδία), το SFINGS FESTIVAL, το MONTREUX JAZZ FESTIVAL. Ταξιδεύει και ηχογραφεί στην Νέα Υόρκη με τους SPYRO GYRA το άλμπουμ BEYOND THE LIGHT( Universal) που έχει παγκόσμια κυκλοφορία, τα τελευταία χρόνια γράφει σύγχρονη κλασσική μουσική για μικρά και μεγάλα σύνολα. Μουσικοσυνθέτης, κιθαρίστας, τραγουδιστής, ένας σπουδαίος Σκιαθίτης! Η πρώτη παρουσίαση δεν θα μπορούσε να είχε γίνει αλλού, και πιο συγκεκριμένα δεν θα μπορούσε να γίνει παρά μόνον εδώ, που έζησε ο μεγάλος διηγηματογράφος, μιας και εκτός της κοινής καταγωγής τους συνδέει η ίδια πηγή έμπνευσης, ο τόπος τους, η Σκιάθος’.  Ο Σύλλογος έχει την χαρά και την τιμή να συνεργάζεται με τον καταξιωμένο Σκιαθίτη συνθέτη και μουσικό Αντώνη Μιτζέλο. Η συνεργασία εγκαινιάστηκε το 2013, με τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Σύλλογος, όπως αυτή στη μνήμη του Δημήτρη Τσάτσου, με ομιλητή μεταξύ άλλων, τον τότε Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, όπου καθήλωσε ερμηνεύοντας με κλασσική κιθάρα τα κατά Ιωάννη Πάθη του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, και το 2017 αφιερωμένη στον Καζαντζάκη και τον Παπαδιαμάντη, όπου παρουσιάσε για πρώτη φορά το έργο του ‘Ο Πρωτομάστορας και η στοιχειωμένη καμάρα’.Τέλος ο σύλλογος είχε αναλάβει την πρώτη παρουσίαση, του νέου του διπλού cd , που έχει τον τίτλο ‘Skiathos’ τον Σεπτέμβριο του 2017 στην πλατεία Παπαδιαμάντη, μια ιδαίτερη παρουσίαση που συγκίνησε τους παρευρισκομένους που ειχαν την ευκιαρία να γνωρίσουν το νέο γοητευτικό, ιδιόρυθμο κιθαρωδικό project του Αντώνη Μιτζέλου, με μουσικές συνθέσεις και κιθαροπαιξίες που προεκύψαν αυθόρμητα και ανυποψίαστα, τον χρόνο που περνούσε στο πατρικό του σπίτι.

Φεβ 07

Έντυπο του Υπουργείου Πολιτισμού για την Ελληνική Πολιτιστική Διαδρομή των Κοιμητηρίων.

ΕΝΤΥΠΟ 2

ΕΝΤΥΠΟ 1

Στο πλαίσιο της  συνεργασίας του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ με τη Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων & ΕΕ / Τμήματος Διεθνών Σχέσεων ως σημείου επαφής για το Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης,  πρόσφατα στάλθηκαν στο Σύλλογο 1.000 αντίτυπα του ενημερωτικού εντύπου του ΥΠΠΟΑ για την Ελληνική Πολιτιστική Διαδρομή των Κοιμητηρίων. Το έντυπο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά  στην Ετήσια Συνάντηση της Ένωσης των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (Association of Significant Cemeteries of Europe – ASCE), που πραγματοποιήθηκε στις 20-22 Σεπτεμβρίου 2018 στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. Η ASCE είναι ο φορέας διαχείρισης της Πολιτιστικής Διαδρομής των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων (European Cemeteries Route) των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης (Cultural Routes of the Council of Europe). Στο έντυπο υπάρχει αναφορά στα 20 Ιστορικά Κοιμητήρια της χώρας που έχουν ενταχθεί ή βρίσκονται σε διαδικασία ένταξης στο δίκτυο της Ένωσης των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης. Το έντυπο υπογράφουν με δηλώσεις τους ο κος Stefano Dominioni Γενικός Γραμματέας των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η κα Lidija Plibersek Πρόεδρος της Ένωσης των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, η κα Μαριάνθη Αναστασιάδου Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΠΟΑ, η κα Ανδρομάχη Κατσελάκη Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΥΠΠΟΑ και ο κ. Θοδωρής Τζούμας Μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’. Η συνολική παραγωγή του εντύπου αριθμεί 10.000 αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα, τα οποία στάλθηκαν στους Δήμους που συμμετέχουν στη Διαδρομή, ενώ έχει προγραμματιστεί αντίστοιχη έκδοση στα ελληνικά.

Το Πρόγραμμα των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης περιλαμβάνει πάνω από 33 πιστοποιημένες Πολιτιστικές Διαδρομές, ξεκίνησε το 1987 και έχει ως στόχο την προώθηση, διαφύλαξη, αξιοποίηση και μεταβίβαση στις επόμενες γενιές της κοινής ευρωπαϊκής υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι Πολιτιστικές Διαδρομές αναπτύσσουν το διαπολιτισμικό διάλογο, προωθούν τις ανταλλαγές προσώπων και ιδεών και γενικότερα συμβάλλουν στην κατανόηση της Ευρωπαϊκής ιστορίας και των πολλαπλών πολιτιστικών εκφάνσεών της. Επιπλέον, οι Πολιτιστικές Διαδρομές προωθούν τον πολιτιστικό τουρισμό και σε περιοχές λιγότερο γνωστές, με αξιοσημείωτα οικονομικά αποτελέσματα. Η Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεκριμένα το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, αποτελεί το  σημείο επαφής για το πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης. 

Με στόχο την αξιοποίηση των δυνατοτήτων των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την ένταξη της Σκιάθου,  στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή “Οι Δρόμοι της Ελιάς” όπως και στην Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Διαδρομή της “Ενετικής Κληρονομιάς”

Η Διαδρομή των Ευρωπαϊκών Κοιμητηρίων (http://cemeteriesroute.eu/) πιστοποιήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2010 και σε αυτή μετέχουν 21 ευρωπαϊκές χώρες. Φορέας διαχείρισης της εν λόγω Διαδρομής είναι η Ένωση Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης / ASCE http://www.significantcemeteries.org  Η χώρα μας εντάχθηκε στη Διαδρομή μέσω του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών, ενώ το 2014 εντάχθηκε στην Ένωση το Κοιμητήριο Σκιάθου, κατόπιν πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος». Ο Πρόεδρος του ως άνω Συλλόγου, κ. Θεόδωρος Τζούμας, είναι εκλεγμένο μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης και εκπρόσωπός της στη χώρα μας. Έκτοτε και σε συνέχεια συντονισμένων ενεργειών, ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών κοιμητηρίων, μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, είτε έχουν ενταχθεί στην Ένωση είτε βρίσκονται σε πορεία ένταξης. Ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια έχουν ενταχθεί επιπλέον οι Δήμοι: Κηφισιάς (Κοιμητήριο Κηφισιάς), Κεφαλονιάς (Κοιμητήριο Αργοστολίου), Τρίπολης (Κοιμητήριο του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως Σωτήρος), Σύρου (Κοιμητήριο Ερμούπολης), Βόλου (Κοιμητήριο Ταξιαρχών) και Νότιας Κυνουρίας (Κοιμητήριο των Αγίων Πάντων), ενώ πολλοί άλλοι Δήμοι έχουν εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον.Επισημαίνεται ότι η αναγνώριση ενός κοιμητηρίου ως Σημαντικού Κοιμητηρίου της Ευρώπης έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς αναδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του ως μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, η ASCE προσφέρει στα μέλη της αξιόλογες δυνατότητες, όπως τη xρήση του επίσημου εμβλήματος και του σχετικού υλικού προβολής, τη συμπερίληψη στην σχετική ιστοσελίδα και στο έντυπο προωθητικό υλικό, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με την πολιτιστική και τουριστική αξιοποίηση των κοιμητηρίων, τη συμπερίληψη σε μελλοντικά κοινά και Ευρωπαϊκά προγράμματα, την πραγματοποίηση δράσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.ά.

 

Ιαν 19

Διάθεση δωρεάν εισιτηρίων στους οικονομικά αδύναμους από την Hellenic Seaways Α.Ν.Ε.

Για έβδομη συνεχή χρονιά, η εταιρεία Hellenic Seaways Α.Ν.Ε., ανταποκρίθηκε στο αίτημα του πολιτιστικού συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, για τη διάθεση δωρεάν εισιτηρίων στους οικονομικά αδύναμους.Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στο πλαίσιο της πολύχρονης δράσης του συλλόγου για την υποστήριξη των άπορων συμπολιτών μας, με σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΣΚΙΑΘΟΣ 1

Έχοντας υπόψη την πολύχρονη εταιρική κοινωνική  δράση της Hellenic Seaways Α.Ν.Ε.,   ο Σύλλογός, όπως κάθε χρόνο, τον περασμένο Δεκέμβριο, απέστειλε  αίτημα στην εταιρεία, για την ανανέωση της δωρεάν διάθεσης εισιτηρίων για τη μετακίνηση των επιβατών, που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, και θα  χρειαστεί να μετακινηθούν για λόγους υγείας.

Η Hellenic Seaways A.N.E., ενέκρινε εκ νέου  το αίτημα, συμβάλλοντας, σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια του συλλόγου για την υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων. Αξίζει να σημειωθεί πως περισσότερα από 300 άτομα, έχουν ήδη χρησιμοποιήσει τα δωρεάν εισιτήρια.

Λαμβάνοντας υπόψη την παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία, ο σύλλογος ευχαριστεί θερμά και συγχαίρει την εταιρεία Hellenic Seaways A.N.E., για την αδιάλεπτη από το 2013, εξαιρετικά χρήσιμη και παραδειγματική ενέργειά της, που δεν μπορεί παρά να  είναι δείκτης ευαισθησίας και πολιτισμού.

Για την υποστήριξη του προγράμματος καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, ο σύλλογος συνεργάζεται με την κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Υγείας Σκιάθου κα Άρια Σεβλιανού, την κα Σταματίνα Χονδρονικολή, και με το πρακτορείο ‘Skiathos’ της οικογένειας Νικολάου.

 

Δεκ 16

Βραβείο “Bravo 2018”, για τη δράση “Όλοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή»

Untitled 30.001

Ο Πολιστικός Σύλλογος ‘H Σκιάθος’ έλαβε το βραβείο, στα “Bravo 2018”, για τη δράση “Όλοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή”, που διακρίθηκε στον Πυλώνα “Bravo Environment”, η οποία συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στις 59 υποψηφιότητες της Κοινωνίας των Πολιτών που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία μέσα από τη διαδικασία Διαλόγου του Θεσμού, με τη συμμετοχή 9.250 Ενεργών Πολιτών και 130 Κοινωνικών Εταίρων που συμμετείχαν στις Επιτροπές Αξιολόγησης.

Ο Θεσμός BRAVO, που εδώ και 9 χρόνια υλοποιείται από το QualityNet Foundation, αναπτύσσει έναν ετήσιο κοινωνικό διάλογο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με βάση τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν οι Επιχειρήσεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Κοινωνία Πολιτών. Όλοι οι οργανισμοί που συμμετέχουν στο BRAVO αποτελούν τους «Πρεσβευτές Βιώσιμης Ανάπτυξης», μίας φιλοσοφίας που υποστηρίζει ένα βιώσιμο μέλλον, και οι οποίοι με τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν συμβάλλουν στη δημιουργία της Ελλάδας του Αύριο. 

Φέτος, ο θεσμός BRAVO συνδέεται με την Agenda 2030, συνδέοντας ουσιαστικά και όλες τις συμμετέχουσες πρωτοβουλίες με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, αλλά και παρουσιάζοντας τους στόχους αυτούς που είχαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή. Αυτοί αφορούσαν στις Βιώσιμες Πόλεις & Κοινότητες (Στόχος 11), την Καλή Υγεία & Ευημερία (Στόχος 3), την Ποιοτική Εκπαίδευση (Στόχος 4), τις Λιγότερες Ανισότητες (Στόχος 10) και τη Δράση για το Κλίμα (Στόχος 13), δίνοντας η κάθε ομάδα τη δική της προτεραιότητα.

Το βραβείο παρέλαβε ο Θοδωρής Τζούμας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, από τον Κώστα Αγοραστό Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και Πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Tο βραβείο ανήκει στους εκατοντάδες εθελοντές, μαθητές, εκπαιδευτικούς, μέλη συλλόγων και φορέων, εκπροσώπους τοπικών αρχών, επιχειρηματίες,  που με την ενεργό συμμετοχή τους, καθιέρωσαν τη δράση και έγιναν το παράδειγμα της χώρας, για την οργάνωση και υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων, όπως το Let’s do it Greece.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, των υπουργείων Οικονομίας & Ανάπτυξης και Ενέργειας & Περιβάλλοντος, και υποστηρίχθηκε από το ΣΕΒ και το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το ΕΒΕΑ, την ΕΝΠΕ, με τη συμμετοχή των: Γιώργου Δημαρά Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστα Αγοραστού, προέδρου Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Γιώργου Πατούλη, Προέδρου ΚΕΔΕ, Ευθύμιου Λέκκα kαθηγητή Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σίμου Αναστασόπουλου, προέδρου Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιώργου Βερνίκου, προέδρου Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος, Κωνσταντίνου Καρτάλη, καθηγητή Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λόη Λαμπριανίδη, γενικού γραμματέα Στρατηγικών & Ιδιωτικών Επενδύσεων Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού, Πηνελόπης Παγώνη, ανώτερης διευθύντριας Υγιεινής, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, Ευτύχιου Σαρτζετάκη, καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλους Επιτροπής Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος και Νίκου Χαραλαμπίδη, γενικού διευθυντή Greenpeace.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν η Μαρίνα Χρυσοβελώνη Υφυπουργός Εσωτερικών, ο Χρήστος Μπουκώρος, βουλευτής Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας, και αναπληρωτής τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, η Βούλα Πατουλίδου αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας,  όπως και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγων των Απανταχού Σκιαθιτών.

Η δράση “Όλοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή”, διοργανώνεται αδιάλειπτα τα τελευταία δεκατρία χρόνια, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Η Σκιάθος”, με τη συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας όλων των βαθμίδων, Συλλόγων, Φορέων, Αρχών και την υποστήριξη του Δήμου. Η διάρκεια της δράσης είναι μια εβδομάδα, στο διάστημα της οποίας πραγματοποιούνται καθαρισμοί σε 15 περιοχές, παραλίες και όχι μόνο, από όπου απομακρύνονται κατά μέσο όρο ετησίως δέκα τόνοι απορριμμάτων, παράλληλα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα και ημερίδες, με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος.

Τόσο η συμμετοχή όσο και το αποτέλεσμα της δράσης, δεν μπορεί παρά να κάνει υπερήφανη την τοπική κοινωνία της Σκιάθου, ως μια  ευαισθητοποιημένη κοινωνία που ανταποκρίνεται σε οργανωμένες περιβαλλοντικές δράσεις, συμπράττοντας μ’ αυτό τον τρόπο σε μία κοινή προσπάθεια προστασίας της μοναδικής φύσης της Σκιάθου.

48371262_2538715979491785_6741079822522384384_n