ΔΡΑΣΕΙΣ 2009-2010

Για πέμπτη συνεχή χρονιά υλοποιήθηκε με επιτυχία η προγραμματισμένη εβδομάδα καθαριότητας «Όλοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή» με στενή συνεργασία 22 εθελοντικών αλλά και επαγγελματικών συλλόγων της Σκιάθου και την υποστήριξη του Δήμου. Παράλληλα υλοποιήθηκε από επιστήμονες του ΚΕΑΝ παρουσίαση του πρώτου περιβαλλοντικού παιχνιδιού planet book στα δύο Δημοτικά σχολεία και στο Λύκειο, και με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Κλιματικές Αλλαγές, Μύθος ή Πραγματικότητα» και προβολή βραβευμένου documenter «Ο Πλανευτής του Γράμμου» στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου. Επίσης η περιβαλλοντική ομάδα του Γυμνασίου φύτεψε με ενθουσιασμό 100 βελανιδιές στις πλαγιές του χώρου των Χυτά και πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός φυτέματος και καλλωπισμού των παρτεριών της οδού Παπαδιαμάντη με συμμετοχή των Συλλόγων Γονέων της Σκιάθου και του Garden Club και βράβευση του καλύτερου παρτεριού με μια αναπαραγωγή collage του Οδυσσέα Ελύτη, εμπνευσμένο από την Σκιάθο. Τέλος ο Σύλλογος με την βοήθεια εθελοντών τοποθέτησε επιλεκτικά σε παραλίες πινακίδες ενημέρωσης επισκεπτών για την προστασία του περιβάλλοντος. Απολογισμός και αξιολόγηση της δράσης έγινε την Κυριακή 21 Μαρτίου όπου όλοι οι εθελοντές γιόρτασαν την συμμετοχή τους στο Κάστρο. 14-21 Μαρτίου.

Με στόχο την άμεση επικοινωνία και ενημέρωση των μελών μας προχωρήσαμε στη δημιουργία ιστοσελίδας του Συλλόγου www.syllogos-skiathos.gr και προφίλ στο FACEBOOK έχοντας έως τώρα 334 φίλους.

Διοργανώσαμε συνάντηση με «νέους» επιχειρηματίες, επιστήμονες, εργαζόμενους ή και απλούς πολίτες, μόνιμους κατοίκους της Σκιάθου, την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, με ενεργό παρουσία των μελών του ΔΣ, όπου έγινε ενημέρωση για τους στόχους του Συλλόγου μας και δόθηκε η δυνατότητα για διάλογο με άξονα το μέλλον και την ποιότητα της ζωής στην Σκιάθο. Μέσα από εύστοχους προβληματισμούς, προτάσεις αλλά και αισιόδοξα μηνύματα, τέθηκε ένα πλαίσιο σχεδιασμού και δράσεων. Γράφτηκαν 15 νέα μέλη και τώρα είναι δική μας ευθύνη να συντονίσουμε και να προγραμματίσουμε δράσεις έτσι ώστε να αξιοποιηθεί αυτό το νέο δυναμικό.Tα πρακτικά της συνάντησης μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας.

Συνεργασία του Συλλόγου μας με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού μέσα στο πλαίσιο του προγράμματός τους «Αειφόρο Αιγαίο» (www.ellet.gr ή www.egaio.gr) που στόχο έχει τις συνέργειες και την δικτύωση, καθώς και την εφαρμογή ειδικού προγράμματος ευαισθητοποίησης στα σχολεία με την έγκριση πάντοτε του Υπουργείου Παιδείας.

Διοργάνωσης Ημερίδας το Σάββατο 23 Ιανουαρίου με την συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με θέμα «Τουρισμός με Μέλλον» με την υποστήριξη της Αναπτυξιακής του Δήμου Σκιάθου. Με την ευκαιρία της παραπάνω εκδήλωσης πραγματοποιήσαμε συνάντηση συνεργασίας με τον Δήμαρχο και τους εκπροσώπους της Ελληνικής Εταιρείας.

Ο Σύλλογός έγινε μέλος του προγράμματος Αειφόρο Αιγαίο, έτσι μέσα από τον δικτυακό τόπο www.egaio.gr προβάλλονται οι δράσεις μας.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με εκπρόσωπο της εκκλησίας με σκοπό την αξιοποίηση ακινήτου της εκκλησίας για την δημιουργία Μουσείου. Η συνάντηση διεξήχθει σε πολύ θετικό κλίμα, αφού συμφωνήθηκε να αξιοποιηθεί το ακίνητο εφόσον δημιουργηθεί το σχετικό πλαίσιο που θα εξασφαλίζει την εύρυθμη και επιθυμητή λειτουργία του. Σύμμαχο σε αυτήν την πρωτοβουλία έχουμε το Σύλλογο απόμαχων συνταξιούχων ΝΑΤ, που έχει προχωρήσει στην σύσταση καταστατικού λειτουργίας μουσείου και έχει την δυνατότητα παραχώρησης εκθεμάτων λαογραφικού περιεχομένου.

Με δημιουργικό αλλά και πρωτότυπο τρόπο γιορτάσαμε την ημέρα της Πρωτομαγιάς, αφού ο Σύλλογος μας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Αλκή, διοργάνωσε καλλιτεχνικό διαγωνισμό ζωγραφικής, στο κτίριο του ΟΤΕ (Μάραθα). Το γεγονός εξέπληξε ευχάριστα τους κατοίκους αφού πέρα από το καλαίσθητο αποτέλεσμα, είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και οι ίδιοι με την καθοδήγηση των καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες που πήραν μέρος εθελοντικά, ήταν οι Yvonne Ayoub και Μιτζέλου Δέσποινα. Εθελοντής ελαιοχρωματιστής, ο Στέφανος Μίλης.

Ο Σύλλογός μας συντόνισε την συμμετοχή και κάλυψε την δαπάνη μεταφοράς των εθελοντών που πήραν μέρος στο πρόγραμμα εθελοντισμού «Πράσινη Δράση Καθαρά Δάση» του Υπουργείου Περιβάλλοντος που πραγματοποιήθηκε στην Σκόπελο. Η παρουσία πολιτών και εκπρόσωπων έξι Συλλόγων, δημιούργησε θετικό κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης προς το γειτονικό νησί.

Με πρωτοβουλία της Προέδρου κ. Ελένης Λαμπαδαρίου ως υπεύθυνης του προγράμματος «Εθελοντισμός για το Περιβάλλον» του ΥΠΕΚΑ, και με την ευκαιρία της διοργάνωσης της δράσης στην Σκόπελο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση συνεργασίας του Δημάρχου Σκιάθου και των συνεργατών του με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ανδρέα Ανδρεόπολου, όπου δόθηκε έμφαση σε θέματα που αφορούν στην προστασία των δασών και των βιοτόπων καθώς και στην ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων (ανακύκλωση υλικών, οικιακών απορριμμάτων κλπ).

Συνδράμαμε με το ποσό των 200 ευρώ την αγορά φωτοτυπικού για το πρώτο Δημοτικό Σχολείο, μετά από σχετικό αίτημα που είχαμε εκ μέρους του Συλλόγου Γονέων.

Με το ποσό των 300 ευρώ αγοράσαμε το ψηφιακό φωτογραφικό αρχείο, από τον διαγωνισμό για την πάνινη τσάντα που είχε διοργανώσει ο Σύλλογός μας στις 5-6-2008 με την συμμετοχή των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων, το οποίο και δωρίσαμε στο 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο αλλά και στους αντίστοιχους Συλλόγους Γονέων ώστε να το αξιοποιήσουν. Παράλληλα έγινε πρόταση προς τον Εμπορικό Σύλλογο Σκιάθου να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο αρχείο σε πάνινη τσάντα, την οποία να χρησιμοποιούν πιλοτικά, τα καταστήματα της οδού Παπαδιαμάντη.

Με γνώμονα την κοινωνική συνέργεια, ενισχύσαμε με το ποσό των 500 ευρώ, τις δράσεις του Συλλόγου «Οι φίλοι του Κάστρου».

Συμβάλλαμε στην ετήσια έκδοση του περιοδικού της Βιβλιοθήκης του Γυμνασίου Σκιάθου, με το ποσό των 200 ευρώ, το οποίο βραβεύθηκε από την ένωση συντακτών Θεσσαλίας.

Ενισχύσαμε με το ποσό των 100 ευρώ δράση του ΣΕΟ (Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού) Σκιάθου, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο στις Κουκουναριές, μετά από σχετικό αίτημα.

Ο Σύλλογος μετά από πρόταση της κ.Δεληγιάννη Άννας, συμβούλου σε θέματα πολιτισμού, αποφάσισε να προστατέψει το σπάνιο φυτό pancratium maritimum που συναντάτε στις παραλίες των Κουκουναριών, Αγίας Ελένης, Mαντράκι και Μαντράκι Ελιάς. Τοποθετήθηκαν 12 ξύλινες περιφράξεις από ορθολογιστικά διαχειριζόμενα δάση (SFM), γύρω από τα φυτά και 12 ενημερωτικές πινακίδες. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε, την Celine Monnier, για την παραχώρηση των φωτογραφιών του φυτού.

Για τις ημέρες των εορτών ο Σύλλογος, όπως κάθε χρόνο, σε συνεργασία με τα ΚΑΠΗ, υλοποίησε με διακριτικότητα και ευαισθησία το πρόγραμμα υποστήριξης αδύναμων μελών της τοπικής κοινωνίας.

Συνεργασία με το τμήμα Δασοπροστασίας του Δήμου Σκιάθου για τη διοργάνωση εθελοντικού προγράμματος περιπολιών πυροπροστασίας στις δασικές περιοχές του νησιού και συμμετοχή μελών του Συλλόγου στο πρόγραμμα αυτό, Αύγουστος 2009.

Ένθερμη ήταν η συμμετοχή των μελών του Συλλόγου μας στην μουσική βραδιά που διοργάνωσε την Τρίτη 27 Ιουλίου, με στόχο την σύσφιξη των σχέσεων των μελών μας. Τα έσοδα της λαχειοφόρου θα διατεθούν στην αγορά δένδρων προς ανανέωση του βιοτόπου των Κουκουναριών.

Στις 9 Οκτωβρίου 2010 στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Προγράμματος «ΠΟΛΙΣ – ΑΜΦΙΤΡΥΩΝ» των Παγκοσμίων Αγώνων SPECIAL OLYMPICS– Αθήνα 2011, ο Σύλλογός μας σε συνεργασία με την Τοπική Οργανωτική Επιτροπή και τον Δήμο Σκιάθου οργάνωσε εκδρομή στις Κουκουναριές, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που βρίσκονται στο νησί. Επίσης συμμετείχαν ο Σύλλογος ατόμων με ειδικές ανάγκες «ΑΛΚΗ» και το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο. Ο Σύλλογός μας κάλυψε την δαπάνη του picnicκαι προσέφερε 30 δενδρύλλια που τα παιδιά δεντροφύτεψαν υπό την καθοδήγηση του δασολόγου κ. Β. Ταμπάκη.

Στη συνέχεια, την 1 Νοεμβρίου σε συνεργασία με το Γυμνάσιο και Λύκειο Σκιάθου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη δενδροφύτευση στο βιότοπο των Κουκουναριών, μετά από σχετικό αίτημα προς τον Σύλλογo, από τον Δήμο. Έτσι από μέρος των εσόδων του FullMoonParty2010, καλύφθηκε η δαπάνη 600 δενδρυλλίων PinusPinea.

Στα πλαίσια της προώθησης και ενδυνάμωσης της συνεργασίας και αλληλεγγύης όσων ασχολούνται με την ακουστική οικολογία, ο Σύλλογός μας με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας (ΕΕΑΟ) διοργάνωσε, στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2010, ένα διήμερο εκδηλώσεων για την πληροφόρηση του κοινού σχετικά με την ακουστική οικολογία. εν όψη της φιλοξενίας στην χώρα μας, του ετήσιου συνεδρίου του WFAE, στις αρχές ΟκτωβρίουΣκοπός της διοργάνωσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού της Σκιάθου σε θέματα που σχετίζονται με το ακουστικό περιβάλλον και το πρόγραμμα περιελάμβανε, εκπαιδευτικές δραστηριότητες με τους μαθητές του νησιού, παρουσίαση των δράσεων της ΕΕΑΟ και των προοπτικών που δίνονται από το μέχρι τώρα έργο των μελών της και υπαίθρια ψυχαγωγική δραστηριότητα αναζήτησης χαρακτηριστικών ήχων του νησιού (Ηχοσαφάρι). Αφιέρωμα της παραπάνω εκδήλωση έκανε η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, φύλλο 10/1/2011.

Στην μνήμη του πρώτου προέδρου του Συλλόγου μας, Πατήρ Αγγέλου, διατέθηκε το ποσό των 300 ευρώ προς υποστήριξη δύο απόρων οικογενειών και το ποσό των 200 ευρώ για ανάγκες της Ιεράς Μονής Εικονιστρίας.Για τις ημέρες των εορτών ο Σύλλογος, όπως κάθε χρόνο, σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ, ανέλαβε, με διακριτικότητα και ευαισθησία, να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα υποστήριξης αδύναμων μελών της τοπικής κοινωνίας.