ΔΡΑΣΕΙΣ 2010-2011

Διοργάνωση συνάντησης με τους Συλλόγους, Φορείς, ενεργούς πολίτες και τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες της Σκιάθου, με σκοπό την συζήτηση και την κατάθεση προτάσεων προκειμένου να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, το καθιερωμένο Πρόγραμμα της άνοιξης «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΚΙΑΘΟΣ ΚΑΘΑΡΗ» την εβδομάδα 27 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2011.Παρουσιάσθηκε η πρόταση του Συλλόγου μας του Προγράμματος υιοθεσίας, ακτών ή περιοχών από Συλλόγους και Φορείς, με σκοπό την ενεργοποίηση και φροντίδα σε χρόνους πέραν της εβδομάδας καθαριότητας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, 7:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η εβδομάδα περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων «Όλοι Μαζί, Σκιάθος Καθαρή», ολοκληρώθηκε με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή, για έκτη συνεχή χρονιά, την εβδομάδα 27 Μαρτίου – 3 Απριλίου. Την έναρξη της δράσης μας γιορτάσαμε στην οδό Παπαδιαμάντη, με τη συμμετοχή των όλων των Συλλόγων Γονέων του νησιού, τον Σύλλογο Προστασίας ατόμων με ειδικές ικανότητες Αλκή, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το Garden Club και εκπροσώπων Συλλόγων, που συμμετείχαν, στην Εβδομάδα Καθαριότητας. Η γιορτή περιλάμβανε το φύτεμα των παρτεριών της οδού, από τους Συλλόγους Γονέων, οι οποίοι και υιοθέτησαν τα παρτέρια και τοποθέτησαν ταμπελάκια, με τίτλους από διηγήματα του Αλ. Παπαδιαμάντη, το κόστος των οποίων καλύφθηκε από τον Σύλλογό μας. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το καλλιτεχνικό τους ταλέντο και να στείλουν το δικό τους περιβαλλοντικό μήνυμα σε ένα καμβά είκοσι μέτρων που στήσαμε για το υπαίθριο εργαστήρι ζωγραφικής, υπό την καθοδήγηση των ζωγράφων, Ακρίβου Νίκου, Μιτζέλου Δέσποινας, Yvonne Ayoub και Καριοφύλλη Παναγιώτη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η πρόταση του Συλλόγου μας για το Πρόγραμμα Υιοθεσίας, που σκοπό έχει την οριοθέτηση περιοχών ευθύνης από Συλλόγους (14), για την ενεργοποίηση και φροντίδα, σε χρόνους πέραν της εβδομάδας καθαριότητας, έτσι καλύψαμε την δαπάνη 12 ενημερωτικών πινακίδων με το όνομα του ανάδοχου Συλλόγου και την σχετική πληροφορία. Ο Σύλλογός μας υιοθέτησε την ευρύτερη περιοχή του δάσους Μαντράκι. Παράλληλες εκδηλώσεις φέτος ήταν η φιλοξενία του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, που παρουσίασε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο τα περιβαλλοντικά προγράμματα «To χαρτί και η ανακύκλωσή του» και «Οικόπολις» αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς και εκδηλώθηκε αμφίδρομο ενδιαφέρον για περαιτέρω συνεργασία. Με στόχο, τη συνέχεια άσκησης πίεσης, εκ μέρους του Συλλόγου μας, για την άμεση έναρξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, διοργανώσαμε, ημερίδα με θέμα την Ανακύκλωση. Κεντρικός ομιλητής, ήταν ο Αντιδήμαρχος Σύρου, κ. Αλμπανόπουλος. Ο κ. Αλμπανόπουλος είναι ο ιθύνον νους του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Στερεών Αποβλήτων Σύρου (ΕΦΔΣΑ), του πλέον επιτυχημένου μοντέλου ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η εκδήλωση έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης. Συνεργαστήκαμε εντατικά με τον Δήμο Σκιάθου και 25 Συλλόγους της Σκιάθου και καθαρίσαμε 19 ακτές και τοποθεσίες. Με το πέρας της δράσης κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιστολή εκ μέρους του Συλλόγου μας, όπου κοινοποιούνται συγκεκριμένες περιπτώσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης, η αντιμετώπιση των οποίων είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Επιστολή επίσης στάλθηκε και στον Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Διαμαντίδη Γιάννη, προτείνοντας την έκδοση οδηγίας, με σκοπό την απαγόρευση χρήσης του φελιζόλ, από τα αλιευτικά σκάφη, υλικό μη ανακυκλώσιμο, και ιδιαίτερα ρυπογόνο, αφού η διασπορά του, καθιστά αδύνατη την συλλογή του. Τέλος με πρωτοβουλία του Συλλόγου στάλθηκε επιστολή, προς την ΕΤΑ, με σκοπό τον ευπρεπισμό και καθαρισμό του Ξενία.

Δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Πόλις Αμφιτρύων» των Special Olympics Αθήνα 2011

Ο Σύλλογος μας υποστήριξε σε καθοριστικό σημείο, την διοργάνωση και διεξαγωγή του προγράμματος

α) Στις 9 Οκτωβρίου 2010, σε συνεργασία με την Τοπική Οργανωτική Επιτροπή και τον Δήμο Σκιάθου οργάνωσε εκδρομή στις Κουκουναριές, για τα άτομα με ειδικές ανάγκες που βρίσκονται στο νησί. Επίσης συμμετείχαν ο Σύλλογος ατόμων με ειδικές ανάγκες «ΑΛΚΗ» και το 1ο και 2ο Δημοτικό Σχολείο. Ο Σύλλογός μας κάλυψε την δαπάνη του pic-nic και προσέφερε 30 δενδρύλλια που τα παιδιά δεντροφύτεψαν υπό την καθοδήγηση του δασολόγου κ. Β. Ταμπάκη.

β) Το Σάββατο 7 Μαΐου, διοργανώσαμε εκδήλωση, που στόχο είχε τη διαμόρφωση τη στάση μας, απέναντι στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των αθλητών των Special Olympics. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η Αικατερίνη Μπογράκου – Τζανετάκου, ειδική Ψυχολόγος και ο Χαλδαίος Ιωάννης, πρωταθλητής με ειδικές ικανότητες. Ενημερωτικό δελτίου με οδηγίες όπως επισήμαναν η ψυχολόγος και ο αθλητής στάλθηκαν σε όλους τους εθελοντές, 82 στο σύνολο, εκ μέρους του Συλλόγου μας.

γ) Μετά από κινητοποίηση των μελών μας, εγράφησαν 17 συμπολίτες μας, στο μητρώο εθελοντών, για τις ανάγκες του προγράμματος «Πόλις Αμφιτρύων»

Με αφορμή τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Σκιαθίτη Λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, προσκαλέσαμε την θεατρική ομάδα του Άργους, »ΛΟΓΟ…ΚΑΙΡΟΥ” για το ανέβασμα της παράστασης «Τ” αγνάντεμα», από το ομώνυμο του διήγημα. Η εκδήλωση, που εντάχθηκε στο επίσημο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Σκιάθου, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Ιουνίου στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου. Το μαγνητοσκοπημένο αρχείο δωρίσαμε στο Δήμο Σκιάθου, όπως επίσης και ένα τετράτομο επιστημονικό έργο για το Άργος, που δώρισε η θεατρική ομάδα στο Σύλλογό μας, προσφέραμε στη Σχολική Βιβλιοθήκη Λυκείου Σκιάθου.

Φροντίσαμε να ευπρεπιστεί ο περιβάλλοντα χώρους του μνημείου του Αλ. Παπαδιαμάντη στη χερσονησίδα Μπούρτζι, έτσι προχωρήσαμε στην αγορά λουλουδιών και ενεργοποιήσαμε την υπηρεσία του Δήμου, για να προβεί στις δέουσες ενέργειες.

Στα πλαίσια της προώθησης και ενδυνάμωσης της συνεργασίας και αλληλεγγύης όσων ασχολούνται με την ακουστική οικολογία, ο Σύλλογός μας με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Ακουστικής Οικολογίας (ΕΕΑΟ) διοργάνωσε, στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2010, ένα διήμερο εκδηλώσεων για την πληροφόρηση του κοινού σχετικά με την ακουστική οικολογία. εν όψη της φιλοξενίας στην χώρα μας, του ετήσιου συνεδρίου του WFAE, στις αρχές Οκτωβρίου 2011. Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού της Σκιάθου σε θέματα που σχετίζονται με το ακουστικό περιβάλλον και το πρόγραμμα περιελάμβανε, εκπαιδευτικές δραστηριότητες με τους μαθητές του νησιού, παρουσίαση των δράσεων της ΕΕΑΟ και των προοπτικών που δίνονται από το μέχρι τώρα έργο των μελών της και υπαίθρια ψυχαγωγική δραστηριότητα αναζήτησης χαρακτηριστικών ήχων του νησιού (Ηχοσαφάρι). Αφιέρωμα της παραπάνω εκδήλωση έκανε η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ, φύλλο 10/1/2011.

Την 1 Νοεμβρίου σε συνεργασία με το Γυμνάσιο και Λύκειο Σκιάθου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη δενδροφύτευση στο βιότοπο των Κουκουναριών, μετά από σχετικό αίτημα προς τον Σύλλογο, από τον Δήμο. Έτσι από μέρος των εσόδων του Full Moon Party 2010, καλύφθηκε η δαπάνη 600 ευρώ, δενδρυλλίων Pinus Pinea.

Στο πλαίσιο δράσεων του προγράμματος υιοθεσίας της ευρύτερης περιοχής του δάσους Μαντράκι, αντικαταστήσαμε τις ενημερωτικές πινακίδες διαφόρων τύπων, με ξύλινες και συγκεκριμένης αισθητικής.

Μετά από παρέμβαση του Συλλόγου, την εκκλησία Παναγία Ντουμάν, επισκέφτηκε ο αρχιτέκτονας κ. Πρώιος, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού,(ειδικός σε αναστηλώσεις βυζαντινών μνημείων) με σκοπό τον καθορισμό των εργασιών της αναστήλωσης, η σχετική έκθεση παραδόθηκε στον εργολάβο

Με στόχο την δικτύωση και την δημοσίευση των δράσεων ο Σύλλογός μας έχει εγγράφει:

-στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού

-στο Δίκτυο quality net, πλατφόρμα δημοσιεύσεων (ΜΚΟ, Φορεών, Πολιτών, κλπ)

-στο Δίκτυο ACR , που στόχο έχει την προώθηση της αειφόρου κατανάλωσης των πόρων και της διαχείρισης των αποβλήτων

-σελίδα facebook με πάνω από 500 φίλους

Στη σύγχρονη δημοκρατία, η κοινωνία των πολιτών αποτελεί συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους πολίτες και τα θεσμικά όργανα. Φέροντας αυτή την υποχρέωση ως μεσολαβητές, θεωρούμε απαραίτητη την προώθηση του διάλογο μεταξύ των δημόσιων αρχών και των πολιτών. Έτσι καταθέσαμε προεκλογικά και στους τέσσερις υποψήφιους διεκδικητές του δημαρχιακού θώκου ερωτηματολόγιο ζητώντας να μας απαντήσουν σε θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και αειφόρου ανάπτυξης του νησιού.

Mε αφορμή τις θεσμικές και οργανωτικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική του Δήμου που προκύπτουν από το Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», έχει αναρτηθεί σχετικό αρχείο στην ιστοσελίδα μας www.syllogos-skiathos.gr προς ενημέρωση των μελών.

Αποστείλαμε επιστολή-καταγγελία, προς τους αρμόδιους φορείς ώστε να απομακρυνθούν οι βενζινοκίνητες αντλίες, από το ρέμα του Χεριμωνά (ύψος εκκλησίας Παναγία Ντουμάν) ως άκρως επικίνδυνες για πρόκληση πυρκαγιάς

Στην μνήμη του πρώτου προέδρου του Συλλόγου μας, Πατήρ Αγγέλου, διατέθηκε το ποσό των 300 ευρώ προς υποστήριξη δύο απόρων οικογενειών και το ποσό των 200 ευρώ για ανάγκες της Ιεράς Μονής Εικονιστρίας.

Μετά από αίτημα του Συλλόγου Γονέων Νηπίων, προχωρήσαμε στην δωρεά 300, για εργασίες επισκευής της στέγης του νηπιαγωγείου.

Για τις ημέρες των εορτών ο Σύλλογος, όπως κάθε χρόνο, σε συνεργασία με το ΚΑΠΗ, ανέλαβε, με διακριτικότητα και ευαισθησία, να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα υποστήριξης αδύναμων μελών της τοπικής κοινωνίας.

Σύμφωνα όμως με το Άρθρο 13 του καταστατικού, μέλη του Συλλόγου που εκλέγονται ως μέλη στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σκιάθου δεν δύνανται να συμμετέχουν και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, έτσι έγινε δεκτή η παραίτηση του κ. Χρήστου Μασσούρου και τη θέση του αναπλήρωσε ο Γιάννης Ε. Γιαννίτσης.