Αυγ 14

«Κάνοντας κουπί» ενάντια στο πλαστικό

Το Σάββατο 12 Αυγούστου 2017, έγινε ο περίπλους της Σκιάθου με μια αυτοσχέδια σανίδα θαλάσσης από πλαστικά μπουκάλια από τους ακτιβιστές της “The Whale Company”, που στόχο έχει να εγείρει το ενδιαφέρον και να κινητοποιήσει πολίτες και φορείς σε σχέση το τεράστιο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης από το πλαστικό.

Με δεδομένη την ταυτότητα στόχευσης ανάμεσα στην εν λόγω πρωτοβουλία και το πρόγραμμα A.S.A.P. (Active Skiathos Against Plastic bag), που ξεκίνησε την πορεία του τον περασμένο Μάιο, η συνεργασία υπήρξε σχεδόν αυτονόητη, με μια συνέργεια ιδιαίτερου συμβολισμού και διεθνούς εμβέλειας.

Οι εμπνευστές της εν λόγω πρωτοβουλίας διανύουν «μαραθωνίους» σε 12 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και η χώρας μας. Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει αντίστοιχες δράσεις σε Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Σλοβενία και Κροατία, ο σταθμός τους στην Ελλάδα για τον έβδομο μαραθώνιο ήταν η Σκιάθος, μετά από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’.

Ο περίπλους διήρκεσε 9,5 ώρες,  με εκκίνηση και τερματισμό την παραλία Ασέληνος,  και πορεία την ακτογραμμή-μνημείο της φύσης του νησιού. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές Carolyn και Carlos, ήταν η πιο μαγευτική πορεία του μαραθωνίου τους και εντυπωσιάστηκαν από τα κρυστάλλινα νερά, που μάλλον δεν θα συναντήσουν ξανά.

Λίγες μέρες νωρίτερα, και συγκεκριμένα στις 10 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε εργαστήριο κατασκευής σανίδας θαλάσσης από πλαστικά μπουκάλια που διέθέσε η τοπική εταιρεία ανακύκλωσης, «Ανακύκλωση Σκιάθου – Skiathos Recycling», με  τη συμμετοχή του Τοπικού Τμήματος ΣΕΟ.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος΄, Ευχαριστεί θερμά, τον Νίκο Φεργάδη που καθοδήγησε τους ακτιβιστές στον περίπλου της Σκιάθου, το Τοπικό Τμήμα ΣΕΟ για τη συνεργασία, για την υποστήριξή τους, το Camping Koukounaries και τον κ. Δημήτρη Φουρκαλά, το ξενοδοχείο Εσπερίδες, το καΐκι ‘Mata Hari’ και τον καπετάνιο Λάμπρο Χούμα, το εστιατόριο Maniatis Garden, την εταιρεία ‘Κυριακούλης-sealines’, και  την «Ανακύκλωση Σκιάθου– Skiathos Recycling» .

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα A.S.A.P. (Active Skiathos Against Plastic bag) χρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία BeMed – Beyond Plastic Med, το Ίδρυμα του πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό, το Ίδρυμα Thalassa, τον Δήμο Σκιάθου και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Σκιάθος» και θα υλοποιηθεί στο πανέμορφο νησί των Σποράδων για 14 μήνες (Μάιος 2017- Ιούνιος 2018).

SKIATHOS SUP MARATHON 2  SKIATHOS SUP MARATHON 3

SKIATHOS SUP MARATHON 1 SKIATHOS SUP MARATHON 4

Ιουλ 22

e_prosklisi

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο «Η Σκιάθος» και την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου διοργανώνουν στον εκθεσιακό χώρο της Μονής, έκθεση με τίτλο «Ταξίδι στους Αγίους Τόπους μέσα από τα προσκυνητάρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου». Η έκθεση παρουσιάζεται μετά από το πρόταση του πολιτιστικού συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, προς το Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο, τελεί υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων και θα διαρκέσει από τις 30 Ιουλίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2017.

Την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017, εγκαινιάσθηκε η έκθεση «Ταξίδι στους Αγίους Τόπους, μέσα από τα προσκυνητάρια του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου», στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου. Η έκθεση διοργανώθηκε από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’, μετά από πρόταση του Συλλόγου προς το Μουσείο και τελεί υπό την αιγίδα  της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως  31 Οκτωβρίου 2017 (καθημερινά 9:30-20:00), με στόχο να υλοποιηθεί το εκπαιδευτικό της πρόγραμμα, τον Οκτώβριο, σε συνεργασία με τις Σχολικές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για το Σύλλογό και για τη Σκιάθο, η συνεργασία με το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, ένα εμβληματικό Μουσείο της χώρας, αναγνωρισμένο διεθνώς, ως ένα σημαντικό μουσείο, για την τέχνη και τον πολιτισμού των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. Η συνεργασία με το ΒΧΜ εγκαινιάστηκε το 2015 όταν με πρωτοβουλία του Συλλόγου το ΒΧΜ ανέλαβε τη συντήρηση του Μολυβδόβουλου Γράμματος του Οικουμενικού Πατριάρχη Καλλίνικου  Δ΄, το οποίο ανήκει στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου της Μονής.

Στην έκθεση παρουσιάζεται το προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους μέσα από  έντυπα και εικονογραφημένα προσκυνητάρια των Αγίων Τόπων του 18ου και 19ου αιώνα, τους ταξιδιωτικούς δηλαδή οδηγούς της εποχής, οι οποίοι απευθύνονται στους Ορθόδοξους χριστιανούς και παρέχουν πληροφορίες για τους σταθμούς του επίγειου βίου και του πάθους του Χριστού. Πρόκειται για μοναδικό ταξίδι αναζήτησης και πίστης σε τόπους ιερούς, με ξεχωριστό νόημα για αυτόν που το πραγματοποιεί, που όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος, είναι ένα ταξίδι που φαίνεται πως είχαν κάνει και αρκετοί Σκιαθίτες, αυτό τεκμηριώνεται μέσα από το  Πατριαρχικό Γράμμα του Ιεροσολύμων Αβραμίου, προς τους Σκιαθίτες τον Δεκέμβριο του 1776, στο οποίο αναφέρει εκτός των άλλων “ὑπερβαλλόντως/ἐχάρημεν, ἴδομεν ὡσαύτως κ(αὶ) τὰ ἐν αὐτῷ ἡμῖν ὑϊκῶς γραφόμενα, ὅτι δεικνύετε τὴν ὀφειλο/μένην ἀγάπην κ(αὶ) εὐλάβειαν πρὸς τὸν Πανάγιον κ(αὶ) Ζωοδόχον  Τάφον τοῦ Κ(υρί)ου ἡμῶν, ὡς τέκνα γνήσια πνευ/ματικὰ” και συνεχίζει αναφερόμενος στον Δημήτριο Οικονόμου, ο οποίος είχε λάβει το οφίκιο του Οικονόμου και ήταν ο Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στη Σκιάθου, “νὰ ἐπιστατῇς ἀόκνως εἰς κάθε ἀφιέρωμα κ(αὶ) ἔλεος τοῦ Ἀγίου Τάφου”.

Ο Δημήτριος Οικονόμου ήταν, γιος του εφημέριου του Κάστρου παπα-Επιφανίου, και πατέρας του ηγουμένου της Μονής του Ευαγγελισμού της Σκιάθου, Ἀλυπίου Ιερομονάχου, και του Διδασκάλου του Γένους Επιφανίου Δημητριάδη. Στο ίδιο γράμμα γίνεται αναφορά και στην εντιμότητα του Χατζη-Σταμάτη, ο οποίος είχε μεριμνήσει για την αποστολή της οικονομικής βοήθειας των Σκιαθιτών.

Την ξενάγηση στην έκθεση έκανε ο επιμελητής της, και αρχαιολόγος του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, Αντώνης Μπεκιάρης, ο οποίος ‘οδήγησε’ τους παρευρισκόμενους,  μέσα από  έντυπα και εικονογραφημένα προσκυνητάρια, στην πορεία του ταξιδιού του προσκυνητή στους Αγίους Τόπους, εντός και γύρω από την Ιερουσαλήμ, αλλά και τον βασικότερο σταθμό του μακρινού ταξιδιού. Η έκθεση, διαμορφώνει τον χάρτη των ιερών προσκυνημάτων, την ιερά γεωγραφία της Αγίας Γης. Στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται το σημαντικότερο προσκύνημα και το κατεξοχήν λατρευτικό μνημείο του χριστιανισμού: το σύνθετο και πολύπλοκο κτιριακό συγκρότημα του ναού της Αναστάσεως, με το πλήθος των επιμέρους προσκυνημάτων εντός αυτού. Τα ζωγραφικά προσκυνητάρια είναι ενθυμήματα που μεταφέρει στην ιδιαίτερη πατρίδα του ο προσκυνητής. Η εικονογράφησή τους συνδέεται άμεσα με το κείμενο των έντυπων προσκυνηταρίων, μεταφέρονται εύκολα σε μορφή ρολού και αποτελούν χειροπιαστή μαρτυρία του προσκυνηματικού ταξιδιού.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, ευχαριστεί θερμά, τη Διοίκηση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και ιδιαίτερα την κα Δελαπόρτα Διευθύντρια του Μουσείου που ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Συλλόγου,  του συνεργάτες του Μουσείου κ. Αντώνη Μπεκιάρη αρχαιολόλο, κ. Σπύρο Νάσαινα, αρχιτέκτονα, την Άρτεμις Καμπουράκη συντηρήτρια και τον Γιώργο Κορκόβελο, για την άψογη συνεργασία, οι δύο πρώτοι, είχαν επισκεφθεί το Μουσείο της Μονής τον περασμένο Φεβρουάριο, για την  αρχιτεκτονική μελέτη ώστε να αποτυπωθεί και να εκτιμηθεί ο διαθέσιμος εκθεσιακός χώρος.  Με την ευκαιρία της έκθεσης, οι συνεργάτες του ΒΧΜ, εθελλοντικά φρόντισαν να βελτιωθεί αισθητά ο τρόπος παρουσιάσης της μόνιμης συλλογής της έκθεσης των κειμηλίων, της μόνιμης συλλογής του Μουσείου της Ιεράς Μονής. Ακόμη ο Σύλλογος ευχαριστεί ιδιαίτερα τον πανοσολογιότατο Αρχιμανδρίτη Ιωσήφ, για την φιλοξενία της έκθεσης στην Ιερά Μονή. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της Περιφέρειας Θεσσαλίας/Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων, της κας Όλγας Μάνου/Μουσείο Λούλη, της Aegean/Olympic Air, του Esperides Hotel/Απόστολος Ξενάκης, του τουριστικού γραφείου Dolphin of Skiathos/Αλέξανδρος Ευσταθίου,  της ακτοπλοϊκής εταιρείας Aqua Ferries & Mathinos travel, της ακτοπλοϊκής εταιρείας ΑΝΕΣ/ΠΡΩΤΕΣ, του Hospitality Group islea, και των εστιατορίων ERGON και ELIAS.

n

BYZANTINE MUSEUM_SKIATHOS 1

BYZANTINE MUSEUM_SKIATHOS 2

BYZANTINE MUSEUM_SKIATHOS 3

BYZANTINE MUSEUM_SKIATHOS 4

BYZANTINE MUSEUM_SKIATHOS 5

BYZANTINE MUSEUM_SKIATHOS 6

Ιουν 24

ΜΕΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΑΣΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΝΤΡΑΚΙ

ΣΚΙΑΘΟΣ_1

Σαν μέτρο πρωτοβάθμιας αντιμετώπισης πυρκαγιάς, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» τοποθέτησαν για έκτη συνεχή χρονιά στη δασική περιοχή Μαντράκι 37 «καλλοπισμένα»  βαρέλια με νερό. Αξίζει να σημειωθεί πως τα βαρέλια συνέλλεξαν  οι εθελοντές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εθελοντισμού για το περιβάλλον, «Όλοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή» από το 2012 έως και το 2017, και τα οποία είχαν ξεβράσει τα χειμωνιάτικα κύματα στις βόρειες παραλίες.

Τα μπλε βαρέλια έκαναν και φέτος απόβαση σε όλα τα νησιά του Αιγαίου ρυπαίνοντας τις ακτές. Δυστυχώς προέρχονται από μυδοκαλλιέργειες από όπου δραπετεύουν μαζί με χιλιάδες πλαστικά άσπρα διχτάκια που είναι καταστροφικά για το θαλάσσιο περιβάλλον. Έτσι, πέρα από την αντιπυρική προστασία, αφού συνολικά πάνω από 6 τόνοι νερού είναι διαθέσιμοι, δίνεται και το μήνυμα της επαναχρησιμοποίησης των υλικών.

Η παραπάνω δράση, είναι μέρος  των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος, στο πλαίσιο του προγράμματος υιοθεσίας που εισήγαγε τον Μάρτιο του 2011, υιοθετώντας τη δασική περιοχή Μαντράκι.

Το δάσος στο Μανδράκι της Σκιάθου είναι ένα από τα σπανιότατα φυσικά δάση κουκουναριάς µε υπόροφο αείφυλλα πλατύφυλλα, ένα οικοσύστηµα που αναπτύσσεται σε καθαρά αµµώδες έδαφος. Σηµειωτέον ότι τα δάση κουκουναριάς είναι σπανιότατα, υπάρχουν µόλις τρία στην Ελλάδα που καταλαµβάνουν σχετικά µικρή έκταση.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Κωστή Γιαννίτση,  τον Διοικητή του πυροσβεστικού κλιμακίου Γιώργο Γαρυφάλλου, και τον Δασοφύλακα του Δασαρχείου Σκοπέλου Κώστα Βασιλείου, για την πολύτιμη συνεργασία, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίηση της δράσης. Τέλος ο Σύλλογος ευχαριστεί το μέλος του κυρία Αλεξία Ροδίτη για τη διάθεση του μεταφορικού μέσου.

IMG_9497      ΣΚΙΑΘΟΣ_2

Ιουν 20

Untitled

19059864_136652353553920_6284666205277902091_n

Η Σκιάθος «μπήκε σε τροχιά» μείωσης της πλαστικής σακούλας.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι εναρκτήριες δράσεις του προγράμματος ASAP (Active Skiathos Against Plastic bag) στη Σκιάθο, το τριήμερο 16-18 Ιουνίου. Το πρόγραμμα ASAP που χρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία BeMed – Beyond Plastic Med, το Ίδρυμα Thalassa, τον Δήμο Σκιάθου, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «H Σκιάθος» έχει σαν στόχο τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο νησί, μέσα από την υλοποίηση ολοκληρωμένων δράσεων, και θα διαρκέσει 14 μήνες.

Η «καλή αρχή» έγινε την Παρασκευή 16 Ιουνίου στην παραλία Ξανέμου όπου και υλοποιήθηκε συμβολικός καθαρισμός από μαθητές και εκπαιδευτικούς του 2ου δημοτικού σχολείου Σκιάθου, εκπροσώπους της τοπικής δημοτικής αρχής, του Ιδρύματος Thalassa, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» και του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

Το Σάββατο, 17 Ιουνίου η τοπική κοινωνία της Σκιάθου, έδωσε το «παρών» σε συνάντηση ενημέρωσης για τους στόχους, τις δράσεις και τα επόμενα βήματα του προγράμματος A.S.A.P. Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι του Ιδρύματος Thalassa, του Δήμου Σκιάθου, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», των super market του νησιού, των ιδιοκτητών ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων, του τοπικού σώματος Οδηγισμού, του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS κ.ά. αποδεικνύοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο το ενδιαφέρον τους και ο τη δέσμευσή τους για τη βέλτιστη υλοποίηση του προγράμματος και τη μετατροπή της Σκιάθου σε νησί χωρίς πλαστικές σακούλες.

Ακολούθησε Συνέντευξη Τύπου στην οποία συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Σκιάθου, κ. Κωστής Γιαννίτσης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», κ. Θοδωρής Τζούμας, η ειδική συνεργάτης του Δήμου Σκιάθου κα. Αγγελική Μύθη και η εκπρόσωπος του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και επικεφαλής του προγράμματος Α.S.A.P. κα. Χριστίνα Γαρουφαλλιά. Ο κ. Γιαννίτσης τόνισε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει «μοχλό ανάπτυξης» για τη Σκιάθο, αναδεικνύοντάς την ως «πράσινο» προορισμό που θα προσελκύσει περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένους επισκέπτες και θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν του νησιού. Ο κ. Τζούμας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ευοίωνες προοπτικές του προγράμματος, χάρη στην ήδη αναπτυγμένη περιβαλλοντική ευαισθησία των κατοίκων της Σκιάθου. Τέλος, η κα. Γαρουφαλλιά υπογράμμισε ότι «θεμέλιος λίθος» για την επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος αποτελεί η αλλαγή νοοτροπίας και καθημερινών πρακτικών, στόχος για την επίτευξη του οποίου, απαιτείται χρόνος και συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης.

Το τριήμερο ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στην Αλόννησο, όπου συνεχίζεται το πρόγραμμα «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες», προκειμένου να υπάρξει δικτύωση και ανταλλαγή καλών πρακτικών ανάμεσα στα δύο γειτνιάζοντα νησιά.

Επόμενα βήματα, μέχρι την επόμενη προγραμματισμένη επίσκεψη στη Σκιάθο, θα είναι η αποτύπωση των απόψεων κατοίκων, επιχειρηματιών κι επισκεπτών μέσα από τη συμπλήρωση σχετικών ερωτηματολογίων και η συνέχιση της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης τους, μέσα από τη διάχυση του προγράμματος.

DSC_0567 IMG_6685 DSC_0548

Ιουν 03

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΤΣΙΟΣ: Ένα πορτρέτο του Βόλου ταξιδεύει στη Σκιάθο

«ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΤΣΙΟΣ: Ένα πορτρέτο του Βόλου ταξιδεύει στη Σκιάθο»

Την Κυριακή 11 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΤΣΙΟΣ: Ένα πορτρέτο του Βόλου ταξιδεύει στη Σκιάθο», στο Μουσείο Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου, με τη συνεργασία του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, του Μουσείου της Πόλης του Βόλου και του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’.

Η έκθεση μεταφέρθηκε στη Σκιάθο, μετά από αίτημα του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος΄, προς τα δύο  Μουσεία, για το διάστημα 12 Ιουνίου με 30 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου, καθημερινά 9:30-20:00.

Στο καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ Θοδωρής Τζούμας, επεσήμανε πως είναι πολύ σημαντική η συνεργασία αυτή για το Σύλλογο και τη Σκιάθο, μέσα από την οποία δημιουργήθηκε ένα σημείο πολιτιστικού ενδιαφέροντος για το φετινό καλοκαίρι, δίνοντας την ευκαιρία να γνωρίσουν οι επισκέπτες της έκθεσης, αυτόν τον εμβληματικό φωτογράφο του μεσοπολέμου ο οποίος μέσα από το έργο του, διέσωσε μια ολόκληρη εποχή, της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας.

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αρχείων, Μουσείων & Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, Αίγλη Δημόγλου, αναφέρθηκε στο ιστορικό της έκθεσης, η διοργάνωση της οποίας ήταν στόχος του Μουσείου της Πόλης, επισημαίνοντας πως είναι η πρώτη έκθεση του Μουσείου της Πόλης του Βόλου που ταξιδεύει.

Ο Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Ηρακλής Παπαϊωάννου,  χαρακτήρισε το έργο του Λέτσιου, προσηλωμένο στην καθαρή φωτογραφία, το οποίο συνδυάζει την τεκμηρίωση με την καλλιέργεια ενός προσωπικού ύφους, απέριττου, οπως η ίδια η ζωή του, με την απλότητα εκείνη, που απεχθάνεται συνειδητά την εκζήτηση.

Ο Γενικός Γραμματέας του Φορέα Πολιτισμού της Μητρόπολης Δημητριάδος “ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, Νίκος Τσούκας, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος”, συγκίνησε παρουσιάζοντας την ανθρώπινη πλευρά του μεγάλου φωτογράφου,  “Ο Λέτσιος, ποιητή της φωτογραφίας” όπως είπε, “ήταν μια ύπαρξη με κατανόηση, πρόθυμος πάντα να συντρέξει τον πλησίον του, να αγνοήσει τις εχθρότητες και τις κακίες, με μια λέξη: ήταν μεγαλόψυχος. Μια ύπαρξη αγνή, που στωικά όμως ζητούσε από τους άλλους να κάνουν ότι θα έκανε ο ίδιος αν βρισκόταν στη θέση τους. Και οπωσδήποτε ήταν δίκαιος και εκτιμούσε τους άλλους όσο πραγματικά άξιζαν. Όποιος τον γνώριζε, δεν τον ξεχνούσε”.

Ο Σκιαθίτης εικαστικός Νίκος Ακρίβος, περιέγραψε τη γνωριμία του με το μεγάλο φωτογράφο, όταν αναζητώντας το φωτογραφείο του διαπίστωσε πως βρέθηκε σε ένα αρτοποιείο, και στην ερώτησή του “που είναι οι φωτογραφίες, εδώ βλέπω ψωμιά”, πήρε την απάντηση από τον Λέτσιο “κι αυτές θέλουν το ψωμί τους”. Επεσήμανε ακόμη την ιδιαίτερη αγάπη του Λέτσιου για τη Σκιάθου, ο οποίος ταξίδευε συχνά σε αυτήν για πετύχει τις κατάλληλες συνθήκες για τις λήψεις του.

Είναι ιδιαίτερη τιμή για τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’, η συνεργασία με δύο εμβληματικούς φορείς του πολιτισμού για τη χώρα μας, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, το μόνο μουσείο της χώρας αφιερωμένο στην τέχνη της φωτογραφίας, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού με δράση εθνικής και διεθνής εμβέλειας, και το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, το μοναδικό σύγχρονης αντίληψης Μουσείο Πόλης στην Ελλάδα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’ Ευχαριστεί θερμά, τις Διευθύνσεις των δύο Μουσείων, για την ανταπόκρισή τους, στο αίτημα του Συλλόγου, την κυρία Αίγλη Δημόγλου και τον κ. Ηρακλή Παπαϊωάννου, τον Γιάννη Κουτή και τον Γιώργο Σουλακούδη για την άψογη συνεργασία, τον πανοσολογιότατο πατέρα Ιωσήφ, για την φιλοξενία της έκθεσης στην Ιερά Μονή,  τους χορηγούς της εκδήλωσης, τον Αλέξανδρο Ευσταθίου του τουριστικού γραφείου Dolphin of Skiathos, την εταιρεία Hellenic Seaways και ειδικότερα τον Βασίλη Νικολάου,  τον Δημήτρη Κολιάκο του τουριστικού ομίλου Islea, και τηνΝτένη Μαρκάκη, των εστιατορίων Ergon και Ελιάς.

18920597_10156841029138644_939565658377658922_n

SKIATHOS 1