Σεπ 08

Δωρεά σε παιδιά οικονομικά αδύναμων οικογενειών

IMG_4497IMG_4500

Η Ένωση “Μαζί για το Παιδί” και ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, μοίρασαν 39 ζευγάρια παπούτσια σε παιδιά οικονομικά αδύναμων οικογενειών, ηλικίας 3 έως 18 ετών.

Η διανομή πραγματοποιήθηκε, στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου, με τη βοήθεια της κοινωνική λειτουργoύ του Κέντρου Υγείας Σκιάθου και οικογενειακής θεραπεύτριας-MSc ψυχικής υγείας,  Άριας Σεβλιανού και εθελοντών του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος, για την πολύχρονη δράση του, που αφορά στην υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων οικογενειών με σοβαρά ιατρικά και κοινωνικά προβλήματα, υποστηρίζεται από την κοινωνική λειτουργό του Κέντρου Υγείας Σκιάθου, κα Άρια Σεβλιανού, η οποία βρίσκεται στο Κ.Υ., με απόσπαση από το Νοσοκομείο του Βόλου για δύο χρόνια και επιτελεί σημαντικό έργο από τη θέση της.

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον Σύλλογο, από το 2015, όταν η Ένωση επιλέχθηκε ως ο επίσημος συνεργάτης της TOMS και γίνεται ένας από τους 100 Giving Partners της TOMS παγκοσμίως, στοχεύοντας να προσφέρει καινούρια ζευγάρια παπούτσια σε παιδιά που έχουν ανάγκη. Το Μαζί για το Παιδί για τέταρτη συνεχή χρονιά ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα προσφέροντας καινούργια ζευγάρια παπούτσια σε περισσότερους από 200 φορείς που στηρίζουν παιδιά σε ανάγκη, από οικογένειες άπορες ή με χαμηλό εισόδημα. Η δράση υλοποιείται με την πολύτιμη υποστήριξη της εταιρείας παπουτσιών TOMS, η οποία στο πλαίσιο της φιλοσοφίας One For One προσφέρει ένα δωρεάν καινούριο ζευγάρι παπούτσια για κάθε ζευγάρι που αγοράζουν οι καταναλωτές. Το Μαζί για το Παιδί είναι δίπλα σε όσα παιδιά χρειάζονται βοήθεια. Καθημερινά υλοποιεί δράσεις για την καταπολέμηση της φτώχειας και τη δημιουργία ίσων ευκαιριών για τα παιδιά σε ανάγκη και τους νέους σε ανάγκη,  μια από αυτές είναι η διανομή καινούργιων παπουτσιών. Στόχος αυτής της ενέργειας είναι να βελτιωθεί μακροπρόθεσμα η καθημερινότητα των παιδιών που χρειάζονται παπούτσια για να παίξουν, να πάνε σχολείο αλλά και να αποφύγουν τα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται από χρησιμοποιημένα ή ακατάλληλα παπούτσια. Ως  επίσημος συνεργάτης της TOMS (Giving Partner)  στην Ελλάδα, το Μαζί για το Παιδί, μοιράζει παπούτσια σε ιδρύματα, φορείς αλλά και σε δομές προσφύγων. Από το 2015 έως σήμερα έχουν διατεθεί συνολικά περισσότερα από 60.000 ζευγάρια παπούτσια και φέτος υπολογίζεται να δοθούν περίπου 20.000 επιπλέον, γεγονός το οποίο αποδεικνύει πως η αγκαλιά της Ένωσης μεγαλώνει για να χωρέσει ακόμη περισσότερα παιδιά! Οι διανομές έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν έως τον Ιούλιο του 2018. θα πραγματοποιηθούν διανομές σε περισσότερες από 40 περιοχές σε Αττική, Ήπειρο, Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Πελοπόννησο, Θεσσαλία, Θεσσαλονίκη, Σάμο, Λέσβο, Χίο, Κεφαλονιά και Κρήτη. Σχετικά με το «Μαζί για το Παιδί»: Το «Μαζί για το Παιδί» ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996.  Πρόκειται για μια Ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο  εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.

Η TOMS έχοντας ως φιλοσοφία να βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων, προχώρησε στην υλοποίηση του προγράμματος, One For One, προσφέροντας ένα δωρεάν καινούριο ζευγάρι παπούτσια για κάθε ζευγάρι που αγοράζουν οι καταναλωτές. Αναγνωρίζοντας τις ανάγκες σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργεί προϊόντα για να τις καλύψει. Αυτή η απλή ιδέα είναι που την κάνει κάτι περισσότερο από μία εταιρεία, είναι ένα κίνημα που συνεχώς εξελίσσεται. Σήμερα η TOMS έχει προσφέρει πάνω από 45 εκ. ζευγάρια παπούτσια και συνεργάζεται με περισσότερο από  100 μη-κερδοσκοπικούς οργανισμούς και ιδρύματα παγκοσμίως (TOMS Giving Partners), προσφέροντας σε πολλαπλά επίπεδα και συνεισφέροντας σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η υγεία και η παιδεία.

Αυγ 22

‘Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι 2018’

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΑΥΣΤΡΙΑΣ_αφίσα IMG_0241 IMG_0350

Περισσότεροι από 200 παρευρισκόμενοι απήλαυσαν τις δύο συναυλίες του συγκροτήματος «Die Wandervögel», που διοργανώθηκαν με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ και της Πρεσβείας της Αυστρίας στην Αθήνα, το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, στο ξενοδοχείο Atrium και στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σκιάθου, αντίστοιχα.

Οι συναυλίες είναι μέρος του προγράμματος «Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι» της Πρεσβείας της Αυστρίας, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, και με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ οι συναυλίες της Σκιάθου τελούσαν και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και είναι ενταγμένες στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Το «Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι», είναι μια πρωτοβουλία της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα με σκοπό την προώθηση μουσικών ανταλλαγών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστρία, για το καλοκαίρι του 2018, έχουν συνολικά προγραμματιστεί είκοσι συναυλίες σε δώδεκα πόλεις.  Το μουσικό τρίο «Die Wandervögel» αναβιώνει παλιά, συχνά ξεχασμένα τραγούδια (γερμανικά, αυστριακά ή γίντις λαϊκά τραγούδια από τον 17ο έως τον 20ό αιώνα), ακολουθώντας με τον καλύτερο τρόπο την παράδοση του «Zupfgeigenhansel». Σε αυτά προστίθενται και κάποιες δικές τους συνθέσεις αλλά και διασκευές έργων του Schubert. Το συγκρότημα “Die Wandervögel”, αποτελείται από τους, Bryan Benner – vocals, guitar, mandolin, David Stellner – vocals, guitar, Raphael Widmann – violin, vocals

DSC_0057  IMG_0344

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, Θοδωρής Τζούμας, στο χαιρετισμό του ανέφερε πως “Μέσα από την πρωτοβουλία «Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι» η Αυστριακή Πρεσβεία συνεργάζεται  αδιάλειπτα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’ παρουσιάζοντας υψηλής στάθμης μουσικές εκδηλώσεις με διεθνώς καταξιωμένους μουσικούς.Πρόκειται για μια τιμητική συνεργασία, μέσα από την οποία δώθηκε η δυνατότητα για ακόμη μια φορά να παρουσιαστούν στη Σκιάθο, σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις”.

Στο χαιρετισμό της η Αναπληρώτρια Πρέσβης Martina Hemann, τόνισε:  “«Οι δύο συναυλίες της Σκιάθου στις 25 και 26 Αυγούστου, οι πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι», είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα φιλίας μεταξύ των χωρών μας. Από τότε που η Αυστρία ασκεί την προεδρία του Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέχρι και το τέλος του έτους, το «Ελληνοαυστριακό Μουσικό Καλοκαίρι», είναι μια από τις πρωτοβουλίες που ενισχύει την ευρωπαϊκή προοπτική μέσα από τον πολιτισμό. Το  συγκροτήματο «Die Wandervögel», που εμπνέεται από τις ευρωπαϊκές λαϊκές παραδόσεις, αποδίδει στο έπακρο  την, σε όλους μας κοινή γλώσσα της μουσικής «.

IMG_0252 IMG_0362

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, ευχαριστεί θερμά την Πρεσβεία της Αυστρίας στην Αθήνα και ιδιαίτερα την Πρέσβη Andrea Ikić-Böhm, την Αναπληρώτρια Πρέσβη Dr Martina Hermann  και την υπεύθυνη του πολιτιστικού προγράμματος της Πρεσβείας Marion Fischer, επίσης ο Σύλλογος ευχαριστει θερμά την Διευθύντρια της Διεθ/νσης Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαριάνθη Αναστασιάδου γαι τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία. Για τη συνεχή συμβολή στις εκδηλώσεις που διοργανώνει με  την Πρεσβεία της Αυστρίας, ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά, την Fleur Ποταμιάνου, τον Ανδρέα Ποταμιάνο και την Ηλέκτρα Χατζημιχάλη, για την πολύτιμη και γενναιόδωρη υποστήριξή τους. Τις συναυλίες υποστήριξαν με την ευγενική τους χορηγία, το ξενοδοχείο Atrium, το τουριστικό γραφείο Dolphin of Skiathos/Αλέξανδρος Ευσταθίου, το Hospitality Group islea/Δημήτρης Κολιάκος, το εστιατόριο ERGON /Δέσποινα Μαρκάκη. Για τη βοήθειά τους, ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Πανασολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Ιωσήφ, την Celine Monnier, τον Νίκο Σκιαδά, την Δέσποινα Μιτζέλου και το Skiathoslife για την απευθείας αναμετάδοση.

MOUSIKH DWMATIOU_PROSKLISI_2018-ΝΕΟ

Die Wandervögel1 (c) Magdalena BloderDruck

Αυγ 16

ΑΝΑΛΗΨΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ «ΛΑΛΑΡΙΑ» ΣΚΙΑΘΟΥ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΠΛΟΙΩΝ 1-ΛΑΛΑΡΙΑ

Καμπάνια ενημέρωσης ανέλαβε ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Σκιάθο, για την προστασία της παραλίας Λαλάρια.

Σχετική ενημερωτική πινακίδα τοποθετήθηκε στα ημερόπλοια που δραστηριοποιούνται στην εκτέλεση περιηγητικών πλόων στη συγκεκριμένη παραλία, με την ένδειξη ‘take a picture not a pebble-save Lalaria beach’, για να δωθεί έμφαση στην απαγόρευση της λήψης-απομάκρυνσης των χαρακτηριστικών βότσαλων (λαλάρια), τα οποία δημιουργούνται φυσικά μόνο στη συγκεκριμένη περιοχή.

rhdr

Σύφωνα με την οδηγία του Λιμεναρχείου Σκιάθου, προς τους επισκέπτες της παραλίας Λαλάρια, καθώς και τους ιδιοκτήτες των τουριστικών σκαφών η επιβολή νόμιμων κυρώσεων, σε περίπτωση διαπίστωσης μη συμμόρφωσης  αντιστοιχεί σε πρόστιμο από 400 έως 1.000 ευρώ.

Από μαρτυρίες έχει διαπιστωθεί, η αλλοίωση του μοναδικού τοπίου, η οποία είναι αισθητή εν συγκρίσει με τα δέκα προηγούμενα χρόνια, σε βαθμό μη αντιστρεπτό, ώστε να θεωρείται επιβεβλημένη η προστασία της παραλίας για να διατηρηθεί, τουλάχιστον στην υφιστάμενη κατάσταση χωρίς περαιτέρω υποβάθμιση.

ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΠΑΡΑΛΙΑΣ 1-ΛΑΛΑΡΙΑ.

Στο πλαίσιο της δράσης του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, για την προστασία της παραλίας Λαλάρια, το 2014 ο Σύλλογος είχε προτείνει τη λήψη μέτρων προς το Λιμεναρχείο,  οπότε και εκδόθηκε η σχετική οδηγία απαγόρευσης από τη Λιμεννική Αρχή.

Ο Σύλλογος στη συνέχεια ανέλαβε την κατασκευή σχετικής ενημερωτικής πινακίδας, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα της Λιμενικής Αρχής, η οποία τοποθετείται στην ακτή κάθε χρόνο από το Λιμεναρχείο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, ευχαριστεί θερμά τον Λιμενάρχη Σκιάθου κ.  Νικόλαο Κατσάμπα, για την πολύχρονη συνεργασία, μέσα από την οποία έχει αποδείξει την ευαισθησία του σε θέματα προστασίας του θαλάσσιου και παράκτιου περιβάλλοντος.

Ιουλ 28

Υποστήριξη πυρόπληκτων Αττικής

ΣΚΙΑΘΟΣ_3 Π ΣΚΙΑΘΟΣ_2 Π

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2018

Η Σκιάθος στήριξε τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών

Μετά από απόφαση του Τοπικού Τμήματος ΣΕΟ, της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, της  Ένωσης Ενοικιαζομένων Δωματίων και του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’, οργανώθηκε δράση συγκέντρωσης βοήθειας για τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Αττικής, τις μέρες Τετάρτη 25 και Πέμπτη 26 Ιουλίου,  9:00–21:00, στην Εστία του Τ.Τ. ΣΕΟ. Το δίκτυο των εθελοντών λειτούργησε σχεδόν ακαριαία, σε μια δράση μέσα από την ομάδα αλληλεγγύηςς που για πολλά χρόνια αναλαμβάνει πρωτοβουλίες υποστήριξης με σημείο αναφοράς την Οδηγική Εστία.

Άμεσα σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα δράσης, όπου αρχικά έγινε επικοινωνία με τα κεντρικά του ΣΕΟ για ενημέρωση σχετικά με τον αποδέκτη της βοήθειας, με την μεγαλύτερη ανάγκη, όπως και για το είδος των προϊόντων, έτσι αποφασίστηκε πως η βοήθεια θα σταλεί στο Δήμο Ν. Μάκρης ο οποίος είχε ανάγκη από τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής και φάρμακα. Η συνολική ποσότητα της βοήθειας ξεπέρασε τον 1.5 τόνο (1.572 κιλά)  και στάλθηκε με τα ΕΛΤΑ στο Δήμο Νέας Μάκρης.

Σύμφωνα με τη σχετική  ανακοίνωση της Διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων, η βοήθεια θα στέλνετε δωρεάν από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στους κατοίκους της Αττικής με απλά δέματα εσωτερικού έως και τις 31 Αυγούστου 2018, και τα Ταχυδρομικά Καταστήματα που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές θα λειτουργούν κανονικά.

Η συγκινητική προσέλευση για προσφορά βοήθειας των συμπολιτών μας, δεν μπορεί παρά να είναι δείκτης ευαισθησίας και πολιτισμού μιας τοπικής κοινωνίας που τη χαρακτηρίζει η αλληλεγγύη και η κατανόηση μιας και έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν από καταστροφικές πυρκαγιές.

Ιουλ 23

Ηρώ_Ένα μύθο θα σας πω…/συναυλία

Σε ένα μύθο ταξίδεψαν όσοι τυχεροί βρέθηκαν το Σάββατο 28 Ιουλίου 2018, στο ξενοδοχείο Atrium, στη μια και μοναδική συναυλία που έδωσε η  ερμηνεύτρια Ηρώ, με μόνη συνοδεία ένα πιάνο.

IMG_0070 IMG_0077

Το πλούσιο πρόγραμμα περιελάμβανε περισσότερα από 60 τραγούδια εμβληματικών συνθετών, όπως του Μάνου Χατζιδάκη, του Μίκη Θεοδωράκη, του Σταύρου Ξαρχάκου, του Σταμάτη Κραουνάκη, του Δημήτρη Μαραμή, του Astor Piazzolla, σε στίχους σπουδαίων ποιητών όπως Οδυσσέας Ελύτης και Νίκος Γκάτσος. Η Ηρώ, μια από τις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες της γενιάς της, έχει στο ενεργητικό της 10 δισκογραφικές δουλειές στις οποίες έχει γράψει η ίδια τα περισσότερα τραγούδια σε μουσική και αρκετά από αυτά και σε στίχους. Από αυτούς τους δίσκους έχει έναν χρυσό και έναν πλατινένιο. Επιλέχθηκε από τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη να ερμηνεύσει με τη Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» μελοποιημένη ποίηση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η συνεργασία αυτή ξεκίνησε πριν 10 χρόνια και συνεχίζεται  μέχρι σήμερα. Έχει στο ενεργητικό της αξιόλογο αριθμό εμφανίσεων με σημαντικότερη αυτήν της Μικρής Επιδαύρου  σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών.

Μεγάλος χορηγός της συναυλίας ήταν το ξενοδοχείο Atrium της οικογένεις Χατζημιχάλη, γνωστό και ως “Αίθριο πολιτισμού”, για τις σημαντικές μουσικές εκδηλώσεις που φιλοξενεί τα τελευταία χρόνια σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘Η Σκιάθος’ και την Πρεσβεία της Αυστρίας, στο πλαίσιο της οποίας έχουν συμμετάσχει μουσικοί του κλασικού ρεπορτορίου με διεθνή αναγνώριση. Η συναυλία ήταν με ελεύθερη είσοδο, διότι η ερμηνεύτρια εμφανίστηκε αφιλοκερδώς, ως οικογειανική φίλη των ιδιοκτητών του ξενοδοχείου.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά, την Ηλέκτρα Χατζημιχάλη, για την πρωτοβουλία και τη γενναιόδωρη υποστήριξή της, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατή η πραγματοποίηση της συναυλίας, όπως επίσης την εταιρεία Hellenic Seaways για τη χορηγία της και τον Αντώνη Κισσουρά για την τεχνική υποστήριξη.

Τέλος όσο όμορφος και αν ήταν ο μύθος της Ηρούς, από τη σκέψη δεν μπορεί να βγεί η τραγωδία που έζησε η χώρα μας τις προηγούμενς μέρες. Η τοπική κοινωνία της Σκιάθου, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της στήριξε τους πυρόπληκτους με την αποστολή βοήθειας που ξεπέρασε τον 1,5 τόνων τροφίμων και φαρμάκων, μια δράση πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, του Τοπικού Τμήματος Σκιάθου του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’.

Αντίστοιχες τραγωδίες, όχι βέβαια σε αυτή την έκταση και κυρίως χωρίς θύματα, έχει ζήσει και η Σκιάθος, με πιο πρόσφατη τη μεγάλη πυρκαγιά του 2007, όπου κάηκε και η περιοχή που βρίσκεται το ξενοδοχείο που πραγματοποιήθηκε η συναυλία, μέσα και από τη δική μας εμπειρία, το μήνυμα τελικά είναι πως είμαστε έτσι ΄φτιαγμένοι’, να μπορούμε να αντέχουμε, να δημιουργούμε ξανά και να κάνουμε την τραγωδία μας μύθο…