Ιουλ 13

Συναυλία μουσικής δωματιού, με το κουαρτέτο εγχόρων“le buisson prospérant”

ΣΚΙΑΘΟΣ_“Le buisson prospérant”1

Ο Πολιτιστκός Σύλλογος Ή Σκιάθος‘ σας προσκαλεί στη συναυλία μουσικής δωματιού, με το κουαρτέτο εγχόρων “le buisson prospérant”, την Κυριακή 22 Ιουλίου 2018, στις 20:30 στην Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου, το κονσέρτο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, και συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Θεσσαλίας/Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας & Σποράδων.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη σημαντική υποστήριξη της κας Jutta Theye, μέλος του Συλλόγου, και  την ευγενική χορηγία της Aegean Airlines και του Δημήτρη Κολιάκου/islea group.

Το Κουαρτέτο  θα ερμηνεύσει έργα των εμβληματικών συνθετών Joseph Haydn και Maurice Ravel, σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και απαιτητικό πρόγραμμα με έμφαση στο στοιχείο του λυρισμού, το οποίο έχει ως εξής:

1ο μέρος-Joseph Haydn, String Quartet op. 76/4 B flat Major «Sunrise»

Allegro con spirito,  Adagio, Menuett Allegro- Trio, Allegro ma non troppo

2ο μέρος- Maurice Ravel, String Quartet in F Major

Allegro moderato, très doux,  Assez vif, très rhythmé, Très lent, modéré, Vif et agité

ΣΚΙΑΘΟΣ_“Le buisson prospérant” Πρόγραμμα

Το κουαρτέτο εγχόρων “le buisson prospérant”, συμετέχουν, ο  Ulrich Poschner, ο Daniel Kagerer, η Nada Anderwert  και ο Gabriel Wernly, οι οποίοι πέρα από τη μεταξύ τους συνεργασία,  έχουν έντονη  δραστηριότητα ως ορχηστρικοί μουσικοί και σολίστες, στην Όπερα της Ζυρίχης, στη Συμφωνική Ορχήστρα της Λουκέρνης και στην Καμεράτα της Βέρνης.

Το κουαρτέτο εγχόρων “le buisson prospérant” είναι το πλέον δραστήριο και διακεκριμένο σύνολο μουσικής δωματίου της Ζυρίχης, το ρεπερτόριό του, καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα, με ιδιαίτερη έμφαση στα έργα συνθετών του 20ού αιώνα, όπως Haydn, Mozart, Ravel, Debussy. Η σύνδεσή του κουαρτέτου, με την ιστορική εκκλησία Fraumünster της Ζυρίχης, ως ο κατεξοχήν χώρος των συναυλιών του, του προσδίδει μια ιδιαίτερη ιστορικότητα. H εκκλησία Fraumünster είναι ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της πόλης, γνωστή και ως χώρος τέχνης, μιας και εκεί ο Marc Chagall δημιούργησε μια παγκοσμίου φήμης σειρά βιτρώ για τα παράθυρα της αίθουσας χορωδιών. Αξιοσημείωτο είναι πως το κουαρτέτο υποστηρίζεται από την εγγονή του Marc Chagall, Meret Meyer. Οι συναυλίες του κουαρτέτου τυγχάνουν ενθουσιώδους αποδοχής, στη Ζυρίχη εδώ και πολλά χρόνια, και σύμφωνα με τους κριτικούς, τους μουσικούς χαρακτηρίζει η εύθραυστη εσωτερικότητα, η θραυσματική δομή, και το παίξιμο στα όρια της σιωπής. Το 2018 το κουαρτέτο θα πάρει μέρος στο φεστιβάλ της Ζυρίχης “Beauty/ Madness” σε επιμέλεια του Belén Montoliù, μια ιστορική πρόκληση, όπου θα πλαισιωθεί από μια ομάδα χορευτών μπαλέτου, στην εκκλησία Fraumünster της Ζυρίχης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, ευχαριστεί θερμά την κα Jutta Theye, για την πολύτιμη υποστήριξη, την κα Δωροθέα Κολυνδρίνη, Αντιπεριφερειάρχη  ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων για την τιμητική συνεργασία, την κα  Μαριάνθη Αναστασιάδου Προϊσταμένη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία, τους χορηγούς Aegean Airlines και Δημήτρη Κολιάκο/Islea group, για την σημαντική προσφορά, τον π. Ιωσήφ Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

ΣΚΙΑΘΟΣ_“Le buisson prospérant”.

ΣΚΙΑΘΟΣ_“Le buisson prospérant”2

Ιουν 19

Δωρεά bo frost για τους οικονομικά αδύναμους

IMG_4048

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας bofrost.gr, η εταιρεία που ανήκει στην οικογένεια Κυπαρισσού που έλκει την καταγωγή της από τη Σκιάθο, δώρισε 400 τρόφιμα, τα οποία διένημε ο πολιτιστικός σύλλογος ‘Η Σκιάθος’ στις άπορες οικογένειες του νησιού. Είναι δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών, που η εταιρεία κάνει αντίστοιχη δωρεά, αφού τον περασμένο Οκτώριο προσέφερε 130 κιλά.

“Τα τρόφιμα μοιράστηκαν σε 83 οικογένειες, οι οποίες ενισχύονται με ποικίλους τρόπους, κατά τη διάρκεια του έτους, από δράσεις του συλλόγου, όπωςτο πρόγραμμα δωρεάν  μετακίνησης των οικονομικά αδύναμων για λόγους υγείας με την υποστήριξη της Hellenic Seaways και της ΑΝΕΣ/ΠΡΩΤΕΥΣ,  η παροχή φαρμάκων στο Κέντρο Υγείας, η κάλυψη εξόδων νοσηλείας.

Ο πολιτιστικός σύλλογος ‘Η Σκιάθος’ ευχαριστεί θερμά την εταιρεία bofrost, για την πολύτιμη προσφορά της, με την οποία συνέβαλε στην υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη, και ευελπιστεί σε μελλοντική συνεργασία.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη Χριστίνα Σώζου, υπεύθυνη της εταιρείας, για τη συμβολή της στη δράση.

Μέσα από τέτοιες συνέργειες της κοινωνίας των πολιτών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων, πέρα από το απτό αποτέλεσμα, προβάλει η καλλιέργεια της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευθύνης, απέναντι σε όσους έχουν ανάγκη.Ο σύλλογος συγχαίρει την εταιρεία για τη χρήσιμη και παραδειγματική ενέργεια, που δεν μπορεί παρά να είναι δείκτης ευαισθησίας και πολιτισμού.

Ιουν 15

ΟΧΙ στην πλαστική σακούλα

IMG_4101IMG_4083

Εν πλω, έδωσαν υπόσχεση να μην χρησιμοποιήσουν ξανά πλαστική, περισσότεροι από 40 μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου! Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος A.S.A.P. (Active Skiathos Against Plastic bag). Υπενθυμίζεται ότι, το πρόγραμμα A.S.A.P. χρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία BeMed – Beyond Plastic Med, το Ίδρυμα του πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό, το Ίδρυμα Thalassa, τον Δήμο Σκιάθου και το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος». Το εμπνευσμένο και ευφάνταστο εκπαιδευτικό πρόγραμμα οργανώθηκε και σχεδιάστηκε από τις εκπαιδευτικούς του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μελαχροινή Ιωάννου και Κατερίνα Ελευθερίου, και περιελάμβανε μουσικό και θεατρικό δρώμενο στο οποίο οι μαθητές συμμετείχαν με ιδαίτερη ζωντάνια και θέρμη. Για τη δράση ο Πολιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’, ευχαριστεί θερμά τον Λάμπρο Χούμα-καπετάνιο του ‘Καλυψω’, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου Αλέξανδρο Ευσταθίου, την Hellenic Seaways, τον Δημήτρη Κολιακο-islea group και την Ντένη Μαρκάκη-ERGON.

Με τη δράση αυτή ολοκληρώνεται το επιτυχημένο πρόγραμμα A.S.A.P.,  στο πλαίσιο του οποίου στο χρόνο που πέρασε οργανώθηκαν και παρουσιάστηκαν δράσεις στοχευμένες στην ενημέρωση των πολιτών και στην ενεργό συμμετοχή τους στην προοπτική μείωσης της πλαστικής σακούλας στο νησί. Πιο συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν σε όλα τα σχολεία της Σκιάθου εκπαιδευτικές παρουσιάσεις, με άξονα το εγκεκριμένο από το Υπουργείο πρόγραμμα «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η πλαστική σακούλα…». Στη διάρκεια των παρουσιάσεων, οι μαθητές ενημερώθηκαν με διαδραστικό τρόπο για τις επιπτώσεις της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο οικοσύστημα και ανακάλυψαν πρακτικές με τις οποίες μπορούν να συμβάλουν στη μείωσή της, ακόμη συμμετέχουν σε μία παρουσίαση και συζήτηση με τον αθλητή καγιάκ Μανώλη Λουδάρο, σχετικά με τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει από τα πολυήμερα και περιπετειώδη ταξίδια του στις ελληνικές θάλασσες. Επίσης, οργανώθηκε ειδικό επιμορφωτικό σεμινάριο για τους εκπαιευτικούς,  υλοποιήθηκα καθαρισμοί ακτών, σχεδιάστηκε και αναπαράχθηκε σε 5.000 αντίτυπα δίγλωσσο ενημερωτικό έντυπο με περιγραφή της δράσης. Διανεμήθηκε η πάνινη τσάντα του προγράμματος με τεράστιο ενθουσιασμό από έξι ομάδες εθελοντών. Σε κάθε ομάδα συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Σκιάθου, μέλη του Συντονιστικού Οργάνου του A.S.A.P., μέλη της Βάσης Ετοιμότητας Σκιάθου της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, του Πολιτιστικού Συλλόγου “Η Σκιάθος” και εργαζόμενοι της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Δήμου Σκιάθου. Μαζί με την πάνινη τσάντα οι μαθητές, μοίρασαν, παράλληλα, τον «δεκάλογο της καθαριότητας», μια πρωτοβουλία του Γυμνασίου, με στόχο μια πιο καθαρή Σκιάθο. Διενεργήθηκε έρευνα για τη χρήση της πάνινης τσάντας από όπου προέκυψε πως το 33% δεν χρησιμοποιεί πλαστική σακούλα. Δημιουργήθηκε το ραδιοφωνικό μήνυμα ‘πλαστική σακούλα; όχι ευχαριστώ’  το οποίο αναπαράγεται από ραδιόφωνα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας, επίσης ειδικό προωθητικό υλικό της δράσης μοιράσθηκε σε καταστήματα που διακινούν πλαστική σακούλα με στόχο τη μείωσή της. Στο πλαίσιο του προγράμματος έγινε ο περίπλους της Σκιάθου με μια αυτοσχέδια σανίδα θαλάσσης από πλαστικά μπουκάλια από τους ακτιβιστές της οργάνωσης “The Whale Company”.  Στόχος της οργάνωσης, που κάνει το γύρω της Ευρώπης διανύοντας σε δώδεκα χώρες μια απόσταση 26 μιλίων με τη σανίδα, είναι να εγείρει το ενδιαφέρον και να κινητοποιήσει πολίτες και φορείς σε σχέση το τεράστιο πρόβλημα της θαλάσσιας ρύπανσης από το πλαστικό. Για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη σχέση των καταναλωτών με την πλαστική σακούλα, στάλθηκε ερωτηματόλιο σε περισσότερους από 1500 αποδέκτες, ειδικά προσαρμοσμένο για τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε :

-στην εκδήλωση με θέμα «Η κλιματική αλλαγή απειλή για το μέλλον», που διοργάνωσε στο Βόλο η Εταιρεία Κοινωνικής Παρέμβασης και Πολιτισμού ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Περιφέρειας Θεσσαλίας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας και τον Ελληνικό  Οργανισμό Ανακύκλωσης.

-στην  ημερίδα που διοργανώθηκε στις 26 Μαΐου 2018 στη Σύρο στο πλαίστιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος LIFE DEBAG με τίτλο «Από-πλαστικοποιώντας την Ελλάδα: Πρακτικές για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στο θαλάσσιο περιβάλλον»,

Η δράση είχε πολύ θετική απήχηση στους κατοίκους, οι οποίοι, έχοντας ενδελεχώς ενημερωθεί τους τελευταίους μήνες για τις συνέπειες της πλαστικής σακούλας και τις πρωτοβουλίες μείωσής της μέσα από το πρόγραμμα A.S.A.P., φαίνονται αποφασισμένοι να αλλάξουν τις αγοραστικές τους συνήθειες και να ενσωματώσουν την πάνινη τσάντα στην καθημερινότητά τους.

Το σχέδιο της δράσης σχεδιάστηκε από το Συντονιστικό Όργανο του προγράμματος, στο οποίο συμμετέχουν οι: Κωστής Γιαννίτσης, Αντιδήμαρχος, Γιάννης Σταματάς, πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος Δήμου, Άννα Αρμαμέντου, Καθηγήτρια Γυμνασίου, Ερουλία Διολέττα, Γενική Γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Σκιάθου, Γιαννούλα Κοκολιού, Έφορος Τοπικού Τμήματος-Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, Θάνος Τζούμας, Πρόεδρος Βάσης Ετοιμότητας/Ελληνική Ομάδα Διάσωσης και Θοδωρής Τζούμας, Πρόεδρος, Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’.

Φαίνεται πως αυτός ο χρόνος ήταν μόνο η αρχή!

Ιουν 13

Upcycling … για πυρασφάλεια

ΣΚΙΑΘΟΣ 2ΣΚΙΑΘΟΣ 1

Μόνο στη Σκιάθο, οι μυδοκαλλιέργιες βοηθούν στην πυρασφάλεια του δάσους, αφού τα τελευταία εφτά χρόνια, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» τοποθετούν, σαν μέτρο πρωτοβάθμιας αντιμετώπισης πυρκαγιάς, στη δασική περιοχή Μαντράκι 37 «καλλοπισμένα»  βαρέλια με νερό. Τα βαρέλια που ξεβράζουν τα χειμωνιάτικα κύματα στις βόρειες παραλίες, συλλέγουν  οι εθελοντές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εθελοντισμού για το περιβάλλον «Όλοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή».

Τα μπλε βαρέλια έκαναν και φέτος απόβαση σε όλα τα νησιά του Αιγαίου ρυπαίνοντας τις ακτές. Δυστυχώς προέρχονται από μυδοκαλλιέργειες από όπου δραπετεύουν μαζί με χιλιάδες πλαστικά άσπρα διχτάκια που είναι καταστροφικά για το θαλάσσιο περιβάλλον. Έτσι, πέρα από την αντιπυρική προστασία, αφού συνολικά πάνω από 6 τόνοι νερού είναι διαθέσιμοι, δίνεται και το μήνυμα της επαναχρησιμοποίησης των υλικών.

Η παραπάνω δράση, είναι μέρος  των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει ο Πολιτιστικός Σύλλογος, στο πλαίσιο του προγράμματος υιοθεσίας που εισήγαγε τον Μάρτιο του 2011, υιοθετώντας τη δασική περιοχή Μαντράκι.

Το δάσος στο Μανδράκι της Σκιάθου είναι ένα από τα σπανιότατα φυσικά δάση κουκουναριάς µε υπόροφο αείφυλλα πλατύφυλλα, ένα οικοσύστηµα που αναπτύσσεται σε καθαρά αµµώδες έδαφος. Σηµειωτέον ότι τα δάση κουκουναριάς είναι σπανιότατα, υπάρχουν µόλις τρία στην Ελλάδα που καταλαµβάνουν σχετικά µικρή έκταση.

Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Κωστή Γιαννίτση,  τον Διοικητή του πυροσβεστικού κλιμακίου Στέλιο Κανατούλα, και τον Δασοφύλακα του Δασαρχείου Σκοπέλου Κώστα Βασιλείου, για την πολύτιμη συνεργασία, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατή η υλοποίηση της δράσης. Τέλος ο Σύλλογος ευχαριστεί το μέλος του κυρία Αλεξία Ροδίτη για τη διάθεση του μεταφορικού μέσου.

ΣΚΙΑΘΟΣ 4ΣΚΙΑΘΟΣ 6

Ιουν 09

Ενέργειες για την αποκατάσταση των καθολικών των Μονών Εικονίστριας και Κεχριάς και του Κάστρου της Σκιάθο

ΣΚΙΑΘΟΣ_ΕΙΚΟΝΙΣΤΡΙΑ 2 ΣΚΙΑΘΟΣ_ΚΑΣΤΡΟ 1ΣΚΙΑΘΟΣ_ΚΕΧΡΙΑ 2

Σε συνέχεια της πολύχρονης συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος» με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρχικά με την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και στη συνέχεια με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων, με θέμα τη διάσωση των καθολικών των Μονών Παναγία Κεχριά και Παναγία Εικονίστρια, οι ειδικοί αναστηλωτές κ. Γιάννης Πύλουρης και κα Αποστολία Οικονομοπούλου, της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού επισκέφθηκαν τη Σκιάθο, στις 7 και 8 Ιουνίου 2018, με σκοπό την αυτοψία στα παραπάνω μνημεία, για τη συλλογή στοιχείων που απαιτούν οι μελέτες αποκατάστασής τους. Αυτοψία επίσης έγινε και στο Κάστρο, για να προχωρήσουν οι μελέτες αποκατάστασης που έχουν έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αλλά υπάρχουν σε εκκρεμμότητα τροποποιήσεις που είχαν προταθεί από το Κ.Α.Σ. από τον Δεκέμβριο του 2014.

Χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες του Συλλόγου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας για πρώτη φορά συνεργάζονται οι τρεις παραπάνω Υπηρεσίες για τη αποκατάσταση και συντήρηση μνημείων στη Σκιάθο.

Για τη συμμετοχή της Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης του ΥΠ.ΠΟ.Α., ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’ ευχαριστεί θερμά την Γενική Γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ.Α. κα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, η οποία επισκέφθηκε τα εν θέματι μνημεία, με αφορμή τη συμμετοχή της στην εκδήλωση «Οι υπαίθριες γλυπτοθήκες της μνήμης», που συνδιοργάνωσαν, το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΥΠ.ΠΟ.Α. και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Σκιάθος», το διάστημα 15-22 Μαΐου 2018.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ‘Η Σκιάθος’ ευχαριστεί  τον Αντιδήμαρχο κ. Κων. Γιαννίτση και το Σύλλογο Όι Φίλοι του Κάστρου’ για τη συνεργασία στο πλαίσιο των ενεργειών για την  εφαρμογή των μελετών αποκατάστασης του Κάστρου, επίσης ευχαριστεί θερμά τον ηγούμενο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού πατέρα Ιωσήφ για τη συνεργασία για τη σύνταξη των μελετών των Μονών και τον κ. Απόστολο Ξενάκη και την κα Ναντιάνα Ξενάκη , για τη φιλοξενία των μελετητών.

Η αποκατάσταση των καθολικών των  Μονών Εικονίστριας και Κεχριάς συνιστά ένα πρωτεύον και πολύ σημαντικό βήμα για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σκιάθου, ως εκ τούτου ο Σύλλογος θα συνεχίσει τις προσπάθειές  του μέχρι να φέρει απτό αποτέλεσμα. Η προστασία και ανάδειξη των σημαντικών αυτών μνημείνω για τη χώρα, παραμένει βασική υποχρέωσή μας απέναντι στην ιστορία και στη συλλογική μνήμη, αλλά λειτουργεί και ως πυλώνας ανάπτυξης, αφού συνδέεται άμεσα με την οικονομία του τόπου μας.

Το χρονικό της συνεργασίας και των ενεργειών

Οι μελέτες συντήρησης για το καθολικό της Μονής Κεχριάς, που αφορούν τις τοιχογραφίες, το τέμπλο και τις εικόνες του τέμπλου, έχουν συνταχθεί από τη Διεύθυνση Συντήρησης του ΥΠ.ΠΟ.Α με πρωτοβουλία και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.  Παραμένει σε εκκρεμότητα η μελέτη αποκατάστασης που θα δρομολογηθεί στο εξής από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Οι μελέτες αποκατάστασης και συντήρησης (τοιχογραφιών, τέμπλου και εικόνων τέμπλου)  για το καθολικό της Μονής Εικονίστριας συντάχθηκαν με πρωτοβουλία και ενέργειες του Συλλόγου, σε συνεργασία με την 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, και εγκρίθηκαν από το Κ.Α.Σ. . Στο σχετικό αίτημα του συλλόγου για τη συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού, (6.500 ευρώ),  για τη σύνταξη των μελετών, ανταποκρίθηκαν τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου,  κ. Άρης Δερβένης, κα Ελένη Κοροπούλη-Μαρτίνου, κ. Γιώργος Παμπούκης, τον κ. Πέτρος Τσεμπελής,  κ. Παράσχος Θ. Τζούμας,  κ. Σπύρος Μαυρίκης, κ. Θέμης Ξυδιάς,  κα Κούλα Κρίτσαλου, κ. Νίκος Σκιαδάς και κ. Νίκος Κρεμμύδας. Παραμένει σε εκκρεμότητα η τροποίηση της μελέτης αποκατάστασης, που θα δρομολογηθεί στο εξής από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τις αυτοψίες των ειδικών στα παραπάω μνημεία, έγιναν εργασίες στερέωσης του υποστρώματος και της ζωγραφικής επιφάνειας των φορητών εικόνων των τέμπλων, όπως και σωστικές επεμβάσεις σε τμήματα τοιχογραφιών,  για τη συγκράτηση τμημάτων της ζωγραφικής επιφάνειας στα οποία εντοπίζονταν ρωγμές, και προβλήματα αποφλοίωσης.

Τα μνημεία

Η Μονή Παναγία Κεχριά είναι ιστορικό μοναστήρι της Σκιάθου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού, (ΦΕΚ 644Β΄/2-10-1965). Είναι αφιερωμένη στην Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ανήκει στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδας, Ιστιαίας και Β. Σποράδων και είναι μετόχι της Ι. Μ. Ευαγγελιστρίας Σκιάθου. Το μόνο οικοδόμημα της Μονής, που δεν καταστράφηκε και διατήρησε την αρχική του μορφή είναι το καθολικό, που ανήκει στον τύπο των μικρών μονόχωρων  τρουλαίων ναών με πλευρικές κόγχες. Το καθολικό είναι κατάγραφο με τοιχογραφίες του 18ου αιώνα, που χαρακτηρίζονται από εικονογραφική πληρότητα, μνημειακότητα και καλλιτεχνική ποιότητα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το υψηλής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο του τέλους του 18ου αι.Iδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το υψηλής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο του τέλους του 18ου αι, κατασκευασμένο σύμφωνα με την τριμερή καθ’ύψος διάρθρωση των μεταβυζαντινών τέμπλων με έξεργο ξυλόγλυπτο διάκοσμο.Μεγάλης σπουδαιότητας είναι οι δεσποτικές εικόνες του τέμπλου, οι οποίες μαζί με το βυμόθυρο του τέμπλου, φυλάσσονται στο Μουσείο της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Σκιάθου, ανάμεσά του ξεχωρίζει η εικόνα “Ρόδον το Αμάραντο”,  εικόνα απεικονίζει τη Υπεραγία Θεοτόκο  βρεφοκρατούσα, με κεντρικό σύμβολο της το Ρόδο.

Η Μονή Εικονίστριας, έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το ΥΠΠΟ,  η ίδρυση της ανάγεται στο β” μισό του 17ου αι., είναι αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου και είναι η Πολιούχος της Σκιάθου, ανήκει στην Ι. Μητρόπολη Χαλκίδας, Ιστιαίας και Β. Σποράδων, ως μετόχι της Ι. Μ. Ευαγγελιστρίας Σκιάθου. Ο κατάγραφος κυρίως ναός αποτελεί ένα σημαντικό ζωγραφικό σύνολο του 18ου αιώνα, επιγραφή 1741,  που χαρακτηρίζεται από την εικονογραφική πληρότητα, την μνημειακότητα και την καλλιτεχνική ποιότητα. Το υψηλής τέχνης ξυλόγλυπτο τέμπλο, σύγχρονο των τοιχογραφιών, είναι ένα από τα καλύτερα σωζόμενα παραδείγματα.