ΔΡΑΣΕΙΣ 2011-2012

Ενέργειες για την Πολιτιστική Κληρονομιά της Σκιάθου

Με σκοπό την προστασία των εναπομείναντα ερειπίων του Καθολικού της Μονής Ευαγγελισμού, έξω από το Κάστρο( από τα αρχαιότερα μεταβυζαντινά μνημεία της Σκιάθου,) αποστείλαμε επιστολή στην 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ώστε να λάβει μέτρα. Σε έγγραφη απάντηση η υπηρεσία μας διαβεβαίωσε πως θα επισκεφθεί τη Σκιάθο, στα μέσα Απριλίου. Μετά από στενή επικοινωνία του Συλλόγου από τον Φεβρουάριο του 2012 προς την 7η Εφορεία Βυζαντινών Μνημείων, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη-αυτοψία της Δ/ντριας κας Σδρόλια στις 24 Μαΐου, στη Μονή Ευαγγελισμού στο Κάστρο, στο Κάστρο, στη Μονή Ευαγγελισμού, στη Μονή Παναγία Κεχριά και στη Μονή της Εικονίστριας. Σε συνέχεια της επίσκεψής της και της σχετικής αλληλογραφίας που ακολούθησε με το Σύλλογο, στις 5 Ιουνίου επισκέφθηκαν το νησί ο κ. Μητσάτσικας συντηρητής της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ο κ. Χατζηγιάννης αρχιτέκτονας ειδικός στην αναστήλωση βυζαντινών μνημείων. Με τη φιλοξενία και βοήθεια του Συλλόγου, επισκέφθηκαν τα παραπάνω μνημεία και διενήργησαν αυτοψία και εργασίες στήριξης των τοιχογραφιών στη Μονή Εικονίστριας. Με οδηγία της 7ης τοποθετήσαμε πινακίδα απαγόρευσης των κεριών στο εσωτερικό του καθολικού της Μονής Εικονιστρίας. Αναμένονται οι προτάσεις τους για περαιτέρω ενέργειες. Παράλληλα εγγραφή στην ιστοσελίδα Μνημεία Υπό Απειλή www.mua.gr της Μονής Ευαγγελισμού στο Κάστρο. Στάλθηκε επιστολή προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο με σκοπό την ενημέρωση και τη συμβολή του για θέματα της Μονής Ευαγγελισμού.

Θεωρώντας αναγκαία την αισθητική αναβάθμιση του Μνημείου Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που παρουσιάζει σημάδια εγκατάλειψης, ώστε να ανακτήσει τη διάσταση που του αξίζει ως σύμβολο και σημείο αναφοράς για το νησί μας καταθέσαμε ενδεικτικώς, στο Δήμο, δύο μελέτες, του αρχιτέκτονα Χατζημιχάλη Νικήτα και του πολιτικού μηχανικού Χρήστου Μασσούρου, που εκπόνησαν για λογαριασμό του Συλλόγου μας. Ο Σύλλογός μας θα αναλάβει την χρηματοδότηση.

Μετά από αίτημα της οικογένειας Χριστίνας Α. Σαρρή προς το Σύλλογο, πραγματοποιήθηκε η μεταφορά πέτρινου τραπεζιού στο οποίο είχε γράψει διηγήματά του ο μεγάλος Συγγραφέας, στο Σπίτι-Μουσείο Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη,

Αναλάβαμε την πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των δύο πηγών στην θέση Πυργί, που έχουν σχεδόν καταρρεύσει, με σκοπό την ανάδειξη και προστασία τους. Έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση για τον Σεπτέμβριο, με την άδεια και συνεργασία του Δήμου.

Με στόχο την διατήρηση των παραδοσιακών τοπωνυμίων του οικιστικού ιστού της Σκιάθου, όπως είναι μέχρι σήμερα γνωστά μέσα από την προφορική παράδοση, προχωρήσαμε στην κατασκευή και τοποθέτηση 20 ενημερωτικών πινακίδων, με τη σχετική αναφορά. Οι πινακίδες διακοσμήθηκαν με μοτίβα από την σκιαθίτικη υφαντική τέχνη, όπως έχουν καταγραφεί στην εμπεριστατωμένη μελέτη για το σκιαθίτικο λαϊκό πολιτισμό του Οικονόμου Γεωργίου Α. Ρήγα, «Σκιάθος λαϊκός πολιτισμός».

Οι πινακίδες φιλοτεχνήθηκαν από Σκιαθίτισα καλλιτέχνιδα και τοποθετήθηκαν μετά από σχετική άδεια που πήρε ο Σύλλογος από τον Δήμο. Τοπωνύμια όπως Τσαλαβούτα, Ποτόκι, Μεσοχώρι, Το Γλυφονέρι, Μεγάλο Καλντερίμι, Τα πευκάκια, Ο βράχος, κ.α., πήραν τη θέση τους «επίσημα» πια, διατηρώντας έτσι ένα αναπόσπαστο κομμάτι του λαϊκού πολιτισμού του νησιού.

Ενέργειες για το Περιβάλλον της Σκιάθου

Με σκοπό τη συζήτηση και την κατάθεση προτάσεων προκειμένου να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί με επιτυχία και συμμετοχή το καθιερωμένο Πρόγραμμα της άνοιξης «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΚΙΑΘΟΣ ΚΑΘΑΡΗ», αλλά και για την εν γένει περιβαλλοντική συμπεριφορά, διοργανώσαμε ανοιχτή συνάντηση στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου.

Για Έβδομη συνεχή χρονιά διοργανώσαμε την εβδομάδα εθελοντισμού για το περιβάλλον «Όλοι Μαζί, Σκιάθος Καθαρή 2012″ , με την υποστήριξη του Δήμου. Η δράση υλοποιήθηκε από 17 έως 24 Μαρτίου. Έτσι με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού στις παραλίες : Λυγαριές, Ασέληνος, Μαντράκι, Κρυφή Άμμος, Ελιάς, “Αγκιστρος, Πλάκες έως Κοχύλι, παλιό καρνάγιο, Κάστρο, Άγ. Παντελεήμονας, Αγ. Ελένη όπως και η περιοχή Δημοτικό πάρκο-λίμνη Αγ. Γεωργίου και η δασική περιοχή Τραχαλόμαντρα, με τη συμμετοχή 17 Συλλόγων. Ακόμα στις 18 Φεβρουαρίου διοργανώσαμε καθαρισμό στις ακτές του Τσουγκριά. Φέτος η δράση μας ευθυγραμμίστηκε με την πανελλαδική εκστρατεία καθαρισμού του ΣΚΑΪ “Καθαρίζουμε την Ελλάδα, Ομορφαίνουμε την Ελλάδα” και προβλήθηκε επανειλημμένα στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Με το πέρας της δράσης, όπως κάθε χρόνο, κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, επιστολή εκ μέρους του Συλλόγου, όπου κοινοποιούνταν συγκεκριμένες περιπτώσεις περιβαλλοντικής υποβάθμισης, η αντιμετώπιση των οποίων είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Επιστολή επίσης στάλθηκε στις οικολογικές οργανώσεις Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Δικτύου Μεσόγειος SOS όπως και στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ προτείνοντας την δρομολόγηση ενεργειών, με σκοπό την απαγόρευση χρήσης του φελιζόλ, από τα αλιευτικά σκάφη, υλικό μη ανακυκλώσιμο, και ιδιαίτερα ρυπογόνο, αφού η διασπορά του καθιστά αδύνατη την συλλογή του.

Στο πλαίσιο του προγράμματος υιοθεσίας περιοχών και με σκοπό την προστασία της δασικής έκτασης στο Μαντράκι (προστατευόμενη περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλους) από την παράνομη υλοτομία η οποία παρουσίασε έξαρση το φετινό χειμώνα, προτείναμε με επιστολή μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο τον περιορισμό διέλευσης οχημάτων και παράλληλα τη δημιουργία, σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου, μητρώο εθελοντών περιφρούρησης της δασικής περιοχής. Στην εν λόγω επιστολή έγινε αναφορά στην βαρύτητα που πρέπει να δοθεί για την προστασία του δασικού πλούτου του νησιού (Αισθητικά Δάση Σκιάθου Προεδρικό Διάταγμα 13-6-1977,Φ.Ε.Κ.248 1977, μοναδική περίπτωση στην χώρα μας).

Στη συνέχεια το Δημοτικό Συμβούλιο στις 10/1/2012 αποφάσισε ομόφωνα ελεγχόμενη πρόσβαση σε όλα τα δάση του νησιού και τη δημιουργία μητρώου εθελοντών.

Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου συνδιοργανώσαμε με την Επιτροπή Περιβάλλοντος Δήμου Σκιάθου ανοιχτή συνάντηση Συλλόγων, Φορέων και Ενεργών Πολιτών με θέμα «Λήψη μέτρων για την παράνομη υλοτομία». Στην συνάντηση καθορίστηκε το πλαίσιο λειτουργίας του μητρώου εθελοντών και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους για την έξαρση της παράνομης υλοτομίας.

Σχετικό άρθρο του Συλλόγου μας, για την προστασία των δασών του νησιού δημοσιεύτηκε στις 30-12-2011, στις εφημερίδες Έθνος, Ημερησία, econews, κ.α. όπως και στα τοπικά μέσα (Δημοτική τηλ., ραδιόφωνο, εφημερίδες, ιστοσελίδα Δήμου).

Με σκοπό την προστασία και την πρόληψη από καταστροφικές ενέργειες για το περιβάλλον αναπτύξαμε μια εποικοδομητική Συνεργασία με το Δασαρχείο Σκοπέλου. Θέσαμε υπόψη της υπηρεσίας τις παρακάτω περιπτώσεις:

 • Παράνομη διάνοιξη μονοπατιών
 • Αποψίλωση δασικής περιοχής στη θέση Μπανάνα

Με θέμα την Ανακύκλωση έγιναν οι παρακάτω ενέργειες:

 • Με πρωτοβουλία του Συλλόγου δρομολογήθηκε σειρά προσκλήσεων και στη συνέχεια συναντήσεων με τον Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, με θέμα την επείγουσα πλέον ανάγκη για άμεση έναρξη προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης οικιακών απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων.
 • Στις 20 Μαΐου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου με τον κ. Κωνσταντίνο Σούκο της γνωστής στο χώρο εταιρείας SOUKOS ROBOTS ΑΒΕΕ, με σκοπό την παρουσίαση του καινοτόμου συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων που έχει εφεύρει, ψυχρής επεξεργασίας με τελικό προϊόν pellets υψηλής θερμογόνου δύναμης
 • Προγραμματιζεται εντός των επόμενων ημερών συνάντηση με την κ. Τσαντού, ιδιοκτήτρια εργοστασίου ανακύκλωσης στο Βόλο που έχει αναλάβει την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στο Δήμο Βόλου.
 • Με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τον χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ, χωρίς ανακύκλωση (10 χρόνια) εκτυπώσαμε σχετικό έντυπο υλικό (αφισα- κάρτα ενημέρωσης).
 • Επίσης ο Σύλλογος στηρίζει τόσο οικονομικά όσο και με την υιοθεσία ενός ειδικού κάδου, την αξιόλογη προσπάθεια της Διεθνής Ένωσης Γυναικών Σκιάθου που με πρωτοβουλία τους ανακυκλώνεται πλαστικό pet και αλουμίνιο.

Ο Σύλλογος ανέλαβε την ενημέρωση και την οργάνωση των εθελοντών για τη συμμετοχή της Σκιάθου, στην εθελοντική διεθνή/πανελλήνια εκστρατεία καθαριότητας «Lets do it Greece 2012″, όπου την Κυριακή 29 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε ο καθαρισμός του βιότοπου των Κουκουναριών αναδεικνύοντας την πανέμορφη φύση της προστατευόμενης περιοχής (Δίκτυο NATURA 2000).

Σαν μέτρο πρωτοβάθμιας αντιμετώπισης πυρκαγιάς, τοποθετήθηκαν στη δασική περιοχή Μαντράκι 14 «καλλωπισμένα» βαρέλια με νερό.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα βαρέλια συνέλλεξαν οι εθελοντές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εθελοντισμού για το περιβάλλον, «Όλοι Μαζί Σκιάθος Καθαρή 2012″ και τα οποία είχαν ξεβράσει τα χειμωνιάτικα κύματα στις βόρειες παραλίες. Έτσι, πέρα από την αντιπυρική προστασία, αφού συνολικά πάνω από 4,5 τόνοι νερού είναι διαθέσιμοι, δίνεται και το μήνυμα της επαναχρησιμοποίησης των υλικών. Τοποθετήθηκε επίσης ενημερωτική πινακίδα με αναφορά στην σημασία της προστασίας του Αισθητικού Δάσους Μαντράκι. Η δράση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου, της Δασικής Υπηρεσίας και της Πυροσβεστικής.

Με στόχο τον ευπρεπισμό και εκσυγχρονισμό των σημείων εναπόθεσης απορριμμάτων στον οικιστικό ιστό αλλά και στο κεντρικό οδικό δίκτυο, κατατέθηκε σχετική ενημερωτική επιστολή (Αρ. πρωτ. 2639-4/4/2012), υπόψη του Δημάρχου κ. Πλωμαρίτη και του Αντιδημάρχου καθαριότητας κ. Διολέττα, προκειμένου να υιοθετηθεί από τον Δήμο το καινοτόμο σύστημα υπογειωποίησης των κάδων, που εφαρμόζεται ήδη σε πολλούς Δήμους.

Στο πλαίσιο της έρευνας και της προσπάθειας εύρεσης τρόπων υλοποίησης του παραπάνω συστήματος, προσκλήθηκε ο ειδικός στα θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων κ. Τσαμπάζη, Αντιδήμαρχος Βόλου, για ενημέρωση και συνεργασία. Ο κ. Τσαμπάζης ενημέρωσε για το πρόγραμμα εγκατάστασης των υπόγειων κάδων που πρόκειται να υλοποιηθεί στην πόλη του Βόλου και δήλωσε πως είναι στη διάθεση του Δήμου και του Συλλόγου, για περαιτέρω ενημέρωση και υποστήριξη κοινοτικών προγραμμάτων, ώστε να υλοποιηθεί το έργο και στη Σκιάθο.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου εγγράαφει η Σκιάθος στο green map, μια πλατφόρμα ενημέρωσης περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων που σχετίζονται με την βιωσιμότητα, το φυσικό περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και τον πολιτισμό. Στόχος είναι η ενημέρωση ευαισθητοποίηση και η ενεργή συμμετοχή του κοινού σε θέματα που αναδεικνύουν τον πολιτισμό του νησιού.

Το Σάββατο 21 Ιουλίου, ομάδα εθελοντών του Συλλόγου, με ένα δημοτικό υπάλληλο, απομάκρυνε το παχύ στρώμα πευκοβελόνων από τον περιβάλλοντα χώρο της χερσονησίδας Μπούρτζι. Όπως είχε επισημάνει στα μέλη του Συλλόγου, ο Διοικητής του πυροσβεστικού κλιμακίου, η συσσώρευση των πευκοβελόνων ήταν αρκετά επικίνδυνη για πρόκληση πυρκαγιάς από ατύχημα, με δεδομένη την έντονη κίνηση που έχει το σημείο κατά τη θερινή περίοδο. Απομακρύνθηκαν περισσότερες από 40 μεγάλες σακούλες απορριμμάτων, με εμφανές το αποτέλεσμα.

Με σκοπό των ευπρεπισμό του χώρου εναπόθεσης απορριμμάτων, στην δυτική είσοδο της παραλίας των Κουκουναριών, τοποθετήθηκε ειδική κατασκευή, ευγενική χορηγία του μέλους μας κ. Στέφου, με την άδεια του Δήμου, αποκρύπτοντας τους κάδους απορριμμάτων. Έτσι βελτιώθηκε αισθητά η εικόνα, της ιδιαίτερου φυσικού κάλους περιοχής, της μόνης που ανήκει στο δίκτυο Natura 2000 -«Κουκουναριές και η ευρύτερη θαλάσσια περιοχή» (SCI) με κωδικό GR 1430003-, στη Σκιάθο.

 

Ενέργειες Ευαισθητοποίησης της Τοπικής Κοινωνίας και της Σχολικής Κοινότητας

Υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η έκθεση με τίτλο «Τα ξεβράσματα της Θάλασσας» από αντικείμενα που συνέλεξαν οι Εθελοντές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εθελοντισμού για το περιβάλλον «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΚΙΑΘΟΣ ΚΑΘΑΡΗ 2012″. Η έκθεση διήρκεσε από 16 Απριλίου έως 8 Μαΐου. Στόχος, η ευαισθητοποίηση του κοινού για την αλόγιστη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Την έκθεση επισκέφτηκαν πάνω από 600 παιδιά Σκιάθου και Σκοπέλου, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και εκπαιδευτικοί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονταν στη Σκιάθο, για επιμορφωτικό σεμινάριο που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το επίκεντρο της έκθεσης που προσέλκυσε και το ενδιαφέρον των τηλεοπτικών (ΕΤ3, ALPHA, ANT1, ραδιόφωνο Δήμου Αθηναίων, flash radio,κ.α. Μάιος-Ιούνιος) και έντυπων μέσων (Καθημερινή, Έθνος, Θέμα, hurriyet, haber) ήταν το πλαστικό μπουκάλι που ξέβρασε το κύμα στην Αγία Παρασκευή, ανήμερα το Πάσχα, με επιστολή από Τούρκο ναυτικό, που βίωσε τον περασμένο Αύγουστο τον πόλεμο της Λιβύης. Tέλος η έκθεση μας ενέπνευσε φίλους εθελοντές από τη Σκόπελο οι οποίοι διοργάνωσαν στο γειτονικό νησί έκθεση trash art με τα σκουπίδια της θάλασσας.

Πάνω από 100 άτομα παρακολούθησαν συνολικά τις προβολές των οικολογικών ταινιών που διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού με τίτλο «Το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών ταξιδεύει στο Αιγαίο». Οι προβολές πραγματοποιήθηκαν τις τρεις Παρασκευές του Μαρτίου 9,16 και 23. Δόθηκε έτσι μια μοναδική ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει υψηλού επιπέδου ελληνικές και ξένες παραγωγές που πραγματεύονται θέματα όπως, την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μετά από σχετικό αίτημα διοργανώσαμε προβολές για το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας και για την Περιβαλλοντική Ομάδα του Γυμνασίου.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλία του Συλλόγου, υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου, σχετικά με την ανακύκλωση και το περιβάλλον. Στις 21 και 22 Μαΐου οι συνεργάτες του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου επισκέφθηκαν το 1ο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο αντίστοιχα. Συνολικά πάνω από 300 παιδιά πήραν μέρος στα προγράμματα.

Διοργανώσαμε βιωματικό εργαστήρι με τίτλο «Η Ορχήστρα της… Ανακύκλωσης» Για την εκδήλωση προσκαλέσαμε από την Αθήνα τον εκπαιδευτικό μουσικής κο Σαρρή Δημήτρη. Τα παιδιά που συμμετείχαν κυρίως, μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου έπαιξαν μουσική με τα μουσικά όργανα που τα ίδια κατασκεύασαν από επαναχρησιμοποιημένα υλικά. Η δράση φιλοξενήθηκε στο “Πολιτιστικό Εργαστήρι”.

Με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση της προσωπικής ευθύνης του κάθε πολίτη και επισκέπτη της Σκιάθου, ο Σύλλογος προχώρησε στην έκδοση 5.000 ενημερωτικών εντύπων. Το έντυπο ενημερώνει για την ιδιαιτέρου φυσικού κάλους ομορφιά του νησιού, τα σημεία ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και δίνει χρήσιμες συμβουλές προς μια φιλική συμπεριφορά για το περιβάλλον. Διατίθεται σε κεντρικά σημεία.

Με αφορμή της συμμετοχής και υψηλής διάκρισης (δύο χρυσά μετάλλια) της Χριστίνα Γκούσω στους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics Athens 2011 αλλά και την ανακήρυξη της Σκιάθου ως “Πόλις Αμφιτρύων” των Special Olympics Athens 2011, η εταιρεία παραγωγής Gabari productions των Χάρη και Στεφανίας Ξυδιά δημιούργησε το ντοκιμαντέρ «ΧΡΙΣΤΙΝΑ». Το ντοκιμαντέρ αυτό καταγράφει τις προσπάθειες της αθλήτριας από το Σεπτέμβριο του 2010 μέχρι τον Ιούνιο του 2011 και τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νησί μας στο πλαίσιο του προγράμματος “Πόλις Αμφιτρύων”. Το ντοκιμαντέρ έχει ήδη προβληθεί σε μεγάλα φεστιβάλ αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές. Με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας και μετά από την άδεια που πήραμε από την εταιρεία παραγωγής, το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στη Σκιάθο στις 24 Ιουνίου στο ανοιχτό θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Σκιάθο.

 

Ενέργειες για την Ποιοτική Τουριστική Προβολή της Σκιάθου

Ο Σύλλογός μας θέλοντας να προβάλει τις ιδιαίτερες ομορφιές του νησιού, αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία ενός σποτ προβολής-παρουσίασης της Σκιάθου. Με δεδομένη την οικονομική κρίση θεωρήθηκε χρήσιμη και αναγκαία η παραπάνω ενέργεια, η οποία θα ενισχύσει την τουριστική κίνηση και παράλληλα θα προσφέρει στην ποιοτική προβολή του νησιού. Το σποτ, έχει τίτλο «Σκιάθος Μοναδική από τη φύση της-Skiathos unique by nature», και εστιάζει σε μια συνολική παρουσίαση της Σκιάθου, στον πολιτισμό και την ιστορία της με πολύ μοντέρνα και εντυπωσιακά πλάνα προβάλλοντας τις μοναδικές εναλλαγές των τοπίων. Έχει ήδη προωθηθεί για, χρήση στο διαδίκτυο, προβολή σε τηλεοπτικά κανάλια, εκθέσεις και sites που αφορούν στον τουρισμό σε Ελλάδα και εξωτερικό. Την παραγωγή είχε αναλάβει η εταιρεία Gabari productios με δαπάνη του Συλλόγου.

Στάλθηκε επιστολή προς Δήμαρχο με θέμα:

 • Ενέργειες για την οικιστική αισθητική αναβάθμιση
 • Τον χαρακτηρισμό ως Παραδοσιακού Οικισμού του Ιστορικού κέντρου της πόλης της Σκιάθου που έχει τις προδιαγραφές, τα στοιχεία και τις δυνατότητες
 • Την ανάγκη δρομολόγησης ενεργειών για την αποπεράτωση των ημιτελών κτηρίων που εδώ και πολλά χρόνια συναντάμε σε κεντρικά σημεία και δημιουργούν έντονη αισθητική ρύπανση και υποβάθμιση.

Στο πλαίσιο ενεργειών μας για την ποιοτική τουριστική αναβάθμιση καταθέσαμε επιστολή, προς το Δήμαρχο και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του Δήμου με θέματα για:

 • Δρομολόγηση ενεργειών για την ανάδειξη νέου λογοτύπου, μέσα από την προκήρυξη διαγωνισμού με τη συμμετοχή των μαθητών και των καλλιτεχνών, που θα προσδιορίζει το νησί μας στην τουριστική αγορά
 • Διασφάλιση ποιότητας σε τοπικό επίπεδο, με τον προσδιορισμό ενός πιστοποιητικού ποιότητας

Μετά από σχετικό αίτημα του Συλλόγου σχετικά με το σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση – Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείων Οικονομικών Πολιτισμού και Τουρισμού, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης»,το Δημοτικό Συμβούλιο, εξέφρασε την αντίθεσή του στην εφαρμογή του. Για ένα μικρό νησί, όπως η Σκιάθος, η πυκνή δόμηση σε 100 στρέμματα αποτελεί υπέρμετρη επιβάρυνση και λειτουργεί εις βάρος της ανταγωνιστικότητας του και της ποιότητας του περιβάλλοντος, εξίσου για τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες.

 

Διάφορες Ενέργειες Υποστήριξης και Αντιμετώπισης θεμάτων

Έγινε από το Σύλλογο, δωρεά 200 ευρώ, μετά από σχετικό αίτημα, στην Δ/ση του Γενικού Λυκείου για την κάλυψη δαπάνης ειδών τεχνολογίας.

Για τις ημέρες των εορτών ο Σύλλογος, όπως κάθε χρόνο, με διακριτικότητα και ευαισθησία υλοποίησε ένα πρόγραμμα υποστήριξης αδύναμων μελών της τοπικής κοινωνίας.

Με πρωτοβουλία του Συλλόγου στάλθηκε επιστολή προς την ΕΤΑΔ, στην οποία ανήκει το Ξενία Σκιάθου με σκοπό τον ευπρεπισμό και καθαρισμό του Ξενία. Σε συνέχεια της επικοινωνίας που προέκυψε, στάλθηκε εκ νέου επιστολή προς την Εταιρεία, μετά από σχετικό αίτημα της, δίνοντας έμφαση λεπτομερώς στην κατάσταση, ασκώντας με αυτόν τον τρόπο πίεση ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα καθαρισμού και περίφραξης.

Με σκοπό την προστασία των λουομένων αλλά και του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τα ανεξέλε